ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Άρωμα γυναίκας» στις εισηγμένες, αλλιώς πρόστιμα μέχρι 3 εκατ. ευρώ Κύριο

07:59 - 08 Ιουν 2021 | Αναλύσεις
«Άρωμα γυναίκας» στις εισηγμένες, αλλιώς πρόστιμα μέχρι 3 εκατ. ευρώ
Βαριά πρόστιμα που θα φθάνουν μέχρι και τα 3 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εάν οι εισηγμένες δεν στελεχωθούν με γυναίκες σε ποσοστό 25% όπως ορίζει το νέο πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση. Επίσης έχει ενδιαφέρον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κοιτάξει προσεκτικά τις εγγυήσεις πραγματικής ανεξαρτησίας των μελών της επιτροπής ελέγχου κάθε εταιρείας.

Μέχρι στιγμής, μία στις δέκα επιχειρήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γενική συνέλευση εμφανίζεται να μην έχει συμμορφωθεί με τις νέες προβλέψεις, που επιβάλλουν τουλάχιστον το 25% των μελών του διοικητικού συμβουλίου να είναι γυναίκες και τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως και των ελεγκτικών επιτροπών να είναι πραγματικά ανεξάρτητα και όχι συγγενικά ή εξαρτώμενα πρόσωπα.

Οι κυριότερες υποχρεώσεις των εισηγμένων αφορούν τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, ιδίως όσον αφορά την πολυμορφία, την αναλογία και τον ελάχιστο αριθμό ανεξάρτητων μελών, τη συμμετοχή του υποεκπροσωπούμενου φύλου, σύμφωνα με την πολιτική καταλληλότητας που θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει.

Πάνω από το 90% των γενικών συνελεύσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής φέτος (26) και οι 17 από τις 19 που έχουν δημοσιεύσει πρόσκληση για ημερομηνίες μετά τη σημερινή, συζήτησαν ή θα συζητήσουν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (εκλογή νέου Δ.Σ., ορισμός νέας επιτροπής ελέγχου, έγκριση πολιτικής καταλληλότητας των μελών Δ.Σ. και εκλογή επιτροπής υποψηφιοτήτων και αμοιβών).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.