ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισηγμένες που βρίσκονται στα ραντάρ των BIG3 Κύριο

07:52 - 14 Δεκ 2021 | Αναλύσεις
Οι εισηγμένες που βρίσκονται στα ραντάρ των BIG3
Αδύναμη είναι η εικόνα των εισηγμένων εταιριών του Ftse 25 που έχουν αξιολόγηση από τους 3 διεθνείς επενδυτικούς οίκους (Moody’s, S&P, Fitch), γεγονός που δείχνει τη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς και το φτωχό διεθνές τους αποτύπωμα στους μεγαλύτερους επενδυτές του πλανήτη αλλά και πόσο ανύπαρκτη είναι η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς μόλις 6 προσελκύουν διεθνή ισχυρά χαρτοφυλάκια και ξεχωρίζουν μεταξύ των 220 μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτει σήμερα η χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Reporter, μόλις 6 εισηγμένες (Mytilineos, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Eλλάκτωρ) βρίσκονται στα ραντάρ του BIG3 της παγκόσμιας αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα φυσικά η Ελλάδα παραμένει στην κερδοσκοπική βαθμίδα από τους 3 οίκους καθώς η S&P αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο ΒΒ, η Moody’s έχει το χαμηλότερο βαθμό στο Βa3 και ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ ενώ  τον ίδιο ακριβώς βαθμό αξιολόγησης δίνει και ο καναδικός οίκος DBRS.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς  αν η χώρα δεν προβιβαστεί στην επενδυτική βαθμίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ή παρά πολύ δύσκολο  για την καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσει να βελτιωθεί το rating.

Ας δούμε αναλυτικά τις αξιολογήσεις των BIG3 για τις 6 εισηγμένες:

S&P για Mytilineos

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 η Standard&Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της Μυτιληναίος από σταθερό σε θετικό,, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση BΒ- για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, ο όμιλος κατάφερε να ανταπεξέλθει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς τους τελευταίους 18 μήνες, βελτιώνοντας την κερδοφορία του και θέτοντας ισχυρές βάσεις για το 2022. Το χαρτοφυλάκιο της Μytilineos πλέον είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά την αύξηση στις τιμές στην Ενέργεια. Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, τα  τελευταία δύο χρόνια, ο ελληνικός  όμιλος παρουσίασε ιδιαίτερη διαφοροποίηση επενδύοντας σε διαφορετικούς κλάδους, κάτι που αποδείχθηκε εντέλει πολύ σωστή επιλογή. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο τέλος του 2021 θα διαμορφωθούν στα 350 εκατ. ευρώ, συνεπικουρούμενα από ΕΒΙΤDA 150 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της μεταλλουργίας και περί τα 130 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της Ενέργειας (το 2020 τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ).

Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και την πρόοδο της εταιρείας, η S&P αναθεώρησε προς το καλύτερο την εκτίμησή της για τα EBITDA το 2022, σε 500 εκατ. ευρώ-550 εκατ. ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για EBITDA 340 εκατ. ευρώ-360 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, εκτιμάται πως η τάση για το 2023 θα συνεχίσει να είναι ανοδική. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μόλις σταθεροποιηθούν οι αγορές και υποχωρήσουν οι κίνδυνοι, η εταιρεία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει σημαντικές ταμειακές ροές και να μειώσει τη μόχλευσή της, υποστηρίζοντας έτσι υψηλότερη αξιολόγηση.

«Build-operate-transfer»

Παράλληλα αναμένεται τα έργα «build-operate-transfer» (BOT, κατασκευή-λειτουργία-μεταβίβαση) να υποστηρίξουν άλλη μια σημαντική μεταβλητή ταμειακών ροών τα επόμενα χρόνια.

Τους προηγούμενους μήνες του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση του δεύτερου έργου BOT, αυτή τη φορά στη Ρουμανία, και μια συμφωνία για την παραγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του ηλίου στην Αυστραλία.

Αυτά τα έργα αποτελούν ένα teaser για τα μελλοντικά έργα BOT που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία.

Η διοίκηση της Mυτιληναίος πιστεύει ότι οι εσωτερικές της δυνατότητες μηχανικής και κατασκευής (E&C) μαζί με την υγιή ζήτηση για βιώσιμη ενέργεια θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια σημαντική «μηχανή» ανάπτυξης.

Η εταιρεία κατέχει μια «δεξαμενή» περίπου 50 έργων σε 11 χώρες, τα οποία αναμένει ότι θα συνεισφέρουν μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

FITCH για Mytilineos

Ο διεθνής οίκος με την τελευταία του έκθεση για την Mytilineos  στις 19 Απριλίου 2021  την είχε αξιολογήσει ΒΒ με σταθερό outlook, υψηλότερη από το ελληνικό Δημόσιο. Ήταν η χρονική στιγμή για τη Μytilineos που προχωρούσε στην έκδοση ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Όπως είχε υπογραμμίσει ο οίκος Fitch  η αξιολόγηση στηρίζεται στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ της εταιρίας, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις καθετοποιημένες δραστηριότητες στη μεταλλουργία καθώς και την ισχυρή και ενισχυόμενη θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, που προσφέρει ένα "μαξιλάρι" έναντι της μεταβλητότητας στις ταμειακές ροές.

