ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες είναι οι 12 εισηγμένες που υλοποιούν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ Κύριο

10:55 - 01 Σεπ 2021 | Αναλύσεις
Ποιες είναι οι 12 εισηγμένες που υλοποιούν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιστάθηκαν στην κρίση της πανδημίας το 2020, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω των lockdown.

Περισσότερες από 12 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου υλοποιούν για τη τρέχουσα δεκαετία (2021-2030) επενδύσεις στις ΑΠΕ που θα ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ εγκαθιστώντας ισχύ 16GW σε όλη τη ελληνική επικράτεια.  Είναι  επενδύσεις που αφορούν πρωτίστως τις ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ενώ σταδιακά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες υπάρχουν έτοιμα επενδυτικά πλάνα τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που επίσης κινούν το ενδιαφέρον των παικτών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι  ΑΠΕ συνέχισαν την πορεία ανάπτυξής τους και το 2020, ιδιαίτερα σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ΕΕ κάνει την πράσινη μετάβασή της.

Τα στοιχεία της Eurostat για ΑΠΕ στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ ξεπέρασε το 2020 για πρώτη φορά την αντίστοιχη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα, η οποία συνέχισε την πτωτική της τάση των τελευταίων ετών, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ: Από τις 1.226.156 GWh (γιγαβατώρες) το 1990 και το υψηλό των 1.584.005 GWh το 2007 στις 1.133.402 GWh το 2019 και στις 1.022.589 GWh το 2020 (μείωση 9,8% σε σχέση με το 2019). Αντίθετα, το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος αυξήθηκε από 303.279 GWh το 1990 στις 979.866 GWh το 2019, ενώ πέρυσι εκτινάχθηκε στις 1.052.582 GWh.

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 17%, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε 10%. 

Οι σημαντικότερες επενδύσεις των εισηγμένων σε ΑΠΕ

ΔΕΗ

Σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δις. ευρώ μέχρι το 2023 εκ των οποίων των 34% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ενώ το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500MW μέχρι το τέλος του 2022. Απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ έργων 1,5GW εντός της προσεχούς τριετίας.

Mytilineos

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Mytilineos το επόμενο διάστημα. Στην Ελλάδα η εταιρεία διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 1480MW που αποκτήθηκαν από την Εγνατία. Τα πρώτα 572MW από το χαρτοφυλάκιο αυτό βρίσκονται ήδη στη γραμμή της εκκίνησης ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και 140 MW που εξασφάλισαν σταθερή τιμή κατά τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Η εταιρεία διαθέτει 300MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή καθώς επίσης και ακόμη 100MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021. Επίσης θα αναπτύξει 20 project αποθήκευσης ενέργειας ισχυός 50MW έκαστο

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η εισηγμένη θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα σχεδιάζει στην επόμενη 5ετία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να φτάσει τα 3000MW ισχύος. Στα αιολικά όπου η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία ως ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική αγορά και ως η μεγαλύτερη εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατασκευάζονται 400 MW και ωριμάζουν ακόμη 63 έργα. Στα φωτοβολταϊκά από ένα χαρτοφυλάκιο 1,7GW, το 1,1GW έχει βεβαίωση παραγωγού και συνεχίζεται η ωρίμανσή του. Στην αποθήκευση ενέργειας εκτιμάται ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και εξωτερικές συνθήκες με την εταιρεία να διαθέτει 2000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε μπαταρίες αλλά και σε αντλησιοταμίευση μια τεχνολογία με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

ΕΛΠΕ

 Μέσω εξαγορών αλλά και οργανικής ανάπτυξης κινείται στην αγορά των ΑΠΕ και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα των στρατηγικών προτεραιοτήτων του το άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια. Ο στόχος του ομίλου είναι να αναπτύξει συνολικά 2GW έργων μέχρι το 2030, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων που διαθέτει. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν θέσει άμεσο στόχο για κατασκευή 300MW έργων ΑΠΕ εντός του 2021 ενώ μεσοπρόθεσμα μέχρι το 20205 στοχεύουν να εγκαταστήσουν συνολικά έργα ΑΠΕ ισχύος 600MW.

