ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

09:04 - 28 Απρ 2010 | Συνεντεύξεις
FT: Το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
(upd) Στις 2 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου για την έγκριση του σχεδίου, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαΐου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαΐου και στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times γράφει σήμερα ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισ. ευρώ το σύνολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας "Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ", γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και προσθέτει: "Η αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών".

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη πιέζει για διεύρυνση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg. «Όσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ καθυστερεί την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας ύψους 45 δισ. ευρώ, τόσο η κρίση εξαπλώνεται» σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι "αφόρητη".

"Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν "ένα δυσάρεστο φάρμακο" και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, τονίζει ο Στρος Καν και προσθέτει :"Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση".

"Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, υποστηρίζει και ο Εrik Nielsen, οικονομολόγος της Goldman Sachs, σε σημερινές του δηλώσεις στο Bloomberg.

«Πιστεύω ότι τώρα πραγματοποιούνται συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του πακέτου στήριξης για το πρώτο χρόνο ανάμεσα στα 55 με 75 δισ. ευρώ», τονίζει ο αναλυτής, ενώ προσθέτει ότι οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτή την πιθανότητα διότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του προγράμματος.

Επιπλέον, σε ξεχωριστές δηλώσεις του, αναφέρει ότι η τελική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με τους όρους και την ημερομηνία που θα καταβληθεί το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα μπορεί να ανακοινωθεί από Παρασκευή έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ «βλέπει» ότι τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα εγκαίρως.

«Θα ήταν φυσικά ντροπή για την ΕΚΤ να κάνει κάτι τέτοιο αντιδρώντας στις κινήσεις των οίκων, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να είναι αυτή που θα σπρώξει την Ελλάδα ή τις τράπεζές της στον γκρεμό», υπογράμμισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:47 - 28 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.