ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΤΕ: Μέρισμα €0,68/μετοχή το 2020-Επιβράβευση €6 εκατ. στους εργαζόμενους Κύριο

11:21 - 26 Φεβ 2021 | Αναλύσεις
Ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον, καθώς κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο στο Δ’ τρίμηνο με αύξηση 2,9% στα έσοδα.

Τα βασικά στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στη σχετική ανακοίνωση δείχνουν:

 • Βελτίωση της τάσης στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής
 • Θετικές οι υπηρεσίες λιανικής σταθερής, λόγω ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών και ιδίως των οπτικών ινών
 • Ισχυρό προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στα €300 εκατ., μειωμένο κατά 0,8%
 • Κινητή Ρουμανίας: επηρεάστηκε από την υψηλή βάση σύγκρισης και προσαρμογές το Δ’ τρίμηνο - ισχυρό ετήσιο Προσαρμοσμένο EBITDA (AL), αυξημένο κατά 34%
 • Ελεύθερες ταμειακές ροές Ομίλου στα €413 εκατ. για το έτος, υπερκαλύπτοντας το στόχο που είχε τεθεί - προσαρμοσμένες επενδύσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις
 • Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες μετασχηματισμού για το 2020 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία- προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης και μετασχηματισμός των λειτουργιών πρώτης γραμμής
 • Πρωτιά στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G στην Ελλάδα μετά από την επιτυχημένη δημοπρασία φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020
 • Ανανέωση των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League για την περίοδο 2021-2024
 • 20% αύξηση στις Αμοιβές των Μετόχων για το 2021, στα €480 εκατ.
 • Προτεινόμενο Μέρισμα: €0,68 ανά μετοχή (€313 εκατ.)
 • Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών: €167 εκατ. περίπου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και του έτους 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Κλείσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά καταγράφοντας ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στους πελάτες μας, τον τουρισμό, και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πετύχαμε τους στόχους μας και ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους του Ομίλου στην Ελλάδα και τη Ρουμανία που εργάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία μας και την παροχή υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης στους πελάτες μας.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Το 2020 ήταν μια χρονιά εντυπωσιακών επιτευγμάτων που θα επιτρέψουν στον ΟΤΕ να συνεχίσει να αποδίδει στο μέγιστο. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του Ομίλου και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι, ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του οργανισμού μας. Πετύχαμε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή της Ρουμανίας. H συνεχής ανάπτυξη υποδομών FTTH, η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G αμέσως μετά τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, καθώς και η ανανέωση για 3 χρόνια των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League, ισχυροποιούν τη θέση μας στη σταθερή, την κινητή και τη συνδρομητική τηλεόραση αντίστοιχα, βασικούς στρατηγικούς τομείς για τον ΟΤΕ. Παρότι η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα, έχουμε τη δυναμική και την ευελιξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.»

Προοπτικές

Ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σταδιακά το 2021, καθώς ο ρυθμός υλοποίησης εμβολιασμών επιταχύνεται, θα αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και θα επανέρχονται τα ταξίδια και ο τουρισμός, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει μια προοδευτική αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το Β’ εξάμηνο του έτους και μετά.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική της ανάπτυξη. O OTE  είναι έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού, με στόχο να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος, αποτελεσματικός και εστιασμένος στην ανάπτυξη και τον πελάτη.

Για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους περίπου €550 εκατ., και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

jsnfgdhusjfikmgjndjf

To τελευταίο τρίμηνο του 2020, εκτός από την υλοποίηση της στρατηγικής της και την επίτευξη ανθεκτικών επιδόσεων, η εταιρεία έφερε εις πέρας μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία της και αναμένεται να επηρεάζουν θετικά τη μελλοντική της απόδοση.  

Η απόσχιση της πρώτης γραμμής (εξυπηρέτηση πελατών, καταστήματα, τεχνικοί πεδίου) στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και ευελιξία του Ομίλου. Η εταιρεία υλοποίησε νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στο Δ’ Τρίμηνο. Συνολικά, μέσα στο 2020 και στις αρχές του 2021, αποχώρησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αποφέροντας εξοικονόμηση σε επίπεδο έτους της τάξεως των €60 εκατ.

