ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφθασαν τις 12 οι διαγραφές εισηγμένων το 2021 Κύριο

07:52 - 27 Αυγ 2021 | Αναλύσεις
Έφθασαν τις 12 οι διαγραφές εισηγμένων το 2021
Αυξάνονται σε 12 οι διαγραφές εισηγμένων από το ξεκίνημα της χρονιάς καθώς στις ήδη διαγραφείσες Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου,Eurobrokers, DIVERSA A.E.B.E,Forthnet, Ναυτεμπορική, Euromedica Νέωριον και Paper Pack Τσουκαρίδης προστέθηκαν το ΙΑΣΩ και η Newsphone.

Ακόμη και σήμερα με βάση τα τρία κριτήρια (καθαρή θέση 3 εκατ. ευρώ - λειτουργική κερδοφορία αθροιστικά άνω των 3 εκατ. ευρώ και θετικά λειτουργικά αποτελέσματα τις δύο τελευταίες χρήσεις - ελάχιστη διασπορά 25% ή 15% για εταιρείες που έχουν μεγάλο μέγεθος) είναι απίθανο να πληρούν τα κριτήρια περισσότερες από 70 εισηγμένες δηλαδή σχεδόν οι μισές.

Αυτή η εικόνα επιδείνωσης που ασφαλώς επιβαρύνθηκε από την πανδημία και ειδικά το 9μηνο lockdown του 2020 δεν δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό αρκετές εταιρίες της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης που παρέμειναν στάσιμες και δεν βελτίωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Απόρροια των παραπάνω ήταν να λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς και να ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό το ταμπλό και να αποχωρήσει σχεδόν ένα ολόκληρο χρηματιστήριο αν σκεφτούμε ότι στις καλές εποχές της διετίας 1998-1999 το χρηματιστήριο φιλοξενούσε πάνω από 300 εισηγμένες.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρόνια της κρίσης αλλά και αμέσως μετά τη φούσκα του 1999 ήταν η βασική αιτία να ανθήσει η βιομηχανία των δημοσίων προτάσεων και εξαγορών από offshore εταιρίες και μάλιστα πολλές φορές ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων. Οι εξαγορές αυτές και οι δημόσιες προτάσεις έγιναν με ληστρικούς πολλές φορές όρους εις βάρος των μικρομετόχων. Παράλληλα αρκετές εισηγμένες διαγράφηκαν από το ΧΑ λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Πολλά χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά βιώνει αυτό το μαρτύριο με τις εταιρίες-ζόμπι που παρέμειναν στο ταμπλό και χιλιάδες επενδυτές είδαν να απαξιώνονται τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ειδική κατηγορία αποτελούσαν επίσης οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών καθώς η πολιτική αυτή των ομίλων είναι να παραμένει η μητρική εταιρία στις βασικές μεγάλες αγορές και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα περιφερειακά χρηματιστήρια όπως είναι και η Αθήνα.

Είναι πασιφανές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών που παραμένει υποβαθμισμένο από το 2013 δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται από τις 17 εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ και μία δεκάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η πλειοψηφία των εισηγμένων παραμένει αδρανής με ανύπαρκτες επιχειρηματικές εξελίξεις που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κωδικοί επενδυτών να παραμένουν απενεργοποιημένοι.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.