ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos: Ποιοι είναι οι θετικοί καταλύτες για την ανάπτυξη εργασιών το 2021 Κύριο

13:10 - 04 Μαρ 2021 | Αναλύσεις
Mytilineos: Ποιοι είναι οι θετικοί καταλύτες για την ανάπτυξη εργασιών το 2021
Ο Όμιλος Mytilineos, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας, αναφέρεται στους θετικούς καταλύτες που θα προσδώσουν ανάπτυξη στην τρέχουσα οικονομική χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, που δημοσίευσε σήμερα (4/3) ο Όμιλος στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (helex.gr).

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις προοπτικές για το 2021, ο Όμιλος Mytilineos αναφέρει τα ακόλουθα:

Η οικονομική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς σημείωσε ιστορική κάμψη το 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, τάση η οποία αναμένεται να αναστραφεί σταδιακά το 2021, καθώς θα προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, εκτός των νομισματικών μέτρων, δρομολογούνται σημαντικά δημοσιονομικά πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία αναμένεται να υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και να υποστηρίξουν τον ρυθμό επανάκαμψης των οικονομίων, πάντα με την αίρεση των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Το γενικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες, τόσο για την ταχύτητα των εμβολιασμών, όσο και για το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποδώσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ωστόσο,

  • η ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου σχεδόν στα επίπεδα προ εξάπλωσης της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής
  • η βελτίωση της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η σταδιακή αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως απόρροια της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου
  • και η ωρίμανση νέων σημαντικών έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης

θέτουν ισχυρές βάσεις για την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της MYTILINEOS το 2021.

Τομέας Μεταλλουργίας

Τα θετικά νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησαν τις τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα ενώ θετικά αντέδρασε και η πραγματική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, ενισχύθηκαν και τα premia των τελικών προϊόντων αλλά αρχίζουν να διαφαίνονται πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των α’ υλών.

Η προοπτική άρσης των περιορισμών μετακίνησης που θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα εμβολιασμού των πολιτών θα διατηρήσει την αισιοδοξία και κατ’ επέκταση την τάση των ανοδικών τιμών στα προϊόντα. Αντιθέτως, τυχόν καθυστερήσεις που ήδη διαφαίνονται ιδιαίτερα στο πεδίο της έγκρισης νέων εμβολίων δημιουργούν προβληματισμούς για τη διάρκεια διατήρησης των τιμών και παρατηρούνται κινήσεις ενθυλάκωσης των κερδών που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους όλες οι προγραμματισμένες επενδύσεις αύξησης παραγωγής στην ΕΠΑΛΜΕ και στην παραγωγή της αλουμίνας στην ΑτΕ. Ο ρυθμός παραγωγής στην αλουμίνα και στο δευτερόχυτο αλουμίνιο θα ενταθεί προοδευτικά και αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ ιστορικών επιδόσεων στις ετήσιες παραγωγές, αναμένοντας ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες στο 2022 όταν και οι επενδύσεις θα αποδώσουν για πρώτη φορά για ολόκληρο έτος.

Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας SES)

Το 2020 αποτέλεσε σημείο καμπής, με τον μετασχηματισμό του πρώην Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών που έχοντας πλέον νέα οργανωτική δομή εστιάζει σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τις εταιρείες που διαθέτουν τη δυνατότητα και τη τεχνογνωσία να συμμετέχουν σε έργα που προωθούν ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (πχ. έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων).

Ο σχεδιασμός και οι προοπτικές για τις επιμέρους δραστηριότητες του SES BU συνοψίζονται ως κάτωθι:

