ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσα κεφάλαια μέσω μερισμάτων θα διανείμουν φέτος οι εισηγμένες Κύριο

10:08 - 13 Ιαν 2022 | Αναλύσεις
Πόσα κεφάλαια μέσω μερισμάτων θα διανείμουν φέτος οι εισηγμένες
Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς προβλέπουν ότι φέτος θα διανεμηθούν περισσότερα χρήματα στους μετόχους, επειδή απλά το ύψος της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων το 2021 θα είναι πολύ υψηλότερο, όπως άλλωστε έχει διαφανεί και από τις επιδόσεις του εννιαμήνου 2021. Η πλειονότητα των εταιρειών μοίρασε πέρσι το 40% έως 70% των κερδών του 2020 και ανάλογα αναμένεται να πράξει και φέτος, μόνο που το ίδιο ποσοστό θα εφαρμοστεί επί υψηλότερης κερδοφορίας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι για φέτος οι κερδοφόρες εισηγμένες εταιρίες  θα διανείμουν συνολικά μερίσματα που θα κυμανθούν από 2,1 έως 2,4 δις ευρώ, η οποία είναι  και η καλύτερη επίδοση από το 2016 μέχρι σήμερα.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, οι εταιρείες του ΧΑ όχι μόνον κατόρθωσαν το 2021 να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να αυξήσουν τη συνολική κερδοφορία τους, αλλά είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις στους μετόχους τους.

Με εξαίρεση τις τράπεζες, που δεν μπορούν να διανείμουν κέρδη λόγω των επιβαρύνσεων από την προσπάθεια εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, εισηγμένες επιχειρήσεις όλων των κλάδων μοίρασαν το 2021 με βάση τα κέρδη του 2020   συνολικά 1,791 δισ. ευρώ, υπό μορφή μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου.

Ανεξάρτητα λοιπόν από την πορεία των μετοχών, οι επενδυτές και οι μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες των εισηγμένων εξασφαλίζουν ετήσια απόδοση πολλαπλάσια από τον τόκο οποιασδήποτε μορφής τραπεζικής κατάθεσης, ή από την απόδοση των κρατικών ομολόγων.

Επίσης  αυτό που αναμένεται όταν δημοσιοποιηθούν τα ετήσια αποτελέσματα 2021 τον ερχόμενο Μάρτιο οι  κερδοφόρες εισηγμένες θα είναι πολύ περισσότερες από τις 58 που διένειμαν πέρυσι μερίσματα.

Το χρήμα που μοιράζεται στους μετόχους δημιουργεί ρευστότητα που θα επιστρέψει κατά μεγάλο μέρος στο χρηματιστήριο. Ίσως όχι άμεσα, επειδή το κλίμα είναι μάλλον αρνητικό και επικρατεί επιφυλακτικότητα τουλάχιστον πριν το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων που έχει τη σφραγίδα του τραπεζικού κλάδου. Σίγουρα όμως θα ξαναμπεί σταδιακά στην αγορά τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας δυναμική ανάκαμψης και ανόδου των τιμών.

Να αναφέρουμε ότι από τα 1,791 δις ευρώ των περσινών  μερισμάτων τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού θα καταλήξει σε λογαριασμούς μεγαλομετόχων-ιδιοκτητών και θεσμικών χαρτοφυλακίων. Υπολογίζεται ότι  σε λογαριασμούς μικροεπενδυτών και μικρομετόχων  εισέρευσαν συνολικά  περί τα 620 εκατ. ευρώ.

Η περσινή εικόνα των μερισμάτων

Αύξηση 63% κατεγράφη το 2021 στη διανομή μερισμάτων από 58 εισηγμένες το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ στο τέλος της περσινής  χρονιάς προστέθηκαν και προμερίσματα για την καλή πορεία το 2021.

 Διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 1,791 δισ. ευρώ και πρόκειται για  μία επίδοση που είναι υψηλότερη σε σχέση με το 2019, όταν είχε μοιραστεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ και σχεδόν ίδια έναντι του 2018, όταν οι εταιρείες είχαν δώσει εκείνη τη χρονιά μερίσματα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2020 διένειμαν μέρισμα 58 εισηγμένες, δηλαδή ποσοστό 37,66% από το σύνολο των 154 εισηγμένων, έναντι 34 εισηγμένων που είχαν διανείμει μέρισμα το 2019.

 Για να διανεμηθεί το τόσο μεγάλο αυτό ποσό, χρειάστηκε οι προαναφερθείσες 58 εισηγμένες να μοιράσουν κατά μέσο όρο το 91% των καθαρών κερδών που σημείωσαν το 2020 και μάλιστα 14 εταιρείες διένειμαν ποσά υψηλότερα των ετήσιων κερδών τους (Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties, ElvalHalcor, Prodea, Quest Holdings, ΕΧΑΕ, Ικτίνος Μάρμαρα, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, Μουσικός Οίκος Νάκα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πλαίσιο, Τιτάν), ενώ άλλες 8 προχώρησαν σε χρηματικές διανομές -είτε με τη μορφή προμερίσματος είτε μέσα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων- αν και εμφάνισαν ζημιογόνο αποτέλεσμα το 2020 (Attica Group, CNL Capital, Inform Λύκος, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ λόγω μη επαναλαμβανόμενης πρόβλεψης, Ελληνικά Πετρέλαια, Κλουκίνας-Λάππας, Μοτοδυναμική).

 Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές εταιρείες, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.