Η πώληση της σταθερής στη Ρουμανία, η οποία ανακοινώθηκε το Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2021, θα δώσει τη δυνατότητα στον Όμιλο να ανακατευθύνει πόρους σε πιο βιώσιμες δραστηριότητες.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επενδύει στην υπεροχή του δικτύου και αναπτύσσει υποδομές Fiber-to-the-home (FTTH) σε νέες περιοχές, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων διαρκώς αυξάνεται.

Τέλος, η CΟSMOTE ήταν ο πρώτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που προχώρησε στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G μετά από έναν επιτυχημένο γύρο δημοπρασιών για την απόκτηση φάσματος, ενώ η COSMOTE TV ανανέωσε για το διάστημα 2021-2024 τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων UEFA Champions League και Europa League στην Ελλάδα. Με αυτές τις δύο κινήσεις, ο Όμιλος ΟΤΕ ενισχύει την θέση του στους στρατηγικούς τομείς της κινητής και της τηλεόρασης.

Τον Δεκέμβριο, ο Όμιλος διέθεσε στους εργαζομένους του επιπλέον χρηματική επιβράβευση (bonus) συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου, ως αναγνώριση των προσπαθειών και της δέσμευσής τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Το Δ’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν μείωση 2,3% και διαμορφώθηκαν σε €849,1 εκατ. Στην Ελλάδα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,9% στα €777,6 εκατ., αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία.  Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 29,8% στα €84,3 εκατ. στο τρίμηνο, αντανακλώντας κυρίως την υψηλή βάση σύγκρισης, με την πτώση να διαμορφώνεται σε 9,2% για το έτος.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθηκαν σε €533,6 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2020, αμετάβλητα σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντισταθμίζοντας έκτακτες προασαρμογές στο τρίμηνο.

Το Δ’ τρίμηνο του 2020, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) του Ομίλου, μειώθηκε κατά 5,8% σε €295,1 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 34,8%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) σημείωσε μείωση 0,8%, σε €299,9 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να ανέρχεται σε 38,6%. Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε αρνητική κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) €4,8 εκατ. λόγω έκτακτων προσαρμογών που καταγράφηκαν στο τρίμηνο και διαφορετικής εποχικότητας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Σε επίπεδο έτους, το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου ανήλθε σε €1.223,6 εκατ., μειωμένο μόλις κατά 0,5% σχεδόν αντισταθμίζοντας τους δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Στην Ελλάδα, το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) μειώθηκε κατά 1,0% σε επίπεδο έτους, σε €1.199,1 εκατ., παρά τον αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από εισερχόμενη περιαγωγή ύψους €22 εκατ. Η κινητή στην Ρουμανία σημείωσε σημαντική αύξηση στο Προσαρμοσμένο EBITDA (AL), κατά 33,9% στα €24,5 εκατ., σε σύγκριση με €18,3 εκατ. το 2019.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους €59,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2020, μειωμένα κατά 45,8% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας κυρίως τις υψηλότερες επιβαρύνσεις λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου κατέγραψε μια επιβάρυνση €33,0 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την αρνητική φορολογία εισοδήματος των €5,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω της εφαρμογής φορολογικών εκπτώσεων στις επιχειρήσεις που εφαρμόστηκαν το περσινό Δ’ τρίμηνο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το Δ’ τρίμηνο του 2020 σε €85,8 εκατ., σε σύγκριση με €112,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019. 

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Δ’ τρίμηνο του 2020, ανήλθαν σε €162,4 εκατ., αυξημένες κατά 13,2% από το Δ’ τρίμηνο του 2019, με τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία να ανέρχονται σε €145,3 εκατ. και €17,1 εκατ. αντίστοιχα.