  • H MYTILINEOS συνεχίζει τη κατασκευή της νέας μονάδας 826MW με καύσιμο φυσικό αέριο στο Ενεργειακό κέντρο της στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Στο εξωτερικό η MYTILINEOS συνεχίζει την κατασκευή των έργων στη Γκάνα, Νιγηρία και Σλοβενία. Έχοντας πλέον κατακτήσει ηγετική θέση στην ανάληψη και εκτέλεση έργων για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη νέων έργων σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική.
  • O Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης θα συνεχίσει να στοχεύει στην ανάληψη υβριδικών έργων/έργων εκτός δικτύου, κεφαλαιοποιώντας τη σχετική εμπειρία και γνώση από παρόμοια έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τη στρατηγική επέκτασης και ανάπτυξης της παρουσίας του σε σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. Τέλος, θα εντατικοποιήσει τη παρουσία του σε έργα που αφορούν νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τη παροχή ενεργειακών λύσεων, σκοπεύοντας στην ανάπτυξη νέων, διαφοροποιημένων δραστηριοτήτων με προστιθέμενη αξία.
  • Η MYTILINEOS έχοντας τη σχετική εμπειρία διεκδικεί σημαντικό μερίδιο για έργα δικτυών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική.
  • Η MYTILINEOS κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης στην Ελλάδα και μέρος του επιχειρηματικού σχεδιασμού της είναι η επιλεκτική διεκδίκηση των υπό δημοπράτηση έργων υποδομών, κτιριακών, περιβαλλοντικών και λοιπών έργων κυρίως εντός Ελλάδος, μέσω κατασκευαστικών συμβάσεων, συμβάσεων ΣΔΙΤ ή και συμβάσεων παραχώρησης.
  • Στον τομέα της Διαχείρισης Αποβλήτων (Waste Management) η MYTILINEOS εντοπίζει μεγάλες δυνατότητες επέκτασης με βάση την αυξημένη τεχνογνωσία της σε λύσεις της κυκλικής οικονομίας. Ειδικότερα, επεκτείνεται στην διαχείριση στερεών αποβλήτων μέσω ανάπτυξης μονάδων παραγωγής βιοαερίου και διαχείρισης απορριμμάτων, όπου εξετάζει επιλεκτικά και περιπτώσεις χρηματοδότησης έργων. Στον χώρο της διαχείρισης ιλύων και υγρών αποβλήτων, εφαρμόζει σχέδιο για την συστηματική διείσδυση της αρχικά στην Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, κάνοντας χρήση και της προστιθέμενης αξίας που προσδίδει η ιδιαίτερη τεχνογνωσία της θυγατρικής της ZEOLOGIC όπου δρα ως πρωτοποριακός τεχνολογικός πάροχος στην συγκεκριμένη αγορά.

Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας

Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας συνεχίζει να επικεντρώνεται στην έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων και στην ανάληψη νέων έργων και επενδύσεων σε στοχευμένες αγορές, καθώς εταιρείες και χώρες επικεντρώνονται στην ταχύτερη ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα, προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες της MYTILINEOS στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας θα αποτελέσουν «σημαντικό καταλύτη» για τη λειτουργική κερδοφορία της το ερχόμενο έτος, με σημαντική αύξηση των έργων που θα κληθεί να υλοποιήσει ο Τομέας, τόσο σε έργα τρίτων, όσο και σε έργα ιδίων επενδύσεων μέσα από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία / πώληση φωτοβολταϊκών ή έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου

Η MYTILINEOS, διαθέτοντας σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ~1,4 GW από θερμικούς σταθμούς και έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, καθώς και την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών, έχει εδραιώσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού κατακτώντας το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού.

Tο 2021 θα είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στα πλαίσια του Target Model, δηλαδή της νέας μορφής οργάνωσης της χονδρεμπορικής χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και αναμένεται να επηρεαστεί τόσο από τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και CO2, όσο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νέας οργανωμένης αγοράς ηλεκτρισμού.

Παρόλα αυτά, τα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου αναμένεται να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω:

  • της πρόσβασης σε ανταγωνιστικές και ευέλικτες πηγές προμήθειας Φυσικού Αερίου αγωγού μέσω απευθείας longterm συμβολαίων με μεγάλους διεθνείς παραγωγούς και προμηθευτές
  • της προμήθειας LNG, όπου η MYTILINEOS πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας της, και του ανεπτυγμένου δικτύου προμηθευτών
  • της αποτελεσματικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ηλεκτρικής ενέργειας και φα βελτιστοποιώντας το συνολικό αποτέλεσμα
  • του αυξημένου όγκου και της συνεχούς επέκτασης στην δραστηριότητα λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ΦΑ
  • της επέκτασης της δραστηριότητας της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας σε επιπλέον χώρες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.