ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 300 δισ. δολ. το κόστος της καταστροφής στην Ιαπωνία

09:10 - 23 Μαρ 2011 | Συνεντεύξεις
Πάνω από 300 δισ. δολ. το κόστος της καταστροφής στην Ιαπωνία
(upd) Σε πάνω από 300 δις δολάρια εκτιμά η Ιαπωνία το κόστος των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι. Σύμφωνα με τον υπολογισμό αυτόν της κυβέρνησης, που αφορά οδικά δίκτυα, σπίτια, εργοστάσια και υποδομές, η 11η Μαρτίου αποτελεί τη φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του Kobe το 1995 και τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε την Νέα Ορλεάνη το 2005.
Την ίδια ώρα, η ραδιενέργεια στον πυρηνικό αντιδραστήρα 2, στη Fukushima, 250 χιλιόμετρα  βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, καταγράφηκε στα υψηλότερα επίπεδά από την αρχή της  κρίσης, σύμφωνα με την αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας την Τετάρτη. 
Εκπρόσωπος της αρχής είπε ότι μετρήθηκαν 500 μιλισιβέρτ ραδιενέργειας ανά ώρα στη  μονάδα Νο 2. 
Οι μηχανικοί προσπαθούν να διορθώσουν το σύστημα ψύξης της μονάδας, μετά την  αποκατάσταση του φωτισμού την Τρίτη.

Νέος συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα. Οι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 2  που υπέστη μεγάλες καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό, στις 11 Μαρτίου, σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ότι διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα. Οι μετρήσεις κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου. Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων που επιχειρούν στο χώρο.

Επίσης, η θερμοκρασία σε διαμέρισμα του ενός από τους αντιδραστήρες ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας την Τετάρτη. Εν τούτοις ο κρατικός οργανισμός εκτιμά ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε την βόρειο-ανατολική Ιαπωνία. Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, δεν εξεδόθη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι.

Τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά συγκροτήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλων, όπως αποκαλούνται, τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, σκέφτονται να ενισχύσουν με χρηματοδότηση ύψους μεγαλύτερου του ενός τρισεκατομμυρίου γιέν, ως έκτακτη δανειοδοσία, την εθνική Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο (TEPCO), ωστε να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση στο δίκτυο της χώρας, από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κόσμο να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, όπως σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης, αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ραδιενεργά υλικά σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά επίπεδα ανιχνεύτηκαν σε έντεκα λαχανικά στις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Επιπλέον, ο Δήμος του Τόκιο απαγόρευσε την κατανάλωση του νερού του δικτύου υδροδότησης για τα βρέφη, έπειτα από τη μέτρηση ραδιενεργού ιωδίου σε επίπεδο δύο φορές υψηλότερο του επιτρεπομένου.

Ίχνη ραδιενέργειας είχαν ανιχνευθεί από την Τρίτη στο νερό του δικτύου, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι έλεγχοι σε τρόφιμα θα επεκταθούν και σε δέκα ακόμη περιφέρειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στις παρυφές του Τόκιο.

Από την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ενίσχυσε τους ελέγχους στα ψάρια και τα θαλασσινά που αλιεύονται κοντά στις ακτές, έπειτα από τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώθηκε στους ιάπωνες καταναλωτές έχει αρχίσει να επεκτείνεται στο εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τους ελέγχους ή απλώς να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων διατροφής.

Στην Ασία, οι καταναλωτές αρχίζουν να αποφεύγουν τα ιαπωνικά είδη διατροφής και τα ιαπωνικά εστιατόρια σε μεγαλουπόλεις όπως η Σεούλ, η Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:32 - 23 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.