ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι 13 διαγραφές εισηγμένων το 2021 Κύριο

08:07 - 14 Οκτ 2021 | Αναλύσεις
Oι 13 διαγραφές εισηγμένων το 2021
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το 2021 η έξοδος των εισηγμένων από το Χρηματιστήριο, καθώς ήρθε η σειρά της ΓΕΚΕ που είναι η διαχειρίστρια εταιρία του ξενοδοχείου President στους Αμπελοκήπους της Αθήνας. Πρόκειται για την 13η κατά σειρά διαγραφή εισηγμένης στη διάρκεια του 10μηνου του 2021. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα squeeze out βασικής μετόχου με σκοπό την διαγραφή της μετοχής. Είχαν προηγηθεί 12 διαγραφές από την αρχή του 2021 οι οποίες είναι οι εξής: Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου,Eurobrokers, DIVERSA A.E.B.E,Forthnet, Ναυτεμπορική, Euromedica, Νέωριον, Paper Pack Τσουκαρίδης,ΙΑΣΩ και η Newsphone.

 Ακόμη και σήμερα πάντως  με βάση τα τρία κριτήρια (καθαρή θέση 3 εκατ. ευρώ - λειτουργική κερδοφορία αθροιστικά άνω των 3 εκατ. ευρώ και θετικά λειτουργικά αποτελέσματα τις δύο τελευταίες χρήσεις - ελάχιστη διασπορά 25% ή 15% για εταιρείες που έχουν μεγάλο μέγεθος) είναι απίθανο να πληρούν τα κριτήρια παραμονής στο Χρηματιστήριο περισσότερες από 70 εισηγμένες σε σύνολο 154 δηλαδή λιγότερες από τις  μισές.

Αυτή η εικόνα επιδείνωσης που ασφαλώς επιβαρύνθηκε από την πανδημία και ειδικά με το lockdown του 2020 δεν δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό αρκετές εταιρίες της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης που παρέμειναν στάσιμες και δεν βελτίωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Απόρροια των παραπάνω ήταν να λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς και να ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό το ταμπλό και να αποχωρήσει σχεδόν ένα ολόκληρο χρηματιστήριο αν σκεφτούμε ότι στις καλές εποχές της διετίας 1998-1999 το χρηματιστήριο φιλοξενούσε πάνω από 300 εισηγμένες.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρόνια της κρίσης αλλά και αμέσως μετά τη φούσκα του 1999 ήταν η βασική αιτία να ανθήσει η βιομηχανία των δημοσίων προτάσεων και εξαγορών από offshore εταιρίες και μάλιστα πολλές φορές ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων. Οι εξαγορές αυτές και οι δημόσιες προτάσεις έγιναν με ληστρικούς πολλές φορές όρους εις βάρος των μικρομετόχων. Παράλληλα αρκετές εισηγμένες διαγράφηκαν από το ΧΑ λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Πολλά χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά βιώνει αυτό το μαρτύριο με τις εταιρίες-ζόμπι που παρέμειναν στο ταμπλό και χιλιάδες επενδυτές είδαν να απαξιώνονται τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ειδική κατηγορία αποτελούσαν επίσης οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών καθώς η πολιτική αυτή των ομίλων είναι να παραμένει η μητρική εταιρία στις βασικές μεγάλες αγορές και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα περιφερειακά χρηματιστήρια όπως είναι και η Αθήνα.

Είναι πασιφανές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών που παραμένει υποβαθμισμένο από το 2013 δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται από τις 17 εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ και μία δεκάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η πλειοψηφία των εισηγμένων παραμένει αδρανής με ανύπαρκτες επιχειρηματικές εξελίξεις που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κωδικοί επενδυτών να παραμένουν απενεργοποιημένοι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.