Το σταθερό outlook τόνισε ο αμερικανικός οίκος,  αντανακλά την προσδοκία ότι το διαφοροποιημένο προφίλ της εταιρίας και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο κοινής ωφέλειας θα μετριάσουν τις πιέσεις στον κλάδο μεταλλουργίας και κατασκευών EPC, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Επίσης, αντανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι η εταιρία θα προχωρήσει με αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών και μικρές εξαγορές, διατηρώντας ένα συντηρητικό χρηματοοικονομικό προφίλ.

Moody’s για Coca Cola HBC

H Μoody’s στις 24 Μαϊου 2021 είχε αξιολογήσει με ΒΑΑ1 την Coca Cola HBC. Στις 12 Αυγούστου 2021, η Coca-Cola HBC AG με έδρα την Ελβετία ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία για την απόκτηση του 94,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) έναντι 427 εκατ. δολ. (365 εκατ. ευρώ). Σε νεότερη έκθεσή της η Moody’s  γι αυτή την εξαγορά είχε αναφέρει ότι η  εξαγορά είναι πιστωτικά θετική, καθώς θα αυξήσει τη γεωγραφική διαφοροποίηση της CCH και θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αίγυπτο, μια χώρα με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό. Θα μειώσει επίσης τη μόχλευση του ομίλου, καθώς η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί ως επί το πλείστον με υπάρχοντα μετρητά, ενώ θα προσθέσει EBITDA περίπου 50 - 60 εκατ. ευρώ από τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία.  Ωστόσο ανέφερε ο αμερικανικός οίκος η  συναλλαγή θα αυξήσει επίσης την έκθεση της CCH σε δυνητική μεταβλητότητα των επιδόσεων στις αναδυόμενες αγορές, λόγω των διακυμάνσεων του ξένου νομίσματος και της ζήτησης. Επιπλέον, ενώ η εξαγορά της CCBCE θα οδηγήσει σε χαμηλή μονοψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή, θα μπορούσε επίσης να μειώσει ελαφρώς τα περιθώρια κέρδους της CCH κατά 20-30 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Καταλήγοντας στην έκθεσή της η Moody’s σημείωνε τα εξής: «Αναμένουμε ότι οι πιστωτικοί δείκτες της CCH θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, με το προσαρμοσμένο χρέος/EBITDA, με βάση τις εκτιμήσεις της Moody's, να μειώνεται σε 2,3x έως το 2022 από 2,9x το 2020. Με υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 913 εκατ. ευρώ, πρόσβαση σε δεσμευμένη ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 800 εκατ. ευρώ, από την οποία στις 30 Ιουνίου δεν είχε αναληφθεί κάποιο ποσό και η λήξη της τοποθετείται το 2026, καθώς και με την πρόβλεψη ότι η CCH θα επιτυχάνει ελεύθερες ταμειακές ροές 150 - 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, προβλέπουμε ότι η ρευστότητα θα παραμείνει ισχυρή μετά τη συναλλαγή».

Standard & Poor’s για ΔΕΗ

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε B+ διατηρεί η Standard & Poor' s στη τελευταία έκθεσή της στις 25 Ιουνίου 2021, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αναβάθμιση τους επόμενους 6 έως 12 μήνες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με νεότερη έκθεσή της μετά την αύξηση κεφαλαίου 1,35 δις ευρώ της ΔΕΗ η  Standard & Poor’s διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε «Β+». Το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό. Ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει την αυξανόμενη ανεξαρτησία της ΔΕH από το ελληνικό κράτος, μολονότι επισημαίνει ότι το τελευταίο διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό μειοψηφίας και συνεχίζει να είναι εγγυητής σε χρέος 1,4 δισ. ευρώ.  Η S&P αναφέρει ακόμα ότι η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie έναντι 1,3 δισ. ευρώ αυξάνει την πολυπλοκότητα στον όμιλο, με απώλεια ταμειακών ροών. Ωστόσο, οι αναλυτές της S&P βλέπoυν διαρκή πρόοδο στη μείωση του επιχειρησιακού ρίσκου της εταιρείας, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση του επιχειρησιακού ρίσκου σε «εύλογο» από «αδύναμο». Όπως τονίζει σε ανακοίνωση, χάρη στις δύο αυτές συναλλαγές η ΔEH εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών της σε πάνω από 2 δισ. ευρώ το 2023 από 376 εκατ. ευρώ το 2020.Εν τω μεταξύ, η S&P αναμένει σημαντική μείωση του προσαρμοσμένου χρέους.  Το θετικό outlook αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης της ΔEH τους επόμενους 6 με 12 μήνες αν η εταιρεία υλοποιήσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και επιδείξει καλή λειτουργική επίδοση.

