ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιγότερο ευαίσθητη η ΔΕΗ στις διάφορες μεταβλητές κόστους

10:16 - 24 Σεπ 2021 | Αναλύσεις
Λιγότερο ευαίσθητη η ΔΕΗ στις διάφορες μεταβλητές κόστους
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ξεκίνησε να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε χθες σε πιέσεις κυρίως σε τίτλους που επηρεάζονται περισσότερο. Άλλωστε, και τα χθεσινά αποτελέσματα της ΔΕΗ αναδεικνύουν το πρόβλημα με την δαπάνη για φυσικό αέριο να αυξάνεται περισσότερο από 100εκ. Ευρώ σε σχέση με πέρυσι (Α’ εξάμηνο).

Αυτό αναφέρει αρχικά ο υπεύθυνος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Νίκος Καυκάς, και στη συνέχεια προσθέτει:

Συνολικά, η κερδοφορία της ΔΕΗ σε επίπεδο ανακοινωμένων EBITDA κινήθηκε μόνο κατά 10,7% χαμηλότερα στα 434εκ. Ευρώ, ενώ με την προσαρμογή για τα έκτακτα τα EBITDA (προσαρμοσμένα) κινήθηκαν οριακά υψηλότερα (3,1%) στα 471,5εκ. Ευρώ. Η κερδοφορία διασώθηκε από τις χαμηλότερες δαπάνες για αγορές ενέργειας (172,2εκ. Ευρώ) και την αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ύψους 155,6εκ. Ευρώ. 

Από την άλλη, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίων (750εκ. Ευρώ) που προτείνει η διοίκηση και το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα οδηγούν την εισηγμένη σε μία άλλη εποχή με όχι μόνο υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία, αλλά και λιγότερο ευαίσθητη στις διάφορες μεταβλητές κόστους.

Συνολικά, δεν έχει αλλάξει η εικόνα του ΓΔΧΑ, ενώ πιθανές σημαντικές αδυναμίες στον δείκτη ή σε επιμέρους μετοχές ενδέχεται να αποτελέσουν ευκαιρίες εισόδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.