ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια νέα εταιρικά ομόλογα έρχονται στο ΧΑ- Πόσα κεφάλαια αντλήθηκαν

10:54 - 09 Νοε 2021 | Αναλύσεις
Ποια νέα εταιρικά ομόλογα έρχονται στο ΧΑ- Πόσα κεφάλαια αντλήθηκαν
Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα, μεγάλοι όμιλοι όπως ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Costamare, η Prodea και η Capital Product Partners συγκέντρωσαν αθροιστικά κεφάλαια 950 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς και χρήσης της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών για την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων και την εισαγωγή των ομολογιών τους στο Χρηματιστήριο. Ακολουθεί μέσα στο μήνα η ElvalHalcor που προχωρά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ και η Premia Properties που ετοιμάζει την έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Υποψήφια για νέο εταιρικό ομόλογο είναι και η Noval ΑΕΕΑΠ η οποία αποτελεί το βραχίονα του ομίλου Viohalco στη διαχείριση ακινήτων. H ΑΕΕΑΠ, που έχει πάρει παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου 2022 για την εισαγωγή της στο Χ.Α., προχώρησε το πρότζεκτ για την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, επένδυση 30 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζει και άλλες αξιοποιήσεις ακινήτων που έχει στο πλούσιο χαρτοφυλάκιό της, δεδομένου ότι ο όμιλος Viohalco ιστορικά κατείχε μεγάλες και σημαντικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 40 ακινήτων με εύλογη αξία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 389,7 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 29% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Στην  έκδοση ομολόγου με εισαγωγή στο Χ.Α. σκέφτεται μεγάλη εταιρεία, θυγατρική κορυφαίου βιομηχανικού – μεταλλουργικού ομίλου με στόχο να υποστηρίξει τις επενδύσεις που κάνει.

Οι τελευταίοι 12 μήνες (Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021) αποτελούν τη πιο καρποφόρα περίοδο από το 2016 που ξεκίνησε ο θεσμός των εταιρικών ομολόγων, καθώς θα αντληθούν περί τα 1,3 δις ευρώ από εισηγμένες και μη εταιρίες με στόχο να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους προγράμματα αλλά και να μειώσουν το δανεισμό τους.

Οι προοπτικές νέων εισαγωγών στο ΧΑ το 2022

Για το  νέο έτος προγραμματίζονται τρεις έως τέσσερις εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., μια εκ των οποίων είναι η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα, της γνωστής οικογένειας που είχε δημιουργήσει την πάλαι ποτέ εισηγμένη του Χ.Α. η οποία εξαγοράστηκε από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola. Πρόκειται για την οικογένεια που πρωτοστάτησε στην Ελλάδα στις πράσινες επενδύσεις και στην καθαρή ενέργεια.

Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και από το 2016 είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ της Κύπρου. Πλέον, δρομολογεί την είσοδό της και στην Εναλλακτική Αγορά Plus του Χ.Α., με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities. Σε ό,τι αφορά τις άλλες εταιρείες που θα εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά, προέρχονται από το χώρο του εμπορίου, της τεχνολογίας ενώ μία είναι νεοφυής επιχείρηση.  Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προγραμματίζεται η πρώτη έκδοση μεγάλου – μη εισηγμένου – ομίλου λιανικού εμπορίου τροφίμων, που ανήκει μέσα στους πρώτους πέντε του κλάδου. Θα είναι μια εξέλιξη επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον, σε μια συγκυρία που ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της γενικευμένης στροφής στο on line κανάλι πώλησης.

Η αγορά «Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος»

Σήμερα στην εγχώρια πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων του  Χρηματιστηρίου της Αθήνας, διαπραγματεύονται 14 εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης 2,536 δις ευρώ  από τα συνολικά 21 ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2016 όταν ξεκίνησε ο θεσμός με συνολική αξία 3,1 δις ευρώ. Το ποσοστό υπερκάλυψης των υφιστάμενων εκδόσεων διαμορφώθηκε στις 2,8 φορές καθώς τα προσφερόμενα κεφάλαια για τις 13 εκδόσεις έφθασε τα 6,37 δις . ευρώ.

Είναι απόλυτα σαφές ότι η πλατφόρμα των εταιρικών ομολόγων έχει αντικαταστήσει την τελευταία 6 ετία(2016-2021) τη παραδοσιακή αγορά της αύξησης κεφαλαίων με μετρητά στο Χρηματιστήριο, αφού αναδεικνύεται η νέα δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων για εισηγμένες και μη εταιρίες. Δεν είναι μικρό πράγμα για τις εισηγμένες να μπορείς  να δανειστείς για πέντε ή επτά χρόνια με κλειδωμένο επιτόκιο 2% ή 3%, χωρίς να έχεις το ρίσκο μιας μελλοντικής μεγάλης ανόδου στο κόστος του χρήματος. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιευτές, μέσω των εταιρικών ομολόγων, βρίσκουν διέξοδο σε αποδόσεις που είναι πολύ καλύτερες από αυτές των τραπεζικών επιτοκίων, αναλαμβάνοντας φυσικά και το σχετικό -περιορισμένο σε γενικές γραμμές- ρίσκο. Ένας επενδυτής που τοποθετεί σήμερα 200.000 χιλιάδες ευρώ σε ένα εταιρικό ομόλογο μπορεί να εισπράττει τόκους 4.000 ευρώ ετησίως, όταν το αντίστοιχο έσοδο από τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

Η  αγορά των ομολόγων, προσφέρει στις εταιρείες μια αξιόπιστη, εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων. Με φθηνότερο επιτόκιο από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και χωρίς να χρειαστεί η έξοδος στις διεθνείς αγορές, αφού το ελληνικό στοιχείο έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην κάλυψη ακόμη και των  ιδιαίτερα απαιτητικών εκδόσεων. Ζητούμενο βεβαίως είναι και η βαθμιαία διεύρυνση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.