Fitch για ΔΕΗ

Σε έκθεσή της στις 15 Μαρτίου ο διεθνής οίκος υπενθυμίζει ότι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής της ΔΕΗ αλλά και κομβική για την αλλαγή που επιφύλαξαν και οι αναλυτές επενδυτικών οίκων, ήταν η για πρώτη φορά αξιολόγηση της επιχείρησης από τον οίκο Fitch στα τέλη του 2020. Η Fitch Ratings συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί. Στην έκθεση αξιολόγησης τοποθέτησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της επιχείρησης τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch, η αξιολόγησή της έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της Εταιρείας, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019. Ειδικότερα, η Fitch αναμένει: Σταθεροποίηση του EBITDA σε περίπου €900 εκατ. ανά έτος για την περίοδο 2021-2023, Επιτυχή υλοποίηση του business plan της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυνόμενου πλάνου  απόσυρσης του λιγνίτη.

S&P για ΟΤΕ

Στη πιο πρόσφατη έκθεσή της στις 4 Μαϊου 2021 ο οίκος S&P επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της αξιολόγησης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ-».  Γιατί όμως οδηγήθηκε ο οίκος αξιολόγησης σε μία ακόμη αναβάθμιση; Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά δεν αναμένεται μεταβλητότητα των ταμειακών ροών του ΟΤΕ και θα υπάρξει ένα πιο σταθερό οικονομικό κλίμα. Μάλιστα οι σταθερές προοπτικές, σύμφωνα με την S&P, αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι η μόχλευση θα παραμείνει κάτω από 2,0x και η ελεύθερη λειτουργική ταμειακή ροή άνω του 25%. Τι άλλο όμως οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης σε αυτή την απόφαση; Όπως αναφέρεται ο ΟΤΕ αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια. Η πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,8% το 2022, ενώ αναφέρεται πως ο ΟΤΕ έχει πολύ σταθερό ισολογισμό και πως έχει αντιμετωπίσει με συνέπεια και σταθερότητα τις επιπτώσεις όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημικής κρίσης.

S&P για ΟΠΑΠ

Σε σταθερές -από αρνητικές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) για τον ΟΠΑΠ η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε «Β+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.

Όταν εξέδωσε την έκθεση ο  αμερικανικός οίκος αξιολόγησης με ημερομηνία  29 Ιανουαρίου 2021, παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα του οργανισμού λόγω της πανδημίας τα οποία όμως άνοιξαν αργότερα.

Fitch για Ελλάκτωρ

Στην υποβάθμιση της Ελλάκτωρ σε B με αρνητικές προοπτικές από B+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch στις 7 Ιουνίου 2021 καθώς όπως αναφέρει βασικός λόγος αντανακλά την συνεχιζόμενη διαρροή κεφαλαίων για την κάλυψη επαναλαμβανόμενων ζημιών διαφόρων θυγατρικών της αλλά και κυρίως της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ Κατασκευαστικής. Ωστόσο η Fitch σημειώνει ότι η συνεχής ισχυρής ρευστότητας της εταιρείας και η απουσία άμεσης ανάγκης αναχρηματοδότησης αποτελούν θετικά στοιχεία για την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης παρουσιάζει επίσης τους παράγοντες που μεμονωμένα ή σε συνδυασμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική αξιολόγηση ή αναβάθμιση. Συγκεκριμένα, τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η ταχύτερη ανάκαμψη μετά το σοκ της πανδημίας, η ανανέωση ή η παραχώρηση της Αττικής Οδού.

S&P για Ελλάκτωρ

Σε «CCC+» -από «B-» προηγουμένως- υποβάθμισε ο οίκος Standard and Poor’s την αξιολόγηση της Ελλάκτωρ, στις 16 Απριλίου 2021 θέτοντας παράλληλα το outlook σε αρνητικό καθεστώς. Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά τη μειωμένη ευελιξία της Eλλάκτωρ στη διαχείριση των σημαντικών προκλήσεων, οι οποίες αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή την ΑΚΤΩΡ. Συγκεκριμένα, ο ΑΚΤΩΡ εμφανίζει πιέσεις ρευστότητας λόγω αφενός των μεγάλων ζημιών των προηγούμενων χρήσεων, αφετέρου των υψηλών απαιτήσεων για κεφάλαιο κίνησης. Ο Standard and Poor’s, μάλιστα, συμπεραίνει ότι οι προκλήσεις για την εταιρεία και τον Όμιλο έχουν ενισχυθεί τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ειδική αναφορά κάνει και στην αυξημένη αβεβαιότητα, ως προς την υλοποίηση της προτεινόμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και στις προκλήσεις που αναδύονται από τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους μετόχους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.