Το Δ’ τρίμηνο του 2020, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις €255,1 εκατ., αυξημένες κατά περίπου €100 εκατ. σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας κυρίως τους χαμηλότερους φόρους εισοδήματος και τους τόκους που καταβλήθηκαν, καθώς και βελτιώσεις στο κεφάλαιο κίνησης.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ήταν €1.034,0 εκατ., μειωμένος κατά 1,2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,8 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

mnbdugfmgufd

zmdnfgudrsfi

Ο ΟΤΕ κατέγραψε στο τρίμηνο 41 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 2.145 χιλιάδες. Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών έχει πλέον αγγίξει το 80% της συνδρομητικής βάσης σταθερής. Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύοντας 59 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Στο τέλος του έτους, 945 χιλιάδες συνδρομητές είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μια αύξηση 27,4% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, χάρη στη συνεχή αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες δικτύου και στις επενδύσεις της εταιρείας. Η διείσδυση των οπτικών ινών ανέρχεται πλέον στο 44% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Με τους πελάτες να υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTH ή Vectoring, το ποσοστό των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 14% των συνδέσεων οπτικών ινών και συνεχίζει να αυξάνεται.

Έχοντας ολοκληρώσει το πλάνο υλοποίησης των καμπινών FTTC, ο ΟΤΕ προχωρά εντατικά στην υλοποίηση των υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε περιοχές που είτε αναμένεται υψηλή ζήτηση ή δεν ήταν εφικτή η κάλυψη με FTTC, αναμένοντας ότι η ζήτηση θα επιταχυνθεί στο προσεχές μέλλον. Ο ΟΤΕ πέτυχε τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για την επέκταση υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), ξεπερνώντας τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός του 2020 και στοχεύει να φτάσει περίπου τα 500 χιλιάδες νοικοκυριά έως το τέλος του 2021. Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα υπηρεσιών οπτικών ινών και η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Ομίλου.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV ανήλθε στις 575 χιλιάδες, αυξημένος κατά 3,7% σε ετήσια βάση καταγράφοντας 12 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ αξιοποιεί τις νέες υπηρεσίες Over-the-Top, για να ενισχύσει τα πακέτα υπηρεσιών προς τους συνδρομητές. Η ανανέωση των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Leagues (Champions League, Europa League and Europa Conference League) έως το 2024, καθώς και οι παραγωγές της COSMOTE TV ενισχύουν την ανταγωνιστική της θέση με ιδιαίτερα δημοφιλές περιεχόμενο.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η COSMOTE παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7 εκατ. πελάτες, μειωμένους κατά 5,9% σε σχέση με το τέλος του 2019, κυρίως λόγω της καρτοκινητής.

Η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας συνέχισε να αυξάνεται, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση, τη συνεχή αύξηση της διείσδυσης των smartphones, καθώς και τις εμπορικές προσφορές. Το Δ’ τρίμηνο του 2020, η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 46% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία χρήση αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρσι, και έφτασε τα 4,5 GB ανά συνδρομητή.  

Η COSMOTE προχώρησε πρώτη στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020. Η εταιρεία στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+. Παράλληλα, μέσα στο 2021 σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G. Το φάσμα που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων COSMOTE 4G/4G+ και COSMOTE 5G.

Το δίκτυο COSMOTE κινητής απέσπασε για όγδοη συνεχόμενη φορά το βραβείο για «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα», στα Speedtest AwardsTM της Ookla.

Βασιζόμενη στην ταχύτατη εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G και την υπεροχή του δικτύου της, η εταιρεία θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της κίνησης δεδομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης.

mxnfygudsfivsid

Στην Ελλάδα, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,9% στα €777,6 εκατ. κατά το Δ’ τρίμηνο του 2020. Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής αυξήθηκαν κατά 0,6% παρά την πίεση στις υπηρεσίες τηλεόρασης λόγω του lockdown.  Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες συνέχισαν να αυξάνονται υποστηριζόμενα από τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση υπηρεσιών οπτικών ινών. Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής αυξήθηκαν κατά 4,7% στο τρίμηνο, λόγω της διεθνούς κίνησης και της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών οπτικής ίνας από άλλους παρόχους.

Το ICT είχε ακόμα ένα θετικό τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση εσόδων 14% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας μια σειρά από σύνθετα έργα για λογαριασμό ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης του σημαντικού έργου της ψηφιακής υπογραφής στο Δημόσιο.   

Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 2,5% στο τρίμηνο, μια σημαντική βελτίωση της τάσης  σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η περιορισμένη εισερχόμενη και εξερχόμενη περιαγωγή σε συνδυασμό με τις περικοπές στα τέλη τερματισμού της τάξεως του 30% λόγω ρυθμιστικού πλαισίου που επιβλήθηκαν στις αρχές του έτους, επηρέασαν αρνητικά τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής. Σε επίπεδο λιανικής, εξαιρουμένων των εσόδων από εισερχόμενη περιαγωγή, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά λιγότερο από 1% το Δ’ τρίμηνο, σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με το -2,5% το Γ’ τρίμηνο και το -4,5% το Β’ τρίμηνο του 2020. Παρότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα έσοδα από υπηρεσίες, υπάρχει σαφής τάση προς σταθεροποίηση.

Το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,8% στο τρίμηνο, στα €299,9 εκατ., με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να διαμορφώνεται στο 38,6%, εξαιτίας  έκτακτων πρωτοβουλιών σχετιζόμενων με τον COVID-19, που επηρέασαν το κόστος προσωπικού. Εξαιρουμένου του παράγοντα αυτού, το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) είναι αυξημένο περισσότερο από 1%.

njxfdvfusfvhsd

Μετά τη συμφωνία πώλησης της Telekom Romania (TKR), που ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2020, οι λειτουργικές δραστηριότητες της TKR έχουν ταξινομηθεί ως «περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» και έχουν αντιμετωπιστεί ως διακοπείσες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας αποτυπώνονται χωριστά για πρώτη φορά το Δ’ τρίμηνο του 2020, ενώ εξαιρούνται σημαντικές εμπορικές συναλλαγές (συμφωνία MVNO και πωλήσεις συσκευών) μεταξύ της Telekom Romania Mobile και της Telekom Romania.

Το 2020, η Telekom Romania Mobile σημείωσε σημαντική αύξηση στο Προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL), κατά 33,9%, στα €24,5 εκατ. ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών εξορθολογισμού του κόστους κατά τη διάρκεια του έτους, κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος προσωπικού που μειώθηκε κατά 25,2%, καθώς και άλλα έμμεσα κόστη. Η βελτίωση σε επίπεδο έτους επετεύχθη παρά τις έκτακτες προσαρμογές το τελευταίο τρίμηνο του 2020, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση σε ανεξάρτητη λειτουργία της κινητής. Εξαιρουμένων αυτών των παραγόντων, το ετήσιο EBITDA θα είχε αυξηθεί κατά περίπου 50% σε σχέση με πέρυσι. Η διαδικασία μετασχηματισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη δημιουργία θετικών προσαρμοσμένων ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2021.

Κατά το Δ’ τρίμηνο του 2020, τα συνολικά έσοδα της Telekom Romania Mobile μειώθηκαν κατά 29,8% στα €84,3 εκατ., αντανακλώντας εν μέρει την υψηλή βάση σύγκρισης με το Δ’ τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω συγκεκριμένων έργων ICT.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας διαμορφώθηκαν σε €55,9 εκατ., μειωμένα κατά 6,8%, καταγράφοντας βελτίωση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Η μείωση αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο των χαμηλότερων τελών τερματισμού κινητής λόγω ρυθμιστικού πλαισίου, και τον αντίκτυπο του COVID-19 στα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής. Η μείωση στα λοιπά έσοδα σχετίζεται κυρίως με την υψηλή βάση σύγκρισης το Δ’ τρίμηνο του 2019 στα έργα ICT.

Η Εταιρεία κατέγραψε στο τρίμηνο αρνητικό Προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) €4,8 εκατ., αντικατοπτρίζοντας τις έκτακτες προσαρμογές που σχετίζονται με τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας σε αυτόνομη βάση. Εξαιρουμένων των παραγόντων αυτών, το Προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) ανήλθε στα €6 εκατ. αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο από την εισερχόμενη περιαγωγή και από τα έργα ICT στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Σε αυτόνομη βάση, η Telekom Romania Mobile αύξησε σημαντικά τις ελεύθερες ταμειακές ροές της και επέστρεψε στη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών για το 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 26 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.