ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσες ελληνικές μετοχές ρευστοποίησαν το 2020 οι ξένοι στην Αθήνα Κύριο

12:00 - 21 Ιαν 2021 | Αναλύσεις
Πόσες ελληνικές μετοχές ρευστοποίησαν το 2020 οι ξένοι στην Αθήνα
Το 2020 οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ήταν πωλητές ελληνικών μετοχών συνολικής αξίας 624,99 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΧΑΕ.

Μάλιστα μόνο ένα μήνα (Νοέμβριος) ήταν αγοραστές σε αντίθεση με τους Έλληνες που αγόρασαν μετοχές συνολικής αξίας 613,2 εκατ. ευρώ. Οι εγχώριοι επενδυτές τους 11 από τους 12 μήνες του έτους ήταν αγοραστές επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Το αξιοσημείωτο της περσινής χρονιάς ήταν ότι τα ξένα funds κατείχαν μετοχές στο ΧΑ συνολικής αξίας 28,078 δις ευρώ έναντι 16,892 δις ευρώ των εγχωρίων επενδυτών. Ταυτόχρονα για άλλη μία χρονιά οι περισσότεροι κωδικοί επενδυτών από το εξωτερικό προέρχονται από Κύπρο, ΗΠΑ και Αγγλία ενώ οι λιγότεροι κωδικοί είναι από τα νησιά Μπαρμπάντος.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών για το τρέχον χρηματιστηριακό έτος

Αυτό που προκύπτει από τις εκτιμήσεις είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο και από το αν θα επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία. Εξίσου σοβαροί παράγοντες είναι το τι θα γίνει με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αλλά και οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις που σχεδιάζονται και θα εκτελεστούν από τους κορυφαίους ομίλους της χώρας. Ο βασικός καταλύτης το 2021 για το Χρηματιστήριο αλλά και για όλες τις αγορές είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον covid-19. To ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα έρθει η κανονικότητα στην οικονομία. Αν τα εμβόλια αποδειχθούν ικανά να αναχαιτίσουν την διάδοση τότε τα πρωτόκολλα θα χαλαρώσουν, τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με καλές πληρότητες, οι μετακινήσεις θα αυξηθούν και η κατανάλωση καυσίμων θα επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα .Στη δικιά μας αγορά το βάρος των επενδυτών θα πέσει στα λίγα άλλα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις και λιγότερο σε επίπεδο κλάδων και δεικτών. Ασφαλώς μεγάλο κομμάτι της νέας χρονιάς θα καλύψουν και οι εξελίξεις στις τράπεζες και ειδικά στο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το 2021 θα είναι ένα έτος των τεστ αντοχής και είναι πιθανό να βγάλει κεφαλαιακές ανάγκες που θα οδηγήσουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου σε κάποιες από αυτές.

Όμως ακόμα και έτσι οι τράπεζες έχουν πλέον δημιουργήσει «μαξιλαράκια» κεφαλαιακών αποθεμάτων που μειώνουν σημαντικά το ενδεχόμενο αυτό, ειδικά αν οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν μια άνετη άντληση κεφαλαίων.

Οι πρόσφατες ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα με την επέκταση της διάρκειας τους δημιούργησαν ικανοποιητικά κεφαλαιακά αποθέματα ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα έχει και το περιθώριο της εξάσκησης των CoCos. Η δε Eurobank μετά την υλοποίηση του Cairo έχει τουλάχιστον ένα δις ευρώ που θα της εξασφάλιζε την μείωση των NPEs της σε μονοψήφιο ποσοστό. Επομένως ναι μεν τα τεστ αντοχής έχουν κινδύνους αλλά από την άλλη υπάρχουν εφεδρείες για μια ομαλή διαχείριση της κατάστασης αν τα πράγματα δυσκολέψουν. Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα στα οποία οι κατασκευαστικές εταιρίες θα αυξήσουν το αντικείμενο της δραστηριότητας τους. Το γεγονός ότι οι εταιρίες μπορούν να φέρνουν σε πέρας σημαντικούς τζίρους χωρίς να υπάρχει άμεση πίεση από ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις δημιουργεί ικανό χρόνο για αντιστροφή της εικόνας του ισολογισμού.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι το 2021 είναι η χρονιά των γερμανικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά και της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ που θα δώσουν το διεθνές στίγμα στις αγορές.

Η τεχνική ανάλυση της αγοράς

Από τεχνικής απόψεως μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο 2020 η αγορά έχει καταφέρει να αλλάξει την μεσομακροπρόθεσμη τάση της σε θετική διασπώντας ανοδικά τον Κινητό Μέσο όρο 200 ημερών τόσο στους βασικούς Δείκτες όσο και στην συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους μετοχών. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι, ότι στην εντυπωσιακή αναστροφή συμμετέχει ο Τραπεζικός κλάδος μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπληρώνοντας ένα μέρος των τεράστιων απωλειών του 2020, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της άπλετης ρευστότητας που παρέχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ. Όσον αφορά την εικόνα των Θεμελιωδών μεγεθών των εισηγμένων εταιριών, η δεκαετής κρίση δημιούργησε ισχυρές αντοχές στα οικονομικά στοιχεία τους. Ακόμα και η πανδημία του Covid-19 παρά το lockdown και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε, επηρέασε σε μικρότερο βαθμό του αναμενόμενου τα αποτελέσματα 9-μήνου της πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιριών, αυξάνοντας τις προσδοκίες για το 2021.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους και του ελλείμματος σε δυσθεώρητα επίπεδα, το επιτοκιακό κόστος των Ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνεται καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά σε όλη της καμπύλη χρέους. Απόλυτα υπεύθυνη για αυτό είναι η ΕΚΤ με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία χορηγεί απεριόριστη ρευστότητα μέσω επαναγοράς ομολόγων (PEPP) και χαμηλότοκων δανείων στα τραπεζικά ιδρύματα (TLTRO I,II & III). Αν και όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού παρουσιάζουν σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις τόσο στα Έσοδα όσο και στα Έξοδα, αλλά κυρίως στο ΑΕΠ, η εικόνα είναι ίδια σε όλη τη Ευρώπη, λόγω του Covid-19.

Συμπερασματικά οι αναλυτές αν και παραμένουν αισιόδοξοι για την Ελληνική κεφαλαιαγορά, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι παρούσα, όπως και οι αστάθμητοι κίνδυνοι. Υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθείτε η τάση, με αυξημένα αντανακλαστικά, έχοντας ξεκάθαρες στρατηγικές εισόδου και εξόδου στην αγορά & παραμένοντας επιλεκτικοί στις μετοχικές επιλογές.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.