ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H 7η διαγραφή εισηγμένης το 2021- 42 οι διαγραφές την τριετία 2018-2021 Κύριο

08:02 - 10 Μαϊ 2021 | Αναλύσεις
H 7η διαγραφή εισηγμένης το 2021- 42 οι διαγραφές την τριετία 2018-2021
Αδειάζει συνεχώς το χρηματιστηριακό ταμπλό αφού και το ΙΑΣΩ ετοιμάζεται ν' αποχωρήσει και να αποτελέσει την 7η κατά σειρά εισηγμένη που θα διαγραφεί μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος. Είχε προηγηθεί στις 23 Απριλίου η διαγραφή της Forthnet ανεβάζοντας σε 42 συνολικά τις εταιρίες που διεγράφησαν από το ΧΑ τη τελευταία τετραετία (2018-2021).

Το 2021 έχουν ήδη διαγραφεί οι εξής μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και Eurobrokers, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαγραφή αποφασίστηκε επίσης και για τις ενταγμένες στην Εναλλακτική Αγορά μετοχές της εταιρείας DIVERSA A.E.B.E.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω 7 διαγραφές, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο, και η PaperPack η οποία στη διάρκεια της παρελθούσης χρήσης άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η νέα διοίκηση με έδρα τη Κίνα έχει εκδηλώσει τη πρόθεση να οδηγήσει τη μετοχή της εταιρίας εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 μετρήσαμε 11 διαγραφές εισηγμένων. Ειδικότερα διεγράφησαν στις 10 Ιανουαρίου η FG Europe, ακολούθησε η ΕΛΤΡΑΚ στις 12 Μαρτίου, ενώ στις 12 Ιουνίου διεγράφησαν 3 πρώην εισηγμένες (Νηρέας, Σελόντα και Καράτζης). Την 1η Σεπτεμβρίου διεγράφη η Περσεύς και στις 4 Δεκεμβρίου διεγράφησαν οι εταιρίες Βωβός, Mega Chanel Aλφα Finance, Πήγασος και Χατζηκρανιώτη.

Το 2019 διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής 8 εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε 3 διαγραφές (Αθηνά, Κορρές και Αιολική Επενδύσεων).

H έξοδος από το XA ακολουθείται από επιχειρηματίες, που θέλουν να αποφύγουν το κόστος παραμονής (κατά μέσο όρο στις 100 χιλιάδες/ετησίως), που δεν προσβλέπουν σε άντληση κεφαλαίων (μέσω AMK, στρατηγική συνεργασία) και εμφορούνται από την λογική του «προσωποκεντρικού» χαρακτήρα.

 Συνακόλουθα δεν υποχρεούνται να ακολουθούν το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, να συντηρούν τμήματα εξειδικευμένων συμβούλων, δεν εμπίπτουν στην εποπτεία της Kεφαλαιαγοράς και εκμεταλλεύονται την δυνατότητα που τους παρέχει το νομικό πλαίσιο να «μαζέψουν» το μετοχικό κεφάλαιο που είναι στα χέρια μικρομετόχων σε χαμηλές τιμές.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.