ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσα κεφάλαια άντλησαν 9 εισηγμένες μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021 Κύριο

11:00 - 16 Μαρ 2021 | Αναλύσεις
Πόσα κεφάλαια άντλησαν 9 εισηγμένες μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021
Συνολικά 9 εισηγμένες μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2021 προχώρησαν ή προχωρούν στην άντληση κεφαλαίων ύψους 1,6 δις ευρώ από τους επενδυτές, είτε μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.

Ξεχωρίζουν οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολογιακών δανείων της ΔΕΗ(650 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank(500 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθεί αύριο η έκδοση ομολογιακού δανείου της Motor Oil(200 εκατ. ευρώ)

Ταυτόχρονα την ίδια χρονική περίοδο που εξετάζουμε υπάρχουν 5 εισηγμένες(Εβροφάρμα, Forthnet, Σιδμα, ΕλβαλΧαλκόρ, Βιοκαρπέτ) που εξέδωσαν ή προχωρούν στην έκδοση ομολογιακών δανείων. Ταυτόχρονα το σώμα των μετόχων άναψε το πράσινο φως για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Airlines ύψους 60 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών.

Πρόκειται για μία αξιοπρόσεκτη επίδοση για το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που δείχνει και την επανενεργοποίηση αρκετών χιλιάδων επενδυτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έδειχναν απροθυμία να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο αφενός λόγω της πολύχρονης κρίσης που εξαφάνισε το μεγαλύτερο ποσό των αποταμιεύσεών τους.

Βέβαια το μεγάλο «αγκάθι» για την εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει η αδυναμία της πλειονότητας των εισηγμένων να ζητήσουν κεφάλαια με μηδενικό κόστος από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Αυτή η αρνητική εξέλιξη συμβαίνει για τους εξής λόγους: α) οι εταιρείες διστάζουν να ζητήσουν κεφάλαια από τους επενδυτές σε μια τέτοια χρονική περίοδο, καθώς οι περισσότερες επενδυτικές μερίδες είναι ανενεργές (δεν πραγματοποιούν ούτε μία πράξη κάθε μήνα), β) οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τα επενδυτικά τους προγράμματα λόγω του covid19 και συνεπώς δεν αποφασίζουν να εκδώσουν νέο αριθμό μετοχών για να αντλήσουν μετρητά, γ) η άνοδος που παρατηρείται φέτος στο Χρηματιστήριο αφορά μία πολύ μικρή ομάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και δ) η κακή φήμη που είχαν αρκετές εταιρείες στο παρελθόν, οι οποίες δεν αξιοποίησαν τα κεφάλαια που άντλησαν για επενδύσεις, αλλά κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό για τον πλουτισμό βασικών μετόχων ή ιδιοκτητών επιχειρήσεων που οδήγησαν αυτές τις εταιρείες στα πρόθυρα χρεοκοπίας και προκάλεσαν μεγάλο θυμό στο ευρύ επενδυτικό κοινό που έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις με ικανά μεγέθη θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία προκειμένου μειώσουν το κόστος χρέους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, κατασκευές. Μόνο στην ενέργεια οι επενδύσεις που προγραμματίζονται ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.