ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξένοι επενδυτές: Πόσα κεφάλαια έχουν διαθέσει το τελευταίο 5μηνο Κύριο

12:04 - 05 Νοε 2021 | Αναλύσεις
Ξένοι επενδυτές: Πόσα κεφάλαια έχουν διαθέσει το τελευταίο 5μηνο
Αγοραστές των ελληνικών μετοχών το τελευταίο 5μηνο (Μάϊος-Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος και Σεπτέμβριος) του 2021 εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές έχοντας διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 135,58 εκατ. ευρώ στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης. Η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά για τους ξένους με ρευστοποιήσεις ύψους 94,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2021. Στη συνέχεια όμως άλλαξε το κλίμα με τους αλλοδαπούς επενδυτές να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της αγοράς και οι εισροές συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο του 2021 όταν θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία μετά τις 15 Νοεμβρίου 2021.

Από τις ΗΠΑ και τον Παναμά μέχρι την Αυστραλία, δηλαδή στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, μπορούμε να βρούμε επενδυτές, οι οποίοι έχουν κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως αποκαλύπτουν, τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (AXIA Numbers), κάθε μήνα υπάρχει  σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και από εξωτικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί «παράδεισοι», όπως είναι τα Καϋμάν Νησιά και τα Νησιά Μάρσαλ. Σημειώνεται ότι τα νησιά αυτά «φιλοξενούν» πληθώρα offshore εταιρειών.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι πέντε χώρες εμφανίζουν να έχουν έναν ενεργό κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτές οι χώρες είναι ο Καναδάς, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Λετονία.

Σήμερα οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών προέρχονται από 28 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων, είναι η  Κύπρος και ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο και στην τρίτη θέση βρίσκουμε το Λουξεμβούργο. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, εν συνεχεία βρίσκουμε τη Γερμανία , τη Γαλλία και τα Καϋμάν Νησιά , τη Βουλγαρία , την Ιρλανδία  τα Νησιά Μάρσαλ  τη Λιβερία  και την Ελβετία με 12. Ακολουθούν οι παρακάτω χώρες: Ισπανία , Αυστραλία , Τουρκία, Τσεχία , Αυστρία , Γκέρνσεϊ , Παναμάς  και Ιταλία. Με  2 ενεργές μερίδες συμμετέχουν  Ολλανδία, Νορβηγία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μονακό και μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Καναδάς, Ουγγαρία, Μάλτα, Σουηδία και Λετονία.

Το Λονδίνο μέχρι πρότινος αντιπροσώπευε το 30% με 40% του τζίρου του Χ.Α. και η μετεγκατάσταση κάποιων εταιρειών μετά την οριστικοποίηση των όρων του Brexit ενδεχομένως να αναβάλει την καθημερινή παρουσία τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η στρατηγική των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Στους τελευταίους έξι μήνες, η εγχώρια χρηματιστηριακή  αγορά φαίνεται να είναι στις πρώτες overweight (περισσότερη έκθεση)  θέσεις σε μετοχές (στην έκτη για την ακρίβεια) προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων με +0,07% σε σχέση με 16 διαφορετικές αναδυόμενες αγορές. Όπως υπολογίζει η Bank of America τις σταθμίσεις των χωρών, βάσει των στοιχείων που συλλέγει από 151 ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται με στάθμιση 0,16% έναντι 0,18% που είναι η στάθμισή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets ή -0,02 μονάδες.

Τα στοιχεία της BofA επιβεβαιώνονται και από τις εκροές που καταγράφονται, βάσει των στοιχείων της EPFR, τόσο σε εβδομαδιαίο, όσο και σε μηνιαίο επίπεδο. Σε μηνιαίο επίπεδο, η Ελλάδα σημειώνει εκροές από την αρχή της πανδημίας της τάξεως των 100 εκατ. δολαρίων και φέτος από τις αρχές του έτους οι εκροές τοποθετούνται στα 25 εκατ. δολ.  έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Στις τελευταίες 10 εβδομάδες καταγράφονται εκροές, οι οποίες αθροίζονται σε 20 εκατ. δολάρια. Έχοντας ήδη πλησιάσει σημαντικά τη στάθμιση που της αναλογεί στον δείκτη MSCI EM, πιθανότατα η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να προσελκύσει νέα κεφάλαια. Η βαθμολογία 40 στον δείκτη GEM funds positioning upside, στον οποίο η BofA δίνει την υψηλότερη στάθμιση με 20%, είναι πάντως αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 05 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.