ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ποιες εισηγμένες οι τράπεζες έχουν ποσοστά βασικού μετόχου Κύριο

08:01 - 25 Μαϊ 2021 | Αναλύσεις
Σε 14 εισηγμένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου οι τράπεζες έχουν θέση βασικού μετόχου με ελάχιστο ποσοστό 5% .

Ποιες είναι οι εισηγμένες στις οποίες έχουν ποσοστά βασικού μετόχου  τα πιστωτικά ιδρύματα; Η Creta Farms, η SATO, η ΑΕΓΕΚ, η ANEK, η Byte, η Frigoglass, η ΚΕΚΡΟΨ, η Space Hellas, η Attica Συμμετοχών, η MIG, η Mermeren Kombinat, η Trastor, η Καραμολέγκος και η Alpha Trust-Ανδρομέδα.

Στις παραπάνω 14 εισηγμένες υπάρχουν και εταιρίες που χαρακτηρίζονται ζόμπι δηλαδή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγούνται σε χρεοκοπία.  Θα  πρέπει να αποκαλύψουμε ότι με βάση την σημερινή εικόνα των ελληνικών τραπεζών, τα  πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν περισσότερες από 30.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται ήδη στο πελατολόγιό τους είτε αφορούν νέες. Αν, εκκαθαριστούν οι "επιχειρήσεις-ζόμπι" τότε μπορούν να δανείσουν επιπλέον 10.000 υγιείς επιχειρήσεις, ενώ οι χρηματοδοτήσεις μπορεί να αυξηθούν κατά 40 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την απελευθέρωση κεφαλαίων μεταξύ ιδιωτών, τη μείωση προβλέψεων και εποπτικού κόστους για τις τράπεζες και ενεργοποίηση δανείων ύψους 10 δισ. Έτσι, η παραπάνω πρόβλεψη για χρηματοδότηση μέχρι 30.000 επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αυξηθεί σε 40.000 επιχειρήσεις, διευρύνοντας τη διασπορά επενδύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης σε περισσότερους κλάδους.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένης που έχει μεγάλο θέμα με τις τράπεζες είναι η Creta Farms. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms, η Εθνική τράπεζα ελέγχει το 31,17%, η τράπεζα Πειραιώς καλύπτει το 10,17%, η Eurobank ελέγχει το 8,84% και η Alpha Bank κατέχει το 7,93%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρείας παραμένει σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης για 22 μήνες.  Στην εταιρία Sato με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Εθνική ελέγχει το 23,74% του μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank καλύπτει το 16,9% και η Eurobank έχει το 10,37% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στην ΑΕΓΕΚ  τα πράγματα είναι δραματικά αφού η εταιρία δεν ανακοίνωσε μέχρι σήμερα οικονομικές καταστάσεις για το 2020 και ουσιαστικά είναι σε φάση αποδόμησης με δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Στην πάλαι ποτέ ισχυρή τεχνική εταιρία η τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 19,38% και η Alpha Bank ελέγχει το 17,75%.

Η ΑΝΕΚ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αφού έχει τον χειρότερο ισολογισμό από όλο τον κλάδο, με αρνητική καθαρή Θέση. Τίποτα δεν αποκλείεται για το μέλλον της ακτοπλοϊκής εταιρίας,  είτε να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 28,12% και ομολογιούχοι να πάρουν δραστικές αποφάσεις πουλώντας πλοία της ΑΝΕΚ σε άλλους Ελληνικούς Ομίλους για να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία ΑΝΕΚ, χωρίς πάντως να αποκλείεται και ένα πιο σύνθετο σχήμα λύσης. Στην Attica Συμμετοχών όλα θα τα αποφασίσει η τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 11,84% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόσφατα η Αttica Συμμετοχών προχώρησε στην έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων συνολικής αξίας 69,7 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση τριών ταχύπλοων Aero Catamaran αλλά και για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς.

Στη Byte Computes που δείχνει ανάκαμψη λόγω των έργων πληροφορικής η Alpha Bank ελέγχει το 13,03%. Στη Frigoglass συνεχίζονται οι χαμηλές οικονομικές πτήσεις λόγω αρνητικών επιδόσεων σε Ελλάδα. Στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας συμμετέχει με ποσοστό 5,95% η Alpha Bank. H Space Hellas  έχει επίσης την Alpha Bank στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 19,33%.

Για την MIG η οικονομική εικόνα παραμένει δύσκολη και νεφελώδης. Η τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 31,19% του μετοχικού της κεφαλαίου και το ζήτημα είναι εάν τελικά θα βρεθεί αγοραστής για το μεγάλο ύψος δανείων.

Στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος η Εθνική τράπεζα ελέγχει το 8,02% του μετοχικού της κεφαλαίου.  Η εταιρία σχεδιάζει νέα παραγωγική μονάδα συσκευασμένου – τυποποιημένου ψωμιού, και χώρους αποθήκης και διανομής, σε πρώην οικόπεδο της ΑΓΝΟ. Η επένδυση, μέσω της οποίας ο στόχος είναι η μείωση του κόστους στην παραγωγική διαδικασία, θα αγγίξει τα 27,3 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου

 Στην Trastor η πλειοψηφία της εταιρίας ανήκει στην τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 44,77%  του μετοχικού της κεφαλαίου.  Κατά τη χρήση 2020 ο όμιλος Trastor απέκτησε συνολικά επτά (7) ακίνητα συνολικής αξίας € 61,1 εκ.

Στην Mermeren Kombinat η τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 10% της εταιρίας μαρμάρων που έχει έδρα τα Σκόπια και η ιδιοκτησία ανήκει στη μεγαλύτερη εγχώρια βιομηχανία μαρμάρων Παυλίδη.  Η εταιρία εμφάνισε μείωση οικονομικών μεγεθών το 2020. Επομένως, οι προοπτικές για το 2021 δεν μπορούν να αξιολογηθούν επί του παρόντος , καθώς εξαρτώνται από την έκταση της παγκόσμιας ύφεσης και τη δυνατότητα ανάκαμψης. Η 14η εισηγμένη που έχει τράπεζα στο μετοχικό της κεφάλαιο είναι η Alpha Trust Ανδρομέδα με την Εθνική τράπεζα να κατέχει το 5,08%.

ANΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.