ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Αρχίζουν οι επαφές με τα funds για την ΑΜΚ Κύριο

08:28 - 20 Οκτ 2021 | Αναλύσεις
ΔΕΗ: Αρχίζουν οι επαφές με τα funds για την ΑΜΚ
Tα πάντα δείχνουν ότι η επιτυχία είναι όχι απλώς εξασφαλισμένη αλλά και οτι η ΔΕΗ έχει συγκεντρώσει προσφορές σχεδόν τριπλάσιες από το αρχικό ποσό των 750 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προγραμματισμός. Πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι τα αιτήματα από funds και ξένους θεσμικούς για πακέτα νέων μετοχών, προσεγγίζουν τα 2 δισ ευρώ. Και αυτό, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία.

Εξ ου και η ΔΕΗ φαίνεται πως έχει αναθεωρήσει το τελικό ποσό άντλησης, το οποίο δεν αποκλείεται και να ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή πολλών και πολύ μεγάλων ξένων funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τη ζήτηση επιβεβαιώνει η πορεία της μετοχής που παρά τη βουτιά των πρώτων ημερών μετά τις 23 Σεπτεμβρίου - όταν και ανακοινώθηκε η ΑΜΚ - κινείται πλέον σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.  Όσο για τα ονόματα, ακούγεται ότι μεγάλα πακέτα έχουν ζητήσει πολλοι και γνωστοί παίκτες, όπως οι CVC Capital και Blackrock, ενώ τεράστιο είναι συνολικά το ενδιαφέρον. Στην λογική αυτή, θέση στην ΑΜΚ θα μπορούσαν να πάρουν θεσμικοί, όπως οι Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (έχει ήδη ποσοστό 5% στην εταιρεία), έως τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο ξεκινά ο β’ γύρος των διερευνητικών επαφών των συμβούλων με τους δυνητικούς επενδυτές, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη κοινή συνισταμένη που θα προσδιορίσει τις τιμές με τις οποίες θα γίνει η ΑΜΚ. Αυτή η διαδικασία καθορίζει το τελικό ύψος της αύξησης και, γενικά, κλειδώνει τους όρους.

Όπως ανέφερε η διοίκηση στη χθεσινή έκτακτη συνέλευση απαντώντας σε ερωτήματα των μετόχων, η υπό μελέτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της εισηγμένης  και θα επιτρέψει στην ΔΕΗ να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026.

Σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.