ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι - Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών

08:05 - 28 Μαρ 2011 | Συνεντεύξεις
Ιαπωνία: Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι - Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών
(upd) Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσεισε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία. Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι την οποία ήρε λίγο αργότερα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές ή θύματα από το νέο χτύπημα του εγκέλαδου.
Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ωστόσο, προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι.
Την ίδια ώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρείας Tepco που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα ότι το επίπεδο ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού, που διέρρευσε την Κυριακή από το πυρηνικό εργοστάσιο και οδήγησε σε «κόκκινο» συναγερμό με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν άρον-άρον το κτίριο του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου.
«Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει.
Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού, τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.
Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν ενόψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.
«Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος.
Τελευταία τροποποίηση στις 07:28 - 29 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.