ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαδήμος: Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη

18:18 - 16 Νοε 2011 | Συνεντεύξεις
Παπαδήμος: Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη
(upd 2) Με 255 ψήφους υπέρ και με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Πάνο Καμμένο και του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή και Χρήστο Κατσούρα να μην δίνουν, όπως είχαν προαναγγείλει, τη στήριξή τους, η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Πρέπει να σώσουμε τη χώρα και δώσουμε στον Έλληνα πολίτη το δικαίωμα να αισοδοξεί και να ελπίζει, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός κατά την ομιλία του λίγο πριν την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από το κοινοβούλιο στη σημερινή ψηφοφορία, σημειώνοντας χαρακτηριστικα ότι "κάθε μία από τις ψήφους των βουλευτών ισοδυναμεί με απόφαση ευθύνης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη".

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε τις εκκλήσεις για ενότητα, καθώς τα μέτρα λιτότητας αποδείχθησαν ανεπαρκή, ενώ οι μηχανισμοί διάσωσης δεν έχουν τη δύναμη να αποκλιμακώσουν την κρίση. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι η ευρωζώνη θα ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και σε λίγα χρόνια θα βγει από την κρίση. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα.

«Εκτιμώ πως όλες οι χώρες εχουμε κοινό συμφερον θα διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρωζώνης» σημείωσε. «Πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του ευρώ και να προστατευθεί η φερεγγυότητα του τραπεζικού κλάδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «κοινό συμφέρον η συνοχή και η σταθερότητα της ευρωζώνης, για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε, επίσης, ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει με το τέλος της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ανέφερε ακόμη ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές έχει απομακρυνθεί χρονικά, τονίζοντας ότι «στην ελληνική περίπτωση, η διόγκωση του δημοσίου τομέα, για πολλά έτη στηρίχθηκε σε δανεικά».

Η νέα κυβέρνηση πήρε με 255 ψήφους υπέρ και με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Πάνο Καμμένο και του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή και Χρήστο Κατσούρα να μην δίνουν, όπως είχαν προαναγγείλει, τη στήριξή τους, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ολοκλήρωθηκαν σήμερα οι διαδικασίες που έδωσαν και επίσημα το «τιμόνι» στον Λουκά Παπαδήμο.

"Aπαραίτητες" για την κοινωνική ειρήνη χαρακτήρισε τις εκλογές σε τρεις μήνες ο Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας από το Βήμα της Βουλής πριν από λίγο, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική αλλιώς το χρέος θα συνεχίζει να αυξάνεται. "Αυτό το έχει καταλάβει η ελληνική κοινωνία που συσσωρεύει οργή, η μεσαία τάξη που εξεγείρεται και η νεολαία που ξεσπά. Και να θέλαμε να εγκαταλείψουμε τις αρχικές αντιρρήσεις μας δεν μπορούμε να το κάνουμε πια, έτσι που εξελίσσονται τα πράγματα", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΠαΣοΚ κατέβηκε τάζοντας λαγούς και πετραχήλια και λέγοντας πως λεφτά υπάρχουν. Αντίθετα, όπως, πρόσθεσε, προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές, φορολογικές επιβαρύνσεις που βάθυναν την ύφεση.

"Ότι κόβεις σε δαπάνες θα αυξάνεται από την άλλη πλευρά λόγω της ύφεσης. Οι συνεχείς φορολογικές επιδρομές κλείνουν τις επιχειρήσεις και τις στέλνουν στο εξωτερικό", επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση με δήλωση ψήφου εμπιστοσύνης

"Στηρίζουμε τη μεταβατική κυβέρνηση και όχι μόνο της στηρίζουμε κύριες πρωθυπουργέ αλλά εμείς ζητήσαμε τη δημιουργία της. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε φυσικά και θα το ψηφίσουμε, όχι όμως κάτι στο οποίο δε συμφωνούμε", συμπλήρωσε.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:58 - 17 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.