ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Τράπεζα: Ανακοινώνει το απόγευμα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Κύριο

09:07 - 26 Μαρ 2021 | Αναλύσεις
Εθνική Τράπεζα: Ανακοινώνει το απόγευμα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital
Σήμερα το απόγευμα η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2020 και με αφορμή αυτό το ζήτημα αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες γνωστοποιήσεις για τη συμφωνία πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής πρόκειται να ξεκαθαρίσει εντελώς σήμερα, με τη διαδικασία να έχει ξεκινήσει από το 2017 και με το αμερικανικό fund να είναι εδώ και καιρό ο μοναδικός διεκδικητής για την απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη (23/3) συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο μετά από τρεις ώρες συζητήσεων δεν ελήφθη καμία απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διστακτικότητα των μελών του ΤΧΣ να εγκρίνουν μια συναλλαγή αισθητά χαμηλότερη της τρέχουσας αξίας της ασφαλιστικής επιχείρησης, συνδέεται και με τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την προτεινόμενη συναλλαγή από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, καθώς η Εθνική Τράπεζα, στην παρουσίαση για τα οικονομικά αποτελέσματα προς τους αναλυτές, θα ανακοινώσει επίσημα την ολοκλήρωση της πώλησης τηςασφαλιστικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες, το CVC Capital Partners προσφέρει για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής περίπου 410 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας σε 460 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα, με το οποίο θα πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, είναι κοντά στο 50% της λογιστικής της αξίας έναντι 70% - 75% που διαπραγματεύεται ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος.

Η συμφωνία του CVC Capital με την Εθνική Τράπεζα προβλέπει επίσης ότι η τράπεζα θα διατηρήσει το 10% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μεταβιβάζοντας το 90% στο CVC, ενώ οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν 12ετή αποκλειστική συνεργασία για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της ΕΤΕ, δηλαδή για τη δημιουργία, ανάπτυξη και πώληση του bancassurance μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η οριστική ολοκλήρωση της συναλλαγής ανάμεσα στις δύο πλευρές, για τη μεταβίβαση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 5 με 6 μήνες.  Δηλαδή, αναμένεται κοντά στον Σεπτέμβριο του 2021, όταν θα αλλάξει και η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:08 - 26 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.