ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσες εισηγμένες διεγράφησαν το 2021 από το χρηματιστηριακό ταμπλό Κύριο

08:50 - 17 Δεκ 2021 | Αναλύσεις
Πόσες εισηγμένες διεγράφησαν το 2021 από το χρηματιστηριακό ταμπλό
Ρεκόρ διαγραφών εισηγμένων εταιριών κατεγράφη φέτος στο Χρηματιστήριο, καθώς με την χθεσινή διαγραφή της Creta Farm έφθασαν τις 14 οι διαγραφές για το 2021, όσες είχαν πραγματοποιηθεί και το 2018 ενώ τη τελευταία διετία 2019-2020 είχαν διαγραφεί συνολικά 22 εταιρίες από 11 εταιρίες σε κάθε έτος. Συνολικά τη τρέχουσα διετία 2020-2021 διεγράφησαν 25 μετοχές.

Στη διάρκεια του 2021 οι μετοχές που έφυγαν από το Χρηματιστήριο είναι οι εξής: Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Eurobrokers, DIVERSA A.E.B.E, Forthnet, Ναυτεμπορική, Euromedica, Νεώριον, Paper Pack Τσουκαρίδης, ΙΑΣΩ, Newsphone, ΓΕΚΕ και Creta Farm.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρόνια της κρίσης αλλά και αμέσως μετά τη φούσκα του 1999 ήταν η βασική αιτία να ανθήσει η βιομηχανία των δημοσίων προτάσεων και εξαγορών από offshore εταιρίες και μάλιστα πολλές φορές ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων. Οι εξαγορές αυτές και οι δημόσιες προτάσεις έγιναν με ληστρικούς πολλές φορές όρους εις βάρος των μικρομετόχων. Παράλληλα αρκετές εισηγμένες διαγράφηκαν από το ΧΑ λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Πολλά χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά βιώνει αυτό το μαρτύριο με τις εταιρίες-ζόμπι που παρέμειναν στο ταμπλό και χιλιάδες επενδυτές είδαν να απαξιώνονται τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ειδική κατηγορία αποτελούσαν επίσης οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών καθώς η πολιτική αυτή των ομίλων είναι να παραμένει η μητρική εταιρία στις βασικές μεγάλες αγορές και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα περιφερειακά χρηματιστήρια όπως είναι και η Αθήνα.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι 3 είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερος, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές – βραχυπρόθεσμο όφελος. Τρίτος, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα το ζητούμενο για την χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για μικρές εταιρίες να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρίες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και την χρηματιστηριακή αξία της αγοράς.

Είναι πασιφανές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών που παραμένει υποβαθμισμένο από το 2013 δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται από τις 17 εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ και μία δεκάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η πλειοψηφία των εισηγμένων παραμένει αδρανής με ανύπαρκτες επιχειρηματικές εξελίξεις που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κωδικοί επενδυτών να παραμένουν απενεργοποιημένοι.

Τα 22 χρόνια που έχουν περάσει από την έλευση του millennium, έχουν διαγραφεί συνολικά 298 εταιρίες. Πρόκειται σχεδόν για διπλάσιο αριθμό εταιριών που αποχώρησαν σε σύγκριση με το σημερινό αριθμό των εισηγμένων που είναι 157.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.