ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΠΕ: Σε πλήρη εξέλιξη το στρατηγικό σχέδιο για «πράσινη» τροχιά

10:31 - 26 Φεβ 2021 | Αναλύσεις
ΕΛΠΕ: Σε πλήρη εξέλιξη το στρατηγικό σχέδιο για «πράσινη» τροχιά
Σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον «πράσινο» μετασχηματισμό είναι η διοίκηση των ΕΛΠΕ με βάση όσα αναφέρθηκαν τόσο χτες (25/2) στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων όσο και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020 από τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέα Σιάμισιη (φωτο).

«Βλέποντας μπροστά, δεν αφήσαμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες να καθυστερήσουν. Σημαντική ήταν η πρόοδος αναφορικά με την υλοποίηση της στρατηγικής στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, με κύριο επίτευγμα την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Φ/Β έργου στην Κοζάνη, τη χρηματοδότησή του με ευνοϊκούς όρους και με τη συμμετοχή της EBRD, αλλά και την έναρξη των εργασιών κατασκευής εν μέσω μίας πολύ δύσκολης περιόδου για την περιοχή. Οι επενδύσεις σε έργα ενεργειακής μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης θα αυξάνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας την πραγματοποίηση των στόχων μας για βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50% μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη ίσως χρονιά για όλους και πιστεύουμε ότι οι συνθήκες θα ξεκινήσουν να ομαλοποιούνται στα επόμενα τρίμηνα, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην πορεία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, θα προταθεί προς τη Γενική Συνέλευση η καταβολή ενός μικρότερου μερίσματος που, αφενός εξαρτάται άμεσα από τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους αλλά, κυρίως αντικατοπτρίζει την εκτίμηση για τη θετική πορεία του Ομίλου στο εγγύς μέλλον, παρά τις αυξημένες προκλήσεις» ανέφερε στη δήλωσή του χτες.

Στο μεταξύ με βάση όσα είπε στους αναλυτές ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος βασικός στόχος των ΕΛΠΕ είναι για παραγωγή 600 MW από ΑΠΕ το 2025 κι εκτίμησε ότι αυτός θα επιτευχθεί κατά το ήμισυ το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε η διοίκηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κατά τη διάρκεια του Β’ Εξαμήνου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ασφάλεια, το εκτενές πρόγραμμα (πενταετούς) συντήρησης και αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, το μεγαλύτερο ιστορικά, με σημαντικές προκλήσεις λόγω διαχείρισης της πανδημίας. Πέρα από την αυξημένη οικονομική απόδοση που αναμένεται μετά το πέρας ενός τέτοιου έργου, το διυλιστήριο θα ωφεληθεί και από τη βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων, με μείωση εκπομπών σωματιδίων (ΡΜs) κατά 50%, καθώς επενδύθηκαν άνω των €35 εκατ. σε περιβαλλοντικά έργα.

Συνολικά, υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους €295 εκατ. περίπου, που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου, με έμφαση σε έργα ενεργειακής μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Εντός του 2020, ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά και ξεκίνησε την κατασκευή του Φ/Β έργου 204MW στην περιοχή της Κοζάνης, ενός έργου οροσήμου αναφορικά με την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ στον τομέα των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι, το 20% των συνολικών επενδύσεων αφορούν έργα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής βελτίωσης, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 να ξεπερνάει το 35%, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετάβαση του Ομίλου σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, παράλληλα με τη σημαντική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βασικών του δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο έργων 1,3 GW ενώ εξετάζουν και νέες ευκαιρίες για εξαγορές αδειών. Ήδη δε έχουν έργα σε προχωρημένη φάση αδειοδότησης ισχύος 150 MW, για άλλα 190 MW είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού. Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρία υπέβαλλε αιτήσεις για άδειες έργων 215 MW σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Ο κ. Αλεξόπουλος επανέλαβε επίσης τα σχέδια του ομίλου για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων προσαρμοζόμενος στις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά μια χρονιά που κόστισε 350 εκατ. στην εισηγμένη λόγω πτώσης της ζήτησης, δραστικής μείωσης των περιθωρίων διύλισης και πτώσης της τιμής των αποθεμάτων ο Ανδρέας Σιάμισιης κατά το χθεσινό conference call είπε θα χρειαστεί υπομονή για κάποιους μήνες ακόμη σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι πολύ χειρότερο από το αντίστοιχο του 2020 καθώς και ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πρόσθεσε ότι η επιστροφή σε μια κανονικότητα αντίστοιχη με αυτή του 2019 θα πάρει αρκετό χρόνο ειδικά στον τομέα των μεταφορών αφού η πανδημία έδειξε ότι δεν είναι αναγκαίο πλέον να ταξιδέψει κανείς για να επικοινωνήσει.

Στο πλαίσιο αυτό τα Ελληνικά Πετρέλαια που το 2020 είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 35% από 8.857 εκατ. ευρώ σε 5.782 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα EBITDA κατά 42% από 572 εκατ. ευρώ σε 333 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.