ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Noval: Οι επενδυτικές στοχεύσεις σε τουρισμό, πολιτισμό, logists Κύριο

10:23 - 30 Νοε 2021 | Αναλύσεις
Επενδύσεις κλίμακας, κατά βάση, στα ακίνητα ιδιοκτησίας της, σχεδιάζει η Noval Properties του Ομίλου Viohalco με στόχο τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, ειδικά με κτήρια «πράσινου» αποτυπώματος.

Όπως τονίστηκε στην πρώτη ευρείας κλίμακας δημόσια  παρουσίαση της εταιρίας, με αιχμή την τελευταία ομολογιακή έκδοσή της,  σχεδιάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα 316 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 231 εκατ. ευρώ θα δρομολογηθούν σε ακίνητα είτε ιδιοκτησίας της εταιρίας, είτε σε αντίστοιχα που έχουν περάσει στον έλεγχό της μέσω διαγωνισμών. Επίσης, η Noval είναι σε διαδικασία για την διεκδίκηση κι άλλων ακινήτων που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Οι δρομολογημένες εμβληματικές επενδύσεις

Όπως αναφέρθηκε ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και σχετικής πιστοποίησης των δεκάδων κτιρίων γραφείων κατά Leed (πρότυπο ενεργειακής απόδοσης) και Well (πρότυπο ευεξίας εργαζομένων).

Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί το κοινού έργο με τη διεθνή επενδυτική εταιρεία fund Brooklane Capital, για την ανακατασκευή ακινήτου – στην οδό Χειμάρρας στη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Πρόκειται  για το κτίριο της πρώην Kodak, μια αγορά της τάξης των 28,5 εκατ. ευρώ, κι όπου θα αναπτυχθεί ένα επιχειρηματικό πάρκο γραφείων υψηλών προδιαγραφών και φιλικό προς το περιβάλλον, με την συνολική δομημένη επιφάνεια να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20.000 τ.μ. Μάλιστα η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και ίσως φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο που σχεδιάζει να αναπτύξει η Noval αφορά στην δημιουργία ενός εμβληματικού Πάρκου Πολιτισμού και Φιλοξενίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις της Viohalco στην Πειραιώς, πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Η επένδυση έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, με το συνολικό ύψος της να φτάνει στα 152 εκατ. ευρώ.

Τα μισθώματα

Ήδη, βέβαια, η  Noval Property, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων, συνολικής αξίας 390 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property Παναγιώτης Καπετανάκος, κατά την εκδήλωση που έγινε στο River West, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Noval,  το ετησιοποιημένο μίσθωμα του συνόλου των ακινήτων της εταιρείας ανέρχονταν στα 21,4 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2021 και είναι συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού.

Το προφίλ των ακινήτων

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης ακινήτων στη χώρα,  διαθέτει χαρτοφυλάκιο νεόδμητων ακινήτων. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν με αφορμή και την έκδοση του ομολόγου, η συντριπτική πλειονότητά τους έχει χτιστεί μετά το 2010, ενώ το 87% της αξίας των ακινήτων της, βρίσκεται στο νομό Αττικής και κυρίως στην Αθήνα. Επίσης το 21% των ακινήτων της Noval Property είναι «πράσινο», ενώ στόχος είναι με τις νέες επενδύσεις αυτό το ποσοστό να αυξηθεί κατά πολύ.

Το προφίλ των ακινητων

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν το 17% του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της ανήκουν στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Επίσης το 36% των ακινήτων της είναι εμπορικά κέντρα, το 31% κτίρια γραφείων, 9% είναι ξενοδοχεία (Wyndham Grand Hotel στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας) και τα υπόλοιπα είναι κτίρια άλλων χρήσεων, όπως βιομηχανικά ακίνητα, logistics κ.λπ. To σύνολο των ακινήτων της εταιρείας αθροιστικά είναι 453.000 τ.μ.

Το ομόλογο

Παράλληλα η εταιρεία Noval Property προχωρά στην έκδοση ομολόγου άμεσα, ενώ έως τις 15 Οκτωβρίου 2022 θα έχει κάνει την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η προσφορά για το ομόλογο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη το απόγευμα, το εύρος της απόδοσης θα είναι μεταξύ 2,60% και 2,95%, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης ενώ την Τρίτη 7/12 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο.

Στόχος της έκδοσης του 7ετούς «πράσινου» ομολόγου είναι η υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 316 εκατ. ευρώ έως το 2025.

Από την έκδοση του ομολόγου, τα 98,39 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για πράσινες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025. Κεφάλαιο 12,45 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανεισμού, ενώ 5,33 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ολική αποπληρωμή του (από 23.07.2020) ομολογιακού δανείου της εταιρείας.

Σημαντικά κίνητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Noval Property διαθέτει μερικά εμβληματικά ακίνητα στην Αττική, που πλέον αποτελούν τοπόσημα, όπως το The Orbit στην Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι),. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι επιφάνειας 36.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 17.000 τ.μ. αφορούν την ανωδομή. Το ακίνητο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μισθωμένο, στην εταιρεία τεχνολογίας Beat καθώς και σε άλλες πολυεθνικές, όπως Microsoft κ.α. Είναι το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

Αξία

Η αξία των ακινήτων της εταιρείας έχει διαρκώς ανοδική τάση, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 είχε αποτίμηση 298,5 εκατ. ευρώ, τέλη του 2020 αυξήθηκε κατά 22% στα 364,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο μισό του 2021 είχε ανέλθει στα 390 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλαπλές «πράσινες» διακρίσεις για τα δύο τελευταία γραφειακά projects, το «The Orbit» στους Αμπελοκήπους και το «The Butterfly» στο Χαλάνδρι.

Τέλος, οπως τόνισε χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης ο CEO της Noval Παναγιώτης Καπετανάκος, η εισαγωγή στο Χ.Α. θα γίνει εντός του 2022, χωρίς να ωστόσο να δώσει κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο 6μηνο του 2021 η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ, με την καθοριστική συμβολή των 15,8 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή των ακινήτων σε εύλογες αξίας. Ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνεται στα 115,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα είναι 15,9 εκατ. ευρώ. Το 79,016% της Noval ελέγχεται άμεσα από τον όμιλο Viohalco, το 8,315% ελέγχεται έμμεσα από τον όμιλο, ενώ 12,669% έχουν λοιποί μέτοχοι. 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 30 Νοε 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.