ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos και Εθνική Tράπεζα στο μικροσκόπιο του MSCI Κύριο

08:03 - 14 Απρ 2022 | Αναλύσεις
Mytilineos και Εθνική Tράπεζα στο μικροσκόπιο του MSCI
Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνουν οι μετοχές της Εθνικής τράπεζας και της Mytilineos να εισέλθουν στο δείκτη MSCI εν όψει της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI που θα ανακοινωθεί στις 12 Μάϊου με την ισχύ της να τίθεται την 1η Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα από τη  σημερινή συνεδρίαση μέχρι και τις 29 Απριλίου,  οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης MSCI θα επιλέξουν τρεις τυχαίες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,  από τις οποίες θα κρίνουν ποιες μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στον δείκτη MSCI Greece Standard Index .

Για τη μετοχή της Εθνικής, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις της αγοράς, οι πιθανότητες εισαγωγής ενόψει του  rebalancing που αναμένεται στο τέλος Μαϊου  είναι συντριπτικές με ποσοστό πάνω από 90%. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ, διαμορφώνεται στα 3,42 δις ευρώ. Από την πλευρά της Μytilineos  η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ενισχύεται στα 2,28 δις. ευρώ.

Εφόσον προστεθούν οι μετοχές της Εθνικής τράπεζας και της Mytilineos οι ελληνικές μετοχές στους βασικούς δείκτες της MSCI θα αυξηθούν σε 8 εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει έξι τίτλους: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank Holdings και Jumbo.

Η χρονική συγκυρία που θα λάβει χώρα το  rebalancing στον MSCI αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον διότι θα πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση του δείκτη μετά την έξοδο των ρωσικών εταιρειών, ως αποτέλεσμα της εισβολής του στρατού του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Εκτιμάται ότι μέρος των κεφαλαίων που θα απελευθερωθούν θα στραφούν στις ήδη υφιστάμενες μετοχές των δεικτών

Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI θα αποτελέσει σίγουρα μία σημαντική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενισχύοντάς την συναλλακτική δραστηριότητα αλλά και προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές. Οι νέες εισροές από τα index funds αναμένεται να δώσουν νέο “αέρα” στο Χ.Α. και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το θετικό του αφήγημα, το οποίο και έχουν υπογραμμίσει ξεκάθαρα με μπαράζ εκθέσεων τους ξένες επενδυτικές τράπεζες αλλά και χρηματιστηριακές εταιρείες το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που το Χ.Α. έχει καλύψει τις απώλειες από το πόλεμο της Ουκρανίας.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.