ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Ποιους επενδυτές στοχεύει η έκδοση του ομολόγου αειφορίας

10:14 - 09 Μαρ 2021 | Αναλύσεις
ΔΕΗ: Ποιους επενδυτές στοχεύει η έκδοση του ομολόγου αειφορίας
Με κεντρικό στόχο την προσέλκυση real money investors, δηλαδή θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμου ορίζοντα ξεκίνησε από χτες η διαδικασία για το ομόλογο «αειφορίας» της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το πρώτο του είδους στη χώρα, αλλά και το πρώτο που εκδίδεται από επιχειρηματικό σχήμα της Ευρώπης που δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα ΑΑΑ.

Πέρα, επίσης, από το να προσελκύσει υψηλής στάθμης επενδυτικά σχήματα η ΔΕΗ επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για μια πολύ καλή πορεία του χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά.

Βέβαια, το ενδιαφέρον του εν λόγω ομολόγου αειφορίας είναι ότι έχει ρήτρες για την τήρηση στόχων που συνδέονται με ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για την μείωση των εκπομπών CO2. Αυτό αναμένεται να γίνει  μέσω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, την αύξηση των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος  3,4 δις. 

Ήδη πάντως από χτες έχουν ξεκινήσει οι επαφές των αναδόχων ώστε να προχωρήσουν δυναμικά οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών που αναμένεται να μείνει ανοικτό μέχρι την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε χτες (8/3) το Bloomberg πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό ομόλογο υψηλής απόδοσης, το οποίο συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία τάση που αναπτύσσεται γρήγορα στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης.

Οι πωλήσεις ομολόγων με στόχους βιωσιμότητας έχουν απογειωθεί στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν τα λεγόμενα margin ratchets, τα οποία προβλέπουν ότι οι εταιρείες πληρώνουν μικρότερο τοκομερίδιο αν επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους ή μεγαλύτερο αν δεν τους επιτύχουν.

Το νέο ομόλογο της ΔΕΗ, σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπει την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές βλέπουν πολλά ομόλογα να εκδίδονται φέτος με τις τιμές τους να συνδέονται με τις επιδόσεις των εταιρειών όσον αφορά στόχους βιωσιμότητας.

Τουλάχιστον οχτώ τέτοιες εκδόσεις έχουν τιμολογηθεί έως τώρα το 2021 -μεταξύ άλλων των Kloeckner Pentaplast, Flender GmbH και Asda Group Ltd- έναντι τριών σε όλο το 2020.

Το σχέδιο ρευστότητας

Η κίνηση αυτή, πάντως, με την έκδοση ομολόγου εντάσσεται σε  μια στρατηγική για βελτίωση των όρων  δανεισμού της αλλά και να διασφάλισης πόρων τη μετάβαση στη μετά –λιγνίτη εποχή. Σύμφωνα, δε, με το υφιστάμενο στρατηγικό πλάνο προτάσσεται περιορισμός σταδιακά του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές των EBITDA κερδών.

Δυνητικά, με βάση το σχεδιασμό, ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να φτάσει και τα 2 δισεκ. ευρώ. Κι αυτό μόνο από τις τιτλοποιήσεις χρεών, τις «έναντι» καταβολές του δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών, την έξοδο στις αγορές αλλά και την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.