Motor Oil

Μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών η Motor Oil έχει εισέλθει  στον κλάδο των ΑΠΕ. Πρόσφατα η ΜΟΗ απέκτησε από εταιρείες συμφερόντων της Fortress χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων σε λειτουργία συνολικής ισχύος 220MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή ισχύος 20MW.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου η ΜΟΗ αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022 να έχει ολοκληρώσει τα νέα έργα και να διαθέτει σε λειτουργία συνολικά 364MW. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των επόμενων έργων που θα κατασκευαστούν από το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη project με  μεσοπρόθεσμο στόχο η ισχύς να φτάσει στα 500 – 600MW.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων 900MW δρομολογούνται στην ελληνική αγορά από την κοινοπραξία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της πορτογαλικής EDPR. Η μεγαλύτερη επένδυση της κοινοπραξίας αφορά στην ομάδα αιολικών πάρκων στην κεντρική και νότια Εύβοια συνολικής ισχύος 470,4MW και προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Οι υπόλοιπες επενδύσεις της κοινοπραξίας θα προέλθουν από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο αδειών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της EDPR.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Η κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, σκοπεύει να προωθήσει άμεσα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ – κυρίως αιολικά πάρκα, αλλά και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συγχώνευση με τη Γαία Ανεμος, η οποία εκτός από τεχνογνωσία στον κλάδο διαθέτει και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Σε πρώτη φάση πρόκειται να κατασκευαστούν ώριμα έργα 93 MW, ενώ υπό ωρίμανση βρίσκονται έργα επιπλέον 400 MW, που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται σταδιακά έως το 2024.

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ

Στην περαιτέρω αξιοποίηση της δραστηριότητας των real estate και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στοχεύει τη φετινή χρονιά η Ικτίνος. Η εισηγμένη σχεδιάζει νέες επενδύσεις στην αιολογική ενέργεια, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσει το portfolio της θυγατρικής real estate και αναζητά επενδυτή για το project στην Κρήτη. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΙΔΕΗ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW που βρίσκεται στην περιοχή «Μεγαλοβούνι» στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας. Η εταιρεία παρέτεινε για δεύτερη 10ετία τη σύμβαση πώλησης αιολικής ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ με σταθερές τιμές πώλησης (0,086 / kw). Για την επόμενη περίοδο μετά το τέλος της 10ετίας, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη διαδικασία πλειστηριασμού για τον καθορισμό της τιμής πώλησης. Ο Όμιλος στο πλαίσιο του προγράμματος του για τη δυναμική του παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, σε χρονικό ορίζοντα που θα προσδιορισθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Quest

Μέσω της θυγατρικής  Quest Ενεργειακή, δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Παράλληλα η εταιρεία αξιολογεί νέες τεχνολογίες και αγορές στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναπτύσσονται σταδιακά και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη πενταετία, τόσο στον τρόπο χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στη διαχείριση αυτής. Η Quest Ενεργειακή έχει μετά από σημαντικές νέες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία διετία στη διάθεσή της δεκαπέντε (16) φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 28MW (στο τέλος του 2020)  και βρίσκεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης και επενδύσεων.

 Βιοκαρπέτ

Σημαντικό βήμα στον κόσμο της πράσινης ενέργειας από τη θεσσαλική Βιοκαρπέτ, μητρική της Exalco,  καθώς την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021εκδόθηκαν από τη ΡΑΕ και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της δύο επιπλέον βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 50 MW και 10MW αντίστοιχα, στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αναμένεται άλλη μια βεβαίωση ισχύος 5MW. Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις είναι από τις πρώτες που εκδόθηκαν για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον κύκλο του Δεκεμβρίου, εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ και καταβλήθηκε εφάπαξ το προβλεπόμενο τέλος.  Ο Όμιλος Βιοκαρπέτ κατέχει σήμερα σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 9MW και εντός του 2021 πρόκειται να ολοκληρώσει ένα ακόμα έργο ισχύος 10MW. Επίσης σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης είναι αλλά εννέα φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 1MW το καθένα".

