ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρατείνεται η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο

15:13 - 15 Ιουν 2021 | Αναλύσεις
Παρατείνεται η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει τη ρητορική της αδιάλειπτης στήριξης της ΕΚΤ μέχρις ότου η ανάκαμψη ρίξει άγκυρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυξάνοντας μάλιστα το ύψος των αγορών ομολόγων στους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογη στάση αναμένεται να αναγγείλει και η Federal μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της εμμένοντας πιθανότατα στην άποψη ότι η επίδοση του πληθωρισμού στο 5% ετησίως είναι προσωρινή και σύντομα θα υποχωρήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, διατηρούνται οι συνθήκες ρευστότητας στις αγορές επιτρέποντας στους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, καθώς ακόμη η συντηρούμενη υγειονομική κρίση αναγκάζει τις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.

Με το θετικό momentum λοιπόν να διατηρείται στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένει τους θετικούς καταλύτες που θα του επιτρέψουν την ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμισή του. Επί του παρόντος, η συντηρούμενη συναλλακτική υποτονικότητα (μέσες ημερήσιες συναλλαγές τελευταίου 5θημέρου στα €76 εκ) βοηθούν στην παραμονή του Γ.Δ πάνω από τις 900 μονάδες με τη διαδικασία της εναλλαγής των δεικτοβαρών τίτλων (rotation) για την ώθηση του προσήμου του σε θετικό έδαφος την τελευταία ώρα κάθε συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα, η έγκριση της ΑΜΚ της Alpha Bank οδηγεί στην άμεση υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα προσελκύσει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον μερικών από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, όπως την Vanguard, την Capital Research, την Blackrock,την Norges Bank και την Schroeders που ήδη κατέχει το 5,088% της Τράπεζας. Με την ολοκλήρωσή του στο τέλος του μήνα να μεταφέρει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.

Παράλληλα, το +22,5% της βιομηχανικής παραγωγής του Απριλίου προϊδεάζει για τη βελτίωση των μεγεθών των εξωστρεφών  εισηγμένων βιομηχανιών (πετρελαιοειδών, μεταλλουργίας, τσιμέντων, πλαστικών, χημικών και τροφίμων) στα επόμενα τρίμηνα τους έτους, ενώ το +0,1% του πληθωρισμού το Μάιο οριοθετεί πιθανότατα το τέλος της παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού.

Θα χρειαστεί ωστόσο εύλογος χρόνος για να χωνευθούν οι εξελίξεις όπως αυτές θα ξεδιπλωθούν από τα επερχόμενα: από τις αναδιαρθρώσεις των σημαντικών δεικτών της προσεχούς Παρασκευής με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να εισέρχεται σε τρεις δείκτες (FTSE 25, FTSE Med και Eurostoxx), μέχρι την έγκριση  του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης που θα επιτρέψει την άμεση προκαταβολή ποσού €4 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα μας. Παράλληλα η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου δείχνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα συμβάλει σε «ήρεμα νερά» κατά το φετινό καλοκαίρι.

Δεδομένα που συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή συσσώρευση σύντομα θα ολοκληρωθεί με το Γ.Δ. να οδηγείται στην αναμέτρησή του με την περιοχή των 950 μονάδων.

Δημήτρης Τζάνας

Δντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.