ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αποφασίζει αύριο (11/11) ο MSCI για ΔΕΗ και Εθνική Κύριο

11:39 - 10 Νοε 2021 | Αναλύσεις
Τι αποφασίζει αύριο (11/11) ο MSCI για ΔΕΗ και Εθνική
Τη προσθήκη των μετοχών της ΔΕΗ και της Εθνικής τράπεζας και την αφαίρεση της μετοχής του Jumbo από το διεθνή δείκτη ΜSCI Greece αναμένουν οι αναλυτές στην εξάμηνη αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgna Stanley Capital International που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 λίγο μετά το κλείσιμο(22.30 ώρα Ελλλάδος) της Wall Street.

 O μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στο πλανήτη, η Morgan Stanley Capital International  θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των παγκοσμίων δεικτών της με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς, στις 30 Νοεμβρίου 2021. 

Τα βασικά κριτήρια για  την είσοδο των 2 ελληνικών μετοχών είναι οι  λόγοι μεγέθους/κεφαλαιοποίησης καθώς και βάρους του κλάδου στους δείκτες (size-segment) που  θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece και την παρουσία της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets. Συγκεκριμένα για την Jumbo αναφέρεται από διεθνείς αναλυτές  ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση (size), ενώ για τις Εθνική τράπεζα και την ΔΕΗ  αναφέρεται ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των κλάδων στους οποίους ανήκουν στον δείκτη (segment).

 Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν έτσι και αλλιώς ότι η ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να θεωρεί σίγουρη την εισαγωγή της στους βασικούς δείκτες της MSCI.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζες Societe Generale , οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ανέλθουν στα 88,41 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την Εθνική τράπεζα τοποθετούνται στα 74,68 εκατ. δολάρια και για τη ΔΕΗ στα 47,71 εκατ. δολάρια.

Σε περίπτωση που  οι εκτιμήσεις της SocGen υλοποιηθούν, τότε οι ελληνικές μετοχές στους βασικούς δείκτες της MSCI θα αυξηθούν σε έξι καθώς έως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει πέντε τίτλους, τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%).

 Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες αγορές (DM), η SocGen υπολογίζει 33 προσθήκες και 23 διαγραφές κατά την εξαμηνιαία αξιολόγηση Νοεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων 10 πιθανών υποψήφιων προσθηκών. Για τις αναδυόμενες αγορές (EM) υπολογίζει 84 προσθήκες και 75 διαγραφές, συμπεριλαμβανομένων 52 πιθανών προσθηκών από την Κίνα και 11 από άλλες αγορές.

Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI θα αποτελέσει σίγουρα μία σημαντική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο και έχει εγκλωβιστεί εδώ και ένα μεγάλο διάστημα σε εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Ένας βασικός λόγος για την αποχή των επενδυτών και την επενδυτική άπνοια στην ελληνική αγορά είναι η χαμηλή συμμετοχή και στάθμιση της Ελλάδας στους δείκτες που ακολουθούν  τα ξένα funds. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις  της γαλλικής τράπεζας  αποδειχθεί σωστή, οι νέες εισροές από τα Index funds αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο Χ.Α και να ενισχύσουν το (ακόμα) θετικό του αφήγημα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.