ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι έδειξαν τα αποτελέσματα 9μηνου 2021 στις εισηγμένες Κύριο

08:02 - 01 Δεκ 2021 | Αναλύσεις
Tι έδειξαν τα αποτελέσματα 9μηνου 2021 στις εισηγμένες
Με καλή διαχείριση του λειτουργικού κόστους μέσω περιορισμού των δαπανών τους και αύξηση των εξαγωγών οι εισηγμένες εταιρίες κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τζίρου και κερδοφορίας στους εννέα πρώτους μήνες της χρονιάς. Οι εισηγμένες εταιρίες ξεπέρασαν τις επιπτώσεις της πανδημίας και επέστρεψαν με εκκωφαντικό τρόπο στη κερδοφορία στο 9μηνο του 2021, αφήνοντας καλές υποσχέσεις για ένα συνολικό κερδοφόρο 2021 σβήνοντας τη χειρότερη χρονιά που ήταν το 2020 που ξέσπασε η παγκόσμια υγειονομική κρίση

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021, σε σύνολο 124 εισηγμένων(ποσοστό 81%) πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών ύψους 43,815 δις ευρώ από 40,658 δις ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 2020, δηλαδή πέτυχαν αύξηση 7,76%.

Με δεδομένο ότι δεν είναι υποχρεωτική η δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων και οι περισσότερες επιχειρήσεις περιορίστηκαν σε δελτία τύπου στα οποία ανέφεραν περιορισμένα στοιχεία, άλλες εισηγμένες προχώρησαν στη δημοσιοποίηση του καθαρού τους αποτελέσματος, ενώ άλλες έφτασαν μέχρι τα κέρδη προ φόρων, ή ακόμη και έως τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT). Όσο και αν το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες στρεβλώσεις τόσο στις συγκρίσεις των επιδόσεων μεταξύ των εταιρειών, προκύπτει ότι σε  επίπεδο καθαρής κερδοφορίας οι 119 εισηγμένες παρουσίασαν κέρδη 3,029 δις ευρώ έναντι ζημιών 131 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η  χαμηλή βάση σύγκρισης του 2020, η μικρότερη χρονική περίοδος αδράνειας συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων αλλά και η χαμηλότερη φορολογία υποστήριξαν την κερδοφορία του εννιαμήνου, ειδικά στο λειτουργικό σκέλος των εμποροβιομηχανικών εταιρειών.

Πάντως, σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες τα φετινά κέρδη έχουν επηρεαστεί θετικά από έκτακτους παράγοντες, όπως π.χ. η ανατίμηση των εύλογων αξιών των ακινήτων, η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των λοιπών πρώτων υλών, καθώς και τα κέρδη από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το τρίτο τρίμηνο 2021 εξελίχθηκε με σαφώς ικανοποιητικό ρυθμό για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τη θετική εξέλιξη των εταιρικών επιδόσεων και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ακολουθώντας ένα ιδιαίτερα ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο.

Στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που βρήκε τις περισσότερες εισηγμένες «αγορασμένες» στις αποθήκες τους. Ειδικότερα οι μεταλλουργικές εταιρείες οδεύουν προς χρονιά ρεκόρ στην κερδοφορία τους καθώς οι επιδόσεις τους εκτός από το χαμηλό κόστος πωληθέντων ενισχύθηκαν και από την αυξημένη ζήτηση στον κλάδο της κατασκευής. Το ίδιο ισχύει και για το εμπόριο ξυλείας το οποίο μετά από πολλές χρήσεις ζημιών βγαίνει σε κερδοφορία.  Ο τουρισμός είχε καθολική θετική επίπτωση στις εταιρείες μεταφορών, ενοικίασης οχημάτων αλλά και στις εταιρείες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών και διύλισης. Οι εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής ανέβασαν τζίρο και οργανικά κέρδη. Η λήξη των αναστολών πληρωμών ενοικίων καθώς και η αύξηση του ενεργητικού των εταιρειών ακινήτων εκτός από τη βελτίωση των εσόδων ανέβασε και την αξία των ακινήτων γράφοντας μερικά επιπλέον έκτακτα έξοδα στις εταιρείες ακινήτων.

 Σε ιστορικό ρεκόρ επίδοσης όλων των εποχών στην τελική γραμμή ένα τρίμηνο πριν τελειώσει η χρήση βρίσκονται οι εταιρείες Πλαστικά Θράκης, Autohellas Quest Holdings, Performance, E-Net Μοτοδυναμική, Πετρόπουλος Αλουμυλ Μυλωνάς, Ξυλεμπορία, ενώ σε τροχιά ρεκόρ βρίσκονται οι Παπουτσάνης, Entersoft, Ακρίτας και BriQ Properties.

Στα 297 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2021, με την ισχυρή λειτουργική επίδοση να επιβεβαιώνει τη δυναμική του δικτύου της τράπεζας. Στα 626,5 εκατ. ευρώ ανήλθε το επαναλαμβανόμενο EBITDA της ΔΕΗ κατά το εννεάμηνο του 2021, από 696 εκατ. ευρώ εννεάμηνο του 2020, επιδεικνύοντας σημαντική ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση.

Με νέα ιστορικά επίπεδα κύκλου εργασιών (στα 1,698 δισ. ευρώ) και κερδοφορίας (115 εκατ. ευρώ) έκλεισε το εννεάμηνο του 2021 η Mytilinoes, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, για τη μετάβαση σε ακόμη πιο αυξημένα οικονομικά μεγέθη τα αμέσως επόμενα έτη σε ευθυγράμμιση με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε τζίρο πάνω από το 1 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2021, υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών (+143%) έναντι του 2020, ενώ η Motor Oil, χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της κατανάλωσης καυσίμων, πέτυχε ιστορικά υψηλό κύκλο εργασιών πάνω από 7 δισ. ευρώ το 9μηνο (έναντι 4,47 δισ. πέρυσι), με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 205 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 111 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του ανακοίνωσε ο όμιλος Quest Συμμετοχών, καταγράφοντας ενοποιημένες πωλήσεις 669,3 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 57,9 εκατ. ευρώ ενώ πενταπλασιάστηκαν τα καθαρά μετά φόρων κέρδη (λόγω και της πώλησης της Cardlink). Επιστέγασμα της εκπληκτικής πορείας των τελευταίων ετών είναι η είσοδος στον FTSE 25 στη θέση της ΕΧΑΕ από τις 17 Δεκεμβρίου.

Το εννεάμηνο του 2021 η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4% (9,9 εκατ. ευρώ) στα 257,5 εκατ. ευρώ από 247,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2020, ενώ η συνολική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 1,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.