ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πανόραμα των εξαγορών το πρώτο δίμηνο του 2022 Κύριο

08:59 - 25 Φεβ 2022 | Αναλύσεις
Το πανόραμα των εξαγορών το πρώτο δίμηνο του 2022
Μόλις 37 εργάσιμες μέρες έχουν περάσει από την έναρξη του νέου οικονομικού έτους και σ όλο το φάσμα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας εξελίσσονται συμφωνίες εξαγορών με ξένα και εγχώρια funds να αποκτούν δυναμικές επιχειρήσεις που θα πρωταγωνιστήσουν για τη δεκαετία που διανύουμε.

Ο REPORTER καταγράφει τις σημαντικές συμφωνίες που αναμένονται και βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

 

Ασφαλιστικός κλάδος

Στη κορυφή των επιχειρηματικών συμφωνιών η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital.  Σήμερα η  DG Comp, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα  δώσει το πράσινο φως για την  πώληση έναντι 460 εκατ. ευρώ  της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θέτει σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις για να προχωρήσει το deal μετά την έρευνα που διεξήγαγε κατόπιν καταγγελιών από ιατρικούς συλλόγους, αλλά και ανταγωνιστικές ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις ιδιωτικών νοσοκομείων.

Η DG Comp θα εστιάσει μόνο στα ζητήματα που άπτονται των συνεργασιών με τους ιατρικούς συλλόγους και δεν θα θέσει τελικά ρήτρα στο CVC είτε να πουλήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, για παράδειγμα Metropolitan, είτε να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την Εθνική Ασφαλιστική.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά είναι η απόκτηση του 72,27% της Ευρωπαϊκής Πίστης έναντι  των 207 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Allianz Με το προσφερόμενο τίμημα των 207 εκατ. ευρώ, η Allianz αποκτά τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εισηγμένη εταιρεία γενικών ασφαλειών στο ΧΑ, 5η βάσει των ακαθάριστων ασφαλίστρων, με στοιχεία του 2020, ύψους 223 εκατ. ευρώ (68% γενικές ασφάλειες και 32% ζωής). Επίσης, αποκτά ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα δίκτυα πώλησης, με 110 γραφεία, 5667 μεσίτες, 439 άτομα προσωπικό και διευθυντικά στελέχη και περίπου 663.000 ασφαλιστήρια.

 Κλάδος τροφίμων

Ο επιχειρηματίας  Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω της Deca Investments, σχεδιάζει νέα εξαγορά στο κλάδο τροφίμων ενώ έχει ήδη αποκτήσει τη Mινέρβα Eλαιουργική, την Pummaro από την Unilever και στη συνέχεια της Mediterranean Foods του επιχειρηματία Aπόστολου Σαλάκου (γνωστή για τα σήματα Brava και Delicia).

Ο Iνδός Taizoon Khorakiwala μέσω της Switz Group, αναζητεί  νέες εξαγορές εταιριών για να τις προσθέσει στην Olympic Foods, την CSM Hellas Bakery Solution, την Kρητών Άρτος, τους «Kουλουράδες» και την εταιρία οικιακής ζαχαροπλαστικής Σαμούρη.

Ο Αλέξανδρος Κίκιζας της ομώνυμης βιομηχανίας ζυμαρικών προγραμματίζει νέα εξαγορά στο κλάδο τροφίμων μετά την απόκτηση της  ελαιουργικής εταιρίας Terra Creta από τον όμιλο IOGR του Γιάννη Γρύλου. H αγορά περιμένει επίσης, τις επόμενες κινήσεις του Δημήτρη Bιντζηλαίου με την Impala Invest. O επιχειρηματίας ψάχνει για νέες εξαγορές εταιριών οι οποίες θα μπουν υπό την Creta Farms, ώστε αυτή να εξελιχθεί σε μεγάλο και διευρυμένο όμιλο τροφίμων. Τέλος το fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR, με τους T. Σολωμό και Π. Παπαγεωργίου «ψάχνει» για νέες ευκαιρίες στα τρόφιμα, μετά την πρόσφατη απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρία Select Fish AE, που δραστηριοποιείται στο χώρο επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών και ενώ είχε προηγηθεί η απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στη Mέγας Eλληνικός Παραδοσιακός Γύρος A.E. αλλά και η συνεπένδυση με το EOS Capital Partners, στην Eurocatering (φρεσκούλης

