ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εμφάνισαν οι 62 ισολογισμοί (ποσοστό 40,25%) εισηγμένων στο εξάμηνο Κύριο

10:11 - 27 Σεπ 2021 | Αναλύσεις
Τι εμφάνισαν οι 62 ισολογισμοί (ποσοστό 40,25%) εισηγμένων στο εξάμηνο
Κερδοφόρο είναι το 1ο εξάμηνο του 2021 για την πλειοψηφία των 154 εισηγμένων εταιριών του Χρηματιστηρίου φέρνοντας ένα αθροιστικό αποτέλεσμα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας που θα υπερβαίνει κατά πολύ το 1 δις ευρώ έναντι ζημιών 135 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί συνολικά το 1ο εξάμηνο του 2020 χωρίς να υπολογίζουμε τις τράπεζες.

Σύμφωνα με  57 ισολογισμούς εξαμήνου εμποροβιομηχανικών εταιριών- χωρίς τις 5 εισηγμένες  τράπεζες –που είχαν δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους μέχρι και το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσιάζουν  καθαρή κερδοφορία που έφθασε το 1,355 δις ευρώ  από ζημιές 92,011 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο εάν προστεθεί στο συνολικό άθροισμα των εμπορικών επιχειρήσεων και η εικόνα αποτελεσμάτων για τις 5 εισηγμένες τραπεζικές μετοχές τότε εμφανίζονται ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 2,668 δις ευρώ από 986,183 εκατ.  ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2020. Ασφαλώς και το αποτέλεσμα διαφοροποιείται σημαντικά λόγω των υψηλών ζημιών για το φετινό εξάμηνο από την Πειραιώς Financial Holdings (2,449 δις ευρώ) και της Alpha Bank(2,326 δις ευρώ).

Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιεύσει εξαμηνιαία αποτελέσματα το 40,25% των εισηγμένων δηλαδή οι 62 σε σύνολο 154 που έχουν μείνει στο ταμπλό. Απομένουν ακόμη 4 εργάσιμες με τη σημερινή μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου 2021.  Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων  από τις εισηγμένες όπως συμβαίνει και με τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.  Όποια εισηγμένη δεν δημοσιεύσει αποτελέσματα αυτόματα η μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής 1η Οκτωβρίου 2021 τίθεται αυτόματα σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

 Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καλές και υγιείς εισηγμένες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν εάν εξαιρετικό 1ο εξάμηνο εάν αναλογιστούμε ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν και στηρίζονταν μόνο στις εξαγωγές αφού η χώρα είχε εισέλθει σε παρατεταμένο lockdown.

Επιπλέον τα μεγέθη έχουν επιβαρυνθεί από τις έκτακτες εγγραφές των Ελλάκτωρ (29 εκατ. ευρώ από την διαιτησία στο Κατάρ) και την Frigoglass (14 εκατ. ευρώ από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας). Από την άλλη πλευρά αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων (251 εκατ. ευρώ) στα διυλιστήρια έχουν βελτιώσει αισθητά τζίρο και λειτουργικά κέρδη. Χωρίς την συνεισφορά της διύλισης ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 8,6% και τα λειτουργικά κέρδη 15,2% με το λειτουργικό περιθώριο να εκτοξεύεται πάνω από το 20%.

Στους πρωταγωνιστές  έχουν ξεχωρίσει  ως τώρα οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή πρώτων υλών λόγω της ισχυρής ζήτησης των εμπορευμάτων στις αγορές κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου καθώς και όσες εταιρείες βρίσκονται εντός του κύκλου δραστηριότητας των Αγορών όπου σημειώθηκαν αξιόλογες αποδόσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Ένα ακόμα στοιχείο που διαπιστώνεται είναι οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες και εξαγορές οι οποίες εκτός από τον κλάδο της ενέργειας (Μytilineos, Motor-oil, Ελληνικά Πετρέλαια, κλπ) έχουν ευρύτερη διασπορά στις εισηγμένες με βασικούς εκφραστές την Coca Cola, την Aegean, τις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής και το Real Estate.

Σημαντική ώθηση στα αποτελέσματα έδωσε τόσο η ΔΕΗ όσο και η επαναφορά της Viohalco σε κερδοφόρο πορεία το φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με ζημιές το 1ο εξάμηνο του 2020.

 Οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από αυτή την θετική εξέλιξη ποικίλουν και είναι οι εξής: α)η μετάβαση σε ένα μοντέλο λειτουργίας πιο φιλικό προς το περιβάλλον β) τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, γ) η μηδενική ή αρνητική συνεισφορά των μετρητών στα καθαρά κέρδη της εταιρείας δ) η διαπίστωση ευκαιριών ενόψει των εισροών του ταμείου ανάκαμψης αλλά και της σημαντικής επιδότησης συγκεκριμένων επενδύσεων. Η αύξηση των επενδύσεων έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο υποτυπώδους ανάπτυξης οι οποία εξυπηρετούσε κυρίως αναγκαιότητες διαθεσιμότητας και λιγότερο ένα άνοιγμα σε μελλοντικές προστιθέμενες αξίες.

Όσο και αν τα ποσοστά αύξησης των εταιρικών κερδών αναμένεται να καμφθούν κατά το δεύτερο μισό του 2021, είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση θετικότερου χρηματιστηριακού κλίματος, να πειστεί η συγκεκριμένη κατηγορία των επενδυτών πως τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτελούν το πρώτο βήμα μιας ανοδικής τάσης που θα διαρκέσει χρόνια. Βέβαια, το αν τελικά θα πειστεί και γενικότερα το τι θα γίνει τελικά στο μέλλον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα ξεχώρισαν μέχρι τώρα το ανοδικό σετ αποτελεσμάτων από εξαγωγικούς ομίλους (π.χ. Μυτιληναίος, Τιτάν, Coca-Cola HBC, Ικτίνος Μάρμαρα, Mermeren Kombinat).

Την επιστροφή των διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) σε κερδοφόρο πορεία (με τη συμβολή των κερδών από ανατίμηση αποθεμάτων), όπως και του ομίλου Fourlis. Την πολύ καλή πορεία του ΟΤΕ, τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Quest Holdings και τη μεγάλη ανάκαμψη επιδόσεων από ΟΠΑΠ, Autohellas, Ideal, Π. Πετρόπουλος και άλλες εταιρείες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.