ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch για Ελλάκτωρ: Ο θετικός αντίκτυπος της συμφωνίας με MOH

19:18 - 09 Ιουν 2022 | Αναλύσεις
Fitch για Ελλάκτωρ: Ο θετικός αντίκτυπος της συμφωνίας με MOH
Η πιθανή πώληση του 75% των δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της Ελλάκτωρ στη Motor Oil θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 670 εκατ. εκτιμά με νέα της έκθεση η Fitch Ratings.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα έσοδα από την πώληση, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ρευστότητα, θα πρέπει να επαρκούν για την αποπληρωμή των ομολογιών ανώτερης εξασφάλισης της Ελλάκτωρ ύψους 670 εκατ. ευρώ.

Η πώληση ΑΠΕ συμφωνήθηκε μεταξύ των βασικών μετόχων Reggeborgh Invest B.V. (η οποία κατέχει το 30,52%) και Motor Oil ως μέρος συμφωνίας-πλαισίου με την οποία η MOH απέκτησε το 29,87% του μεριδίου της Ελλάκτωρ τον Μάιο του 2022.

Η αξία της επιχείρησης για τις δραστηριότητες ΑΠΕ έχει συμφωνηθεί σε 1 δισ. ευρώ χωρίς χρέος και ομαλοποιημένο κεφάλαιο κίνησης και θα υπόκειται σε προσαρμογές που σχετίζονται με την κερδοφορία.

Η αξία της δραστηριότητας ΑΠΕ έχει συμφωνηθεί στο ποσό του 1 δισ. ευρώ, σε βάση “χωρίς χρέη – χωρίς μετρητά” και με κανονικοποιημένο κεφάλαιο κίνηση, ενώ θα υπόκειται σε προσαρμογές που σχετίζονται με την κερδοφορία. Η συναλλαγή υπόκειται σε εταιρικές και ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Σύμφωνα με τη Fitch, το ομόλογο κινδυνεύει να γίνει απαιτητό εάν η εθελοντική δημόσια προσφορά που ανακοίνωσε πρόσφατα η Reggeborgh για την απόκτηση των λοιπών υφιστάμενων μετοχών της Ελλάκτωρ έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή οδηγήσει σε αλλαγή των όρων του ομολογιακού των 670 εκατ. ευρώ πριν ολοκληρωθεί η πώληση των ΑΠΕ. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πιέσει τη ρευστότητα της Ελλάκτωρ, αλλά εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται χάρη στους προστατευτικούς μηχανισμούς που παρέχουν ορισμένες ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο οίκος.

Παρότι η Motor Oil έχει δημόσια ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά, η Reggeborgh Invest μπορεί να γίνει ο πραγματικός δικαιούχος άνω του 50% των συνολικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου ως αποτέλεσμα της προσφοράς και να προκαλέσει “γεγονός αλλαγής ελέγχου”, απαιτώντας από την Ελλάκτωρ να αγοράσει τα ομόλογα σε τιμή ίση με το 101% του κεφαλαίου πλέον δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των ΑΠΕ και την αποπληρωμή των ομολόγων, ο νέος μέτοχος πλειοψηφίας μπορεί να αποφασίσει να καταργήσει την πλατφόρμα χρηματοδότησης που έχει δημιουργήσει ο όμιλος.

Ο οίκος τονίζει ότι θα περίμενε επίσης από τον νέο μέτοχο πλειοψηφίας να αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή διάρθρωση της αναδιοργανωμένης επιχείρησης.

Η Fitch θα επαναξιολογήσει το νέο επιχειρηματικό προφίλ της Ελλάκτωρ όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τη διαδικασία και λεπτομέρειες για τη νέα κεφαλαιακή διάρθρωση και τις μελλοντικές στρατηγικές της..

«Κατανοούμε ότι η RBI έχει βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσει στη δημόσια προσφορά και δεν σκοπεύει να αντλήσει μετρητά από την Ελλάκτωρ και να την καλύψει, έστω και εν μέρει», καταλήγει ο οίκος.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 09 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.