Κλάδος ενέργειας

Από τις μικρότερες εταιρίες στο κλάδο ενέργειας που φέρεται να έχουν τη δυσκολότερη εικόνα  να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας είναι η  Volterra με οφειλές 37 εκατ ευρώ, η οποία και όπως έχει δημοσιοποιηθεί  είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς εξαγορά. Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην απόκτηση της εταιρίας είναι η  Motor Oil, καθώς  η αξία της Volterra είναι καθοριστική στο πλαίσιο της στρατηγικής της καθώς θα ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και στην προμήθεια θα τη φέρει από την 4η στην τρίτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων. Η NRG του ομίλου Motor Oil, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαθέτει μερίδιο αγοράς 4,39% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών. Αποκτώντας τη Volterra (με μερίδιο 1,87% τον Ιανουάριο) θα βρεθεί στην 3η θέση. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει και την παρουσία της στις ΑΠΕ, αφού η Volterra διαθέτει 70 MW αιολικά, 2,7 MW φωτοβολταϊκά και ξεκινάνε 36 MW.

Κλάδος Πληροφορικής

Οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου «ωθούν» τις εταιρείες της πληροφορικής, πλην των στόχων τους για διψήφια μέση οργανική ανάπτυξη και για το 2022, σε νέο «σαφάρι» εξαγορών.

Στο «μέτωπο» των στοχευμένων εξαγορών έχει επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί  η Performance Technologies. Σε  μια δεύτερη συνεχόμενη τέτοια κίνηση σκοπεύουν η διεθνοποιημένη Profile Software και η Real Consulitng από χώρες της Ευρώπης, η Uni Systems διανύει επίσης στάδιο διερεύνησης νέων ευκαιριών, η Entersoft βολιδοσκοπεί υπο εξαγορά εταιρείες στην Ρουμανία και την Ελλάδα και συζητά μαζί τους και ενδεχομένως και άλλοι που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Η Ideal -ως… Holdings πλέον- διατηρεί στο νέο πλάνο της την διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και σε άλλους κλάδους -εκτός όσων δραστηριοποιείται σήμερα- και μέσα από εξαγορές, με την πληροφορική να αποτελεί πάντα την «δύναμη πυρός» της και ως εκ τούτου τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.

Εμπορικός κλάδος

Ρόλο «λευκού ιππότη» για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», με τη συνδρομή και της Premia Properties, επιχειρεί να αναλάβει η σουηδική Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη. Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις στεφθούν με επιτυχία, η μεν Sterner Stenhus θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και διοικητικό ρόλο στην «Μπουτάρης», η δε Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο των ακινήτων της οινοποιίας. H  Premia θα εισπράττει ενοίκια από την εταιρεία που θα προκύψει μετά τη διαδικασία εξυγίανσης της «Μπουτάρης», τα οποία ετησίως υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε επίπεδο μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ.

Tην απόφαση των δικαστηρίων αναμένουν οι 2 εισηγμένες Βαράγκης και Sato που είναι υπερχρεωμένες και προσμένουν στην είσοδο νέων αγοραστών  σε περίπτωση που εγκριθούν δικαστικά τα σχέδια εξυγίανσης που έχουν υποβάλλει οι διοικήσεις τους σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών τους. Στην ουσία, τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες εταιρείες διαφορετικών μετοχικών συμφερόντων.

Στην περίπτωση της εισηγμένης  Γ.Ε. Δημητρίου, μια πιθανή δικαστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δίνει τη δυνατότητα στην εισηγμένη εταιρεία -που βρίσκεται εδώ και περίπου δύο χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης- να συνεχίσει η ίδια τη δραστηριότητά της και στους μετόχους της την ελπίδα ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ανακτήσουν ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής τους επένδυσης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει μεγάλο κούρεμα και επιμήκυνση υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει η Quest Holdings αποκτώντας παράλληλα και την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.