ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού βρίσκονται οι ξένοι επενδυτές που έχουν παρουσία στο Χ.Α. Κύριο

09:00 - 22 Φεβ 2021 | Αναλύσεις
Πού βρίσκονται οι ξένοι επενδυτές που έχουν παρουσία στο Χ.Α.
Αξιοσημείωτη είναι η επενδυτική δραστηριότητα εκτός συνόρων για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εντοπίζονται ενεργοί κωδικοί σε κάθε σημείο του πλανήτη. Γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος, η Τουρκία και η Αλβανία, αλλά και μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ, είναι μερικές από αυτές.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου (AXIA Numbers) για τον Ιανουάριο του 2021, υπάρχει σημαντική συμμετοχή από εξωτικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί «παράδεισοι», όπως τα Καϋμάν Νησιά, τα Νησιά Μάρσαλ, το Γκέρνσεϊ και οι Σεϋχέλλες. Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές βρίσκονται στην Καραϊβική και «φιλοξενούν» πληθώρα offshore εταιρειών.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τρεις χώρες έχουν μόλις έναν ενεργό κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτές είναι η Εσθονία, το Κουβέιτ και η Νορβηγία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το AXIA Numbers του Χρηματιστηρίου, τον Ιανουάριο οι ενεργές μερίδες ανήλθαν στις 1.073, με τις 595 να αφορούν αγορές και τις 478 να αφορούν πωλήσεις. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο προήλθαν από 26 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 29 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων ήταν για άλλη μία φορά η Κύπρος με 779. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 51 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 32 κωδικούς βρίσκουμε το Λουξεμβούργο. Με 25 επενδυτικές μερίδες ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γερμανία με 18, τη Βουλγαρία με 17, τα Καϋμάν Νησιά με 12 και τη Λιβερία με 10.

Ακολουθούν οι παρακάτω χώρες: Ιρλανδία (9), Ελβετία (9), Αλβανία (9), Νησιά Μάρσαλ (7), Αυστρία (7), Ισπανία (6), Αυστραλία (6), Τσεχία (4), Τουρκία (4), Ιταλία (3) και Σεϋχέλλες (3).

Με 2 ενεργές μερίδες συμμετείχαν: Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ, Γκέρνσεϊ, Ιορδανία, Παναμάς, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μονακό. Μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Εσθονία, Κουβέιτ και Νορβηγία.

Αγορές

Στο πεδίο των αγορών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Κύπρος με 452 ενεργές μερίδες. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 29 κωδικούς, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 17 κωδικούς, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 16 και η Γαλλία με τη Γερμανία με 11.

Λιγότερες από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Βουλγαρία (8), Καϋμάν Νησιά (7), Αλβανία (6), Ιρλανδία (5), Λιβερία (5), Νησιά Μάρσαλ (4), Αυστρία (4), Ισπανία (3), Τσεχία (2), Ελβετία (2), Τουρκία (2), Παναμάς (2), Αυστραλία (2), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Ιορδανία (1), Ιταλία (1), Σεϋχέλλες (1), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) και Μονακό (1).

Πωλήσεις

Σε επίπεδο πωλήσεων, τους περισσότερους ενεργούς κωδικούς είχε η Κύπρος με 347, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 22, το Λουξεμβούργο με 15 και η Γαλλία με 14.

Τέλος, κάτω από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Βουλγαρία (9), ΗΠΑ (9), Γερμανία (7), Ελβετία (7), Καϋμάν Νησιά (5), Λιβερία (5), Ιρλανδία (4), Αυστραλία (4), Ισπανία (3), Νησιά Μάρσαλ (3), Αυστρία (3), Αλβανία (3), Τσεχία (2), Τουρκία (2), Βέλγιο (2), Ιταλία (2), Σεϋχέλλες (2), Εσθονία (1), Κουβέιτ (1), Χονγκ Κονγκ (1), Γκέρνσεϊ (1), Ιορδανία (1), Νορβηγία (1), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) και Μονακό (1).

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.