ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτιμήσεις για την πορεία του Χ.Α. μετά τις εκλογές

13:48 - 05 Μαϊ 2012 | Συνεντεύξεις
Εκτιμήσεις για την πορεία του Χ.Α. μετά τις εκλογές
Τι δηλώνουν οι χρηματιστές. Περισσότερο κι από τις εκλογές, προέχει η ανακεφαλαιοποίηση

Το λιγότερο άσχημο σενάριο θα ήθελε η αγορά να προκύψει από τις κάλπες. Οτιδήποτε άλλο επιβαρύνει την ήδη άσχημη εικόνα της αγοράς που πλέον διαπραγματεύεται κάτω από τις 700 μονάδες και στα όρια της κρίσιμης στήριξης για την βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή των 680 μονάδων. Το λιγότερο κακό... σενάριο που μπορεί να αποτυπωθεί στο ταμπλό είναι η κυβέρνηση με εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή. Το ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζουν οι χρηματιστές, είναι η κυβέρνηση συνασπισμού που θα συγκροτηθεί να έχει την μεγαλύτερη δυνατή ανοχή στη Βουλή, δηλαδή να στηριχθεί με περισσότερους από 160 βουλευτές. Στην... «κατηγορία χειρότερο σενάριο», είναι η μη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και το να μπει η πολιτική ζωή της χώρας, με το οικονομικό κλίμα στο ναδίρ, στη διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών ή στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα κόμματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Εκείνο δε, που θα απογείωνε την αγορά, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, είναι να συνεννοηθούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εφόσον έχουν καταφέρει να ελέγξουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή και πάλι στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος αυτή τη φορά όμως, θα θέσει ξεκάθαρα τους όρους του στους πολιτικούς.

 

Το "R" ασχολήθηκε με την επόμενη μέρα, δηλαδή με το σήμερα, στην αγορά και την οικονομία συνομιλώντας με παράγοντες της αγοράς. Ο κ. Αλ. Σίνος διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ μιλώντας στo "R"τονίζει την ανάγκη της καλύτερης λειτουργίας του κράτους με δραστικές περικοπές δαπανών και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Αν νοικοκυρευτεί το κράτος, υποστηρίζει ο χρηματιστής, θα δουλέψει πιο αποτελεσματικά η πραγματική οικονομία κι αυτό θα έχει αντανάκλαση στην αγορά. Ως προς το αν η μη έλλειψη αυτοδυναμίας θα επηρεάσει δυσμενώς την τάση στο Χρηματιστήριο, ο κ. Σίνος είπε ότι η αγορά με το κάθε αποτέλεσμα θα ήταν επιφυλακτική. Κατά την άποψή του εκείνο που καίει περισσότερο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο τρόπος που θα γίνει.

 

Βασίλης Καραρίζος, αναλυτής

Proton Bank

 

H ελληνική αγορά αναμένει μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει υπεύθυνα να υλοποιήσει τις δεσμέυσεις της χώρας μας προς την Ε.Ε. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και στην περίπτωση που δεν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση και επικρατήσει πολιτική αστάθεια θα υπάρξει αλλαγή και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους δανειστές της. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και όσα προβλέπει το μνημόνιο.

 

Νίκος Χριστοδούλου, Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων

Merit ΑΧΕΠΕΥ

 

Oι επενδυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν μαζικά στην ελληνική αγορά προτού σιγουρευτούν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του καταλύτη που θα βοηθούσε τη διάσπαση των αντιστάσεων των 710 σε πρώτη φάση και των 735 μονάδων σε δεύτερη. Η ακυβερνησία είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για το ΧΑ καθώς εκκρεμούν πολλά ζητήματα για τη χώρα, ενώ πρέπει να ληφθεί μέσα στον Ιούνιο ένα νέο πακέτο μέτρων για φέτος και την επόμενη τριετία. Παραδοσιακά στην Ελλάδα οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν αμφίρροπη έκβαση δημιουργούν μια αστάθεια χρηματιστηριακά κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ η ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η αγορά επικροτεί τις ισχυρές κυβερνήσεις. Το αποτέλεσμα της Κυριακής μπορεί να καθορίσει τη χρηματιστηριακή πορεία όλου του Μαΐου και η παρατεταμένη αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα χαμηλά έτους.

 

Ο παλαιός χρηματιστής κ. Χρ. Δαβερώνας της Άτλας ΑΧΕΠΕΥ τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας είτε από το πρώτο κόμμα, είτε από συνεργασία των δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κρίση έχει ξεφύγει πια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ή την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά έχει επκταθεί στο σύνολο της Ευρώπης, επισημαίνοντας την έλλειψη αντανακλαστικών. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση των οποίων θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν, είτε τα ευρω/ομόλογα, είτε η απευθείας χρηματοδότηση από την Fed, έτσι όπως χειρίστηκαν την κρίση οι αμερικάνοι.

 

Το χειρότερο καλό σενάριο είναι η κυβέρνηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με οριακή στήριξη από τη Βουλή επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης. Από εκεί και πέρα, τυχόν "διερευνητικές εντολές", ή επαναληπτικές εκλογές, θα πιέσουν αφόρητα την αγορά και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι ακόμα απροσδιόριστη.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:21 - 06 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.