Ευρωπαϊκή Πίστη

Ο Όμιλος Ευρωπαϊκή Πίστη, σταθερός στις αρχές του για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης, προχώρησε στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΑΕΜ ENERGY SYSTEMS P.C., η οποία αποτελεί πλέον θυγατρική του, έναντι τιμήματος 835.500 ευρώ. Μέσω αυτής της αγοράς η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει πλέον στην κατοχή της φωτοβολταϊκό πάρκο στο Νομό Λαρίσης, ονομαστικής ισχύος 0,5 ΜWh, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο στο δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ. Με την συγκεκριμένη απόκτηση, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον φωτοβολταϊκό πάρκο της στέγης των κεντρικών γραφείων, ο Όμιλος Ευρωπαϊκή Πίστη γίνεται παραγωγός πράσινης ενέργειας. Η προσαρμογή σε νέα πρότυπα επένδυσης και ανάπτυξης είναι μία στρατηγική απόφαση που συνδέεται άμεσα με το ενεργειακό πρότυπο ISO 50001:2011, με το οποίο είναι πιστοποιημένη η Α.Ε.Γ.Α Ευρωπαϊκή Πίστη.Ο Όμιλος θέτει νέα όρια στις δραστηριότητές του, περιορίζει το ανθρακικό του αποτύπωμα και αποδεικνύει απτά τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη με διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Revoil

Το μεγάλο στοίχημα για τη Revoil, έρχεται από τη δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ όπου η εταιρεία μέσω εξαγορών αλλά και συνεργασιών έχει θέσει ως στόχο στην πενταετία 2021-2025 να φθάσει στα 60 MW με τις πρώτες ανακοινώσεις, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας να ακολουθούν άμεσα. Εξαγορές οι οποίες θα έχουν μικτή χρηματοδότηση τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από δανεισμό όπως άλλωστε είθισται στη συγκεκριμένη αγορά. Η είσοδος στις ΑΠΕ είναι μία φυσική εξέλιξη για την εισηγμένη καθώς Σε βάθος χρόνου, με βάση την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης θα χαθεί περίπου ο μισός από τον τζίρο που γίνεται στα πετρελαιοειδή. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ολοκληρωθεί κάποιες συμφωνίες και άλλα projects βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προκειμένου να βγουν οι άδειες και να ξεκινήσει η κατασκευή τους, μιας και δεν υπάρχουν πολλά έτοιμα έργα προς εξαγορά.

Επίλεκτος

Ο όμιλος της Επιλέκτου διαθέτει επαρκή κεφάλαια από την μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου και την επιτυχή διασύνδεση του στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προ μίας δεκαετίας, ώστε να επεκτείνει την δραστηριότητα του. Παράλληλα, η δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφορά την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιοαερίου, στον νομό Λαρίσης. Η μονάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, διαχειρίζεται φυτικά και ζωικά απόβλητα από κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής με μεγάλα περιβαλλοντικά αλλά και αστικά οφέλη, τόσο για την περιοχή των Φαρσάλων όσο και για την ελληνική επικράτεια γενικότερα. Η λειτουργική απόδοση της νέας μονάδας βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια του ομίλου. Επιπλέον, η διοίκηση της Επιλέκτου μελετά την εξέλιξη της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τις άδειες που κατέχει ο όμιλος για παραγωγή ενέργειας από καύση βιομάζας.

Πέρα από το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 9,99 Mw που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε λειτουργία, συνεχίστηκε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο η βελτίωση της επίδοσης της μονάδας παραγωγής από καύση βιοαερίου (5,252 Mw) στα Φάρσαλα, η οποία μπαίνει ολοένα και περισσότερο σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

RF Energy

H εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας σχεδιάζει την  υλοποίηση του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15 MW στα βορειανατολικά της Λήμνου. Το αιολικό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων και θα αποτελείται από 33 έως 36 ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW ή/και 14 MW,η κάθε μια. Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρεία, φτάνει τα 2 δις. ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% θα είναι εγχώρια προστιθέμενη αξία.

 ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.