ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ.Μυτιληναίος: ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας τα «κλειδιά» απόδοσης της Mytilineos

16:05 - 11 Φεβ 2021 | Αναλύσεις
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές αποθήκευσης θα είναι τα «κλειδιά» της οικονομικής απόδοσης της MYTILINEOS στα επόμενα χρόνια καθώς είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή μετάβαση. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, αυτό θα γίνει μέσω του Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ο οποίος συστάθηκε πριν από ένα χρόνο και επεκτείνεται σε διάφορες χώρες, από τη Χιλή ως την Αυστραλία.

«Ο Τομέας RSD θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της απόδοσής μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επί του παρόντος, βλέπουμε πολύ μεγάλη επιθυμία για παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο».

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας έχει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε 3 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Επί του παρόντος, η MYTILINEOS διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητα από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και πράσινα έργα περίπου 1.4 GW. Η εταιρεία θα παρουσιάσει λεπτομέρειες στις 18 Φεβρουαρίου σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.

Το Bloomberg προβλέπει ότι η ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 11 φορές μέχρι το 2050 και ότι οι τεχνολογίες για την αποθήκευση ενέργειας θα καθιερωθούν και θα αποτελέσουν πάγια πρακτική.

Οι δραστηριότητες ΑΠΕ περιλαμβάνουν και έργα τρίτων, καθώς και της Mytilineos. Το σύνολο των έργων που απευθύνεται σε τρίτους ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ($606 εκατομμύρια), εκ των οποίων ποσοστό άνω του 90% έχει προγραμματιστεί για ολοκλήρωση φέτος.

Τον Δεκέμβριο, η MYTILINEOS αύξησε την παραγωγική της ικανότητα στο Αυστραλιανό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε 400 MW από 215 MW μετά την αγορά δύο πάρκων και η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη αγορά της στην Ισπανία. Επίσης, πρόσφατα ανατέθηκε στην εταιρεία μία σύμβαση για την ανέγερση ηλιακού πάρκου στη Χιλή. Η επιχείρηση ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύναψη μίας σειράς συμβάσεων με την Ιταλική Terna SpA για ένα σύστημα ηλεκτροχημικών συσσωρευτών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Παρά τη ρευστή κατάσταση και τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με το ρυθμό του εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα’, η εταιρεία έχει επί του παρόντος δυνατές προοπτικές για όλες τις δραστηριότητες το 2021 και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα του τελευταίου έτους», δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος.

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή, αλλά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, δεν είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί και φέτος η πρωτοφανής κερδοφορία του 2020’.  Μια νέα μονάδα ισχύος 826 MW που λειτουργεί με αέριο μπορεί να ξεκινήσει τις δοκιμές πριν το τέλος του έτους, ανέφερε ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Χρηματοδότηση από την ΕΕ 

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το ταμείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να υπερνικήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού. Αυτό θα αποτελέσει ώθηση για τις βιώσιμες δραστηριότητες μηχανικού της εταιρείας, ανέφερε το στέλεχος.

Η χρήση των πόρων θα επικεντρωθεί κατά μείζονα λόγο στην προώθηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης, όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης στις 4 Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι περισσότερα από 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 11 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.