ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρτι και το 2008 στις αναδυόμενες αγορές

10:03 - 28 Νοε 2007 | Αναλύσεις
Εχουνε έρθει τα πάνω κάτω στις αγορές! Οι άλλωτε "φθηνές" μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν αρχίσει πλέον και διαπραγματεύονται με premium έναντι αυτών των ανεπτυγμένων αγορών. Στα τέλη του περασμενου Οκτωβρίου, οι μετοχές του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών διαπραγματεύονταν 18,53 φορές τα κέρδη των προηγούμενων 12 μηνών, όταν το μέσο p/e για τις μετοχές του δείκτη MSCI των ώριμων αγορών ήταν στο 16,5. Πριν τρία περίπου χρόνια, οι μετοχές του MSCI Αναδυόμενων Αγορών είχαν μέσο όρο p/e 12, όταν αυτές των ανεπτυγμένων αγορών διαπραγματευόντουσαν κοντά στις 18 φορές τα κέρδη τους.

Ωστόσο, το πάρτι των αναδυόμεων αγορών δεν δείχνει να χάνει τους ρυθμούς του ούτε το 2008 καθώς η στήριξη από την πολύ δυναμική ανάπτυξη της κερδοφορίας σε συνδυασμό με τις καλές αποτιμήσεις εξασφαλίζουν την συνέχιση της ευφορίας. Μια ευφορία όμως που δεν θα έρθει χωρίς κινδύνους, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές. Βλέποντας για παράδειγμα τα κέρδη στον δείκτη Dow Jones Turkey Titans (που συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες - γίγαντες της γειτονικής Τουρκίας) που αγγίζουν το 50% από τις αρχές του έτους και τον αντίστοιχο δείκτη για τις μεγάλες εταιρείες της Ρωσίας να κερδίζει 15%, αυξάνονται οι ανησυχίες για την δημιουργία μιας τεράστιας «φούσκας». Ειδικά την στιγμή που ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κερδίζει μόλις 1,4% το ίδιο διάστημα.

Ισχυρή ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Mark Mobius της Templeton, θα πρέπει κανείς από εδώ και πέρα να αναμένει «λογική» ανάπτυξη σε αυτές τις αγορές καθώς οι αποδόσεις του 50% δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν για πάντα. Πάντως όταν κανείς κοιτάξει το προφίλ της ανάπτυξης κάποιων αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης θα δει ότι οι μετοχές των εν λόγω αγορών έχουν να προσφέρουν σημαντική αξία. Ακόμη και εάν τα p/e αυτών των μετοχών έχουν αρχίσει να ξεπερνούν αυτά των μετοχών των ώριμων αγορών, το στοιχείο της «ισχυρής ανάπτυξης» είναι αρκετό για να κάνει τους επενδυτές να εμπιστευθούν τον αναπτυσσόμενο χρηματιστηριακό κόσμο της Ευρώπης, έστω και εάν είναι λίγο πιο ακριβός.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να βρεθεί στο 7,2% το 2007 και η ανάπτυξη στην Τουρκία θα αγγίξει το 5,6%. Ολα αυτά την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση «βλέπει» την ανάπτυξη της ευρωζώνης εφέτος μόλις στο 2,6%.

Εχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η Ρωσία αναπτύσσεται κοντά στους ρυθμούς της Κίνας και η εταιρική κερδοφορία της είναι παρόμοια με αυτήν της Λατινικής Αμερικής, όμως η αγορά βρίσκεται σε discount της τάξης του 60% έναντι της κινεζικής αγοράς. Πώς λοιπόν να μην δει κανείς την «αξία» σε αυτήν την αγορά…

Προσοχή

Σύμφωνα με τον κ. Mobius, οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την αμερικανική ύφεση από ότι ήταν πριν 10 χρόνια, παρόλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εάν έλθει μια σοβαρή ύφεση, τότε θα χτυπήσει όλον τον κόσμο ανεξαιρέτως.

Μια από τις κυριότερες ανησυχίες όπως υποστηρίζει ο κ. Anthony Cragg κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων της Wells Capital Management, είναι επίσης ότι το κύμα του ζεστού χρήματος που ρέει σε αυτές τις αγορές τοποθετείται αλόγιστα σε μετοχές χωρίς καν να γίνεται κάποια ουσιαστική διάκριση. Αυτό προκαλεί έναν αγοραστικό πανικό που δεν είναι καλό για καμία αγορά. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιμετωπίζονται αυτές οι αγορές σαν πραγματικοί προορισμοί τοποθετήσεων και όχι σαν... καζίνο.

Οπως και να έχει, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η αναδυόμενη Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει τις αποδόσεις της. Ομως ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μετά από κάθε επιτυχημένο πάρτι, ακολουθεί πάντα ένας γερός πονοκέφαλος. Ετσι, όπως λέει και ο κ. Mobius, η προσοχή όταν έχει κανείς να κάνει με τις αναδυόμενες αγορές, αποτελεί πάντα μια σοφή στρατηγική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.