ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σωκράτης Λαζαρίδης (διευθύνων σύμβουλος ΕΧΑΕ): Τι αποκάλυψε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών Κύριο

16:19 - 02 Ιουν 2021 | Αναλύσεις
Σωκράτης Λαζαρίδης (διευθύνων σύμβουλος ΕΧΑΕ): Τι αποκάλυψε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών
«To Xρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση του Γενικού Δείκτη κατά 58,4% από το Νοέμβριο του 2020 έως σήμερα, ενώ αντίστοιχη είναι και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς που άγγιξε τον Μάιο τα 62 δισ. ευρώ, κινούμενη στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2014 και καταγράφοντας άνοδο 18,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως τόνισε ο ίδιος η ελληνική αγορά βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά από το Νοέμβριο του 2020 όταν ο ΓΔ ήταν στις 565,93 μονάδες, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ήταν στις 808,99 μονάδες και στις 31 Μαΐου του 2021 στις 894,85 μονάδες καταγράφοντας σωρευτική αύξηση 58,4%.Σημαντική όμως είναι και η αύξηση της.

Το γεγονός της ανάτασης της εγχώριας αγοράς και της ανάπτυξής της καταδεικνύει το γεγονός πως ενώ το 2020 παρουσιάστηκε πτώση 3,5% της συναλλακτικής δραστηριότητας, φέτος μέχρι σήμερα παρουσιάζεται αύξηση 29,6% στα 84,3 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως τα αντληθέντα κεφάλαια το 2021 παρουσιάζουν αύξηση 245% συγκριτικά με το 2020, γεγονός που όπως επεσήμανε ο κ. Λαζαρίδης οφείλεται στη σημαντική δραστηριότητα από την έκδοση ομολόγων.

Αναφερόμενος στο 2020 ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι η ΕΧΑΕ επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά  λόγω covid-19 διασφαλίζοντας την άρτια προσαρμογή έως και σχεδόν του 90%  του προσωπικού σε εξ αποστάσεως εργασίας και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς. Επίσης, ο όμιλος επικαιροποίησε τη στρατηγική του, ολοκλήρωσε σημαντικές οργανωτικές αλλαγές και παρέδωσε συστήματα και υπηρεσίες σε Λειτουργούς Αγορών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εκτέλεση της Φάσης 2 της τεχνολογικής αναβάθμισης των υποδομών του ομίλου.

Σχετικά με τη πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ τόνισε ότι καταγράφεται μικρός αριθμός δημοσίων εγγραφών (IPOs) με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση στα σχετικά έσοδα. Επίσης, στην ελληνική αγορά παρατηρείται και το φαινόμενο αποχώρησης εταιρείας με μικρό όμως αποτύπωμα στη συναλλακτική δραστηριότητα. Επιπροσθέτως, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παρέχουν τεχνολογικές λύσεις στα μικρότερα χρηματιστήρια, ενώ υπάρχει επικράτηση των νέων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή του buy-side συνεχίζει να αποκτά σημασία, ενώ τα μεγάλα χρηματιστήρια και υποδομές ξεκίνησαν ήδη να διαμορφώνουν υπηρεσίες για το buy-side αυξάνοντας τη βεντάλια των υπηρεσιών τους, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια.

Η επέκταση κατά μήκος της αλυσίδας αξίας (π.χ. μετασυναλλακτικές υπηρεσίες) από τους φορείς των κεφαλαιαγορών συνεχίζεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση ολιστικών παροχών πλήρους υπηρεσίες και πολλοί παίκτες διαφοροποιούν την προσφορά τους πέρα των βασικών τους δραστηριοτήτων. Παράλληλα τα χρηματιστήρια και οι πάροχοι υποδομής επικεντρώνεται για να γίνουν βιώσιμες αγορές με προϊόντα ESG. Τέλος, σε πολλές χώρες η έλλειψη χρηματοδότησης εταιρειών που αναπτύσσονται περιορίζει τον αριθμών των ΜΜΕ που ωριμάζουν για IPO. Συνεπώς πολλά χρηματιστήρια έχουν δημιουργήσει ήδη ειδικά προγράμματα.

Για τη στρατηγική του Ομίλου του ΧΑ ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι  κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η δημιουργία πλούτου για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές, ενώ στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της προώθησης των crown jewels εταιρειών σε κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και το real estate.

Στόχος είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ είναι η αύξηση των διαπραγματεύσιμων κινητών αξιών και παραγώγων, η εγχώρια επέκταση σε συναφή προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών υπηρεσιών προς εκδότες και την αγορά.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 02 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.