ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντώνης Σαμαράς: Στο κυνήγι του «χαμένου θησαυρού του Κατάρ» ... εκκίνηση ταξιδιών του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων

01:08 - 28 Ιαν 2013 | Συνεντεύξεις
Αντώνης Σαμαράς: Στο κυνήγι του «χαμένου θησαυρού του Κατάρ» ... εκκίνηση ταξιδιών του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων
Στον απόηχο της απόσυρσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Κατάρ από την ανάπλαση στο Ελληνικό, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει ποδαρικό στα ταξίδια του σε χώρες εκτός Ε.Ε. με αποκλειστικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία. Στη διήμερη επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει στις 29 και 30 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον εμίρη Σεΐχη Hamad Bin Khalifa Al Thani και τον πρωθυπουργό Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al Thani.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Ν. Μηταράκης, αντίστοιχα, ο υπουργός Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Επιπλέον, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν κορυφαία στελέχη και βασικοί μέτοχοι 43 εταιρειών και 3 φορέων, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 

Ο «χαμένος» θησαυρός του Κατάρ

Στόχος της επίσκεψης είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Κατάρ, που πέρασαν δύσκολη φάση μετά την αποχώρηση από τη διεκδίκηση του Ελληνικού, αλλά και να υπάρξει ευκαιρία για άμεσες συνομιλίες των Ελλήνων επιχειρηματιών με τις επιχειρήσεις του Κατάρ. Ωστόσο, δε λείπει και ο σκεπτικισμός για τα ενδεχόμενα αποτελέσματα του ταξιδιού. «Πολλά λόγια κι από ουσία τίποτα». Αυτή ήταν η αναφορά στελέχους της κρατικής μηχανής που ασχολείται με κομβικό τομέα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις φημολογούμενες προθέσεις για επενδύσεις από το εμιράτο. Δεν είναι τυχαία, μάλιστα, και η ανάρτηση στο antinews, ιστότοπο που συνδέεται με τμήμα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπου γίνεται λόγος για μια ρητορική από το Κατάρ, που δεν παραπέμπει σε σοβαρές προτάσεις επενδύσεων, αλλά σε «χαμένο θησαυρό». Μάλιστα, στο antinews, παραθέτουν και την πρακτική, που στο παρελθόν ακολουθήθηκε.
«Οι Καταριανοί περιμένουν τον Αντώνη για να του στήσουν την "ενέδρα". Τη συνηθισμένη ενέδρα την οποία οι Καταριανοί στήνουν στους άλλους με δόλωμα τα λεφτά τους.... Δεσμεύουν τον απέναντι πρωθυπουργό σε κάτι που δεν "έχει συμφωνήσει" και αποσταθεροποιούν όσους άλλους σοβαρούς επενδυτές έχουν προσέλθει ήδη και μετέχουν στους διαγωνισμούς που έχουν ξεκινήσει.
Και μόλις γίνει αυτό και αρχίσουν να φεύγουν οι άλλοι επενδυτές έρχονται μια μέρα στην Αθήνα και σου εξηγούν ότι "αυτό που εννοούσαμε" είναι ότι δεν θα βάλουμε λεφτά μπροστά, ότι θα πάρουμε το έργο χωρίς να έχουμε προβλήματα δικαστηρίων, ότι θα δίνουμε λεφτά στο δημόσιο αφού εμείς πρώτα εξασφαλίζουμε την απόδοση που θέλουμε, ότι δεν είναι ακριβώς δισεκατομμύρια αλλά εκατομμύρια κλπ κλπ.» σημειώνει το άρθρο.

 

Έφυγαν από το Ελληνικό και πάνε Καβούρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ναυάγιο» στο Ελληνικό είχε να κάνει με τις απαιτήσεις των Καταριανών. Ο επενδυτικός φορέας του εμιράτου επεδίωκε διακρατική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και στήριξη για ζητήματα φορολογίας και ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, ζητούσε τη μεταφορά κυβερνητικών φορέων στο Ελληνικό και επιδότηση για την ανέγερση των νέων κατοικιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Επιθυμούσε, επίσης, να λάβει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου και όχι το 30%, όπως προβλέπει ο διαγωνισμός.

Ήδη, πάντως στον Tύπο έχουν αναγραφεί πληροφορίες ότι ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ ενδιαφέρεται να «κατέβει» στο διαγωνισμό του Αστέρα της kavouri350 270113Βουλιαγμένης, που προκηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Εθνική Τράπεζα. Λέγεται μάλιστα ότι προς τούτο η αραβική εταιρεία έχει επιτύχει σχετική συμφωνία με ξενοδοχειακό όμιλο κολοσσό.
Πάντως στις 19 Μαρτίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αστέρα και το Μικρό Καβούρι και μέχρι τις 28 Φλεβάρη οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα για τον διαγωνισμό.


Η επιχειρηματική αποστολή

Πέρα, πάντως από τις επενδύσεις στην Ελλάδα σε ακίνητα και λιμάνια, αλλά και τις ενεργειακές σχέσεις, καθώς το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), βασικός παράλληλος στόχος είναι να «ανοίξουν» κι άλλο οι δουλειές στο εμιράτο. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία της αποστολής αρκεί να αναφερθεί ότι μεταξύ άλλων συμμετέχουν κορυφαία ονόματα του εφοπλιστικού κλάδου, που ασχολούνται με τη μεταφορά φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, οι μεγάλοι του κατασκευαστικού κλάδου περιλαμβανόμενης της Αρχιρόδον η οποία έχει διαχρονικά ισχυρή και αξιόπιστη παρουσία στη Μέση Ανατολή, σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος αλλά και κορυφαίοι επιχειρηματίες όπως ο Ευτύχης Βασιλάκης, του ομίλου Aegean-Αutohellas, o Δημήτρης Κοπελούζος και ο Δημήτης Παπαλεξόπουλος της Τιτάν.
Χέρι – χέρι ο πρωθυπουργός με τους εθνικούς πρωταθλητές του επιχειρείν προσπαθεί να ανοίξει αγορές, βάζοντας τη διπλωματία στο οικονομικό παιχνίδι ενεργά.

 

Η ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

ACTOR S.A.

Kalitzantzis Dimitrios
TERNA S.A.

Peristeris George, Natsis Stathis
J&P AVAX S.A.

Ioannou Christos, Mitzalis Konstantinos
CCC

Tawfic Khoury
ARCHIRODON C.O.

Theodoridis Nikolaos
SALFO S.A.

Foteinos Ioannis
CBRE Atria

Perrotis Ioannis
DERA S.A.

Sachinis Hanry
COPELOUZOS GROUP

Copelouzos Dimitrios, Sifnaios Konstadinos
MAMIDAKIS GROUP

Stassis Georgios
NATIONAL BANK OF GREECE

Christodoulou Petros
ALPHA BANK

Mantzounis Demetrios, Theodoridis Artemios
EUROBANK ERGASIAS S.A.

Nanopoulos Nicholas
PIRAEUS BANK

Lekkakos Stavros
GLOBAL FINANCE S.A.

Plakopitas Nikolaos
RELATIONAL S.A.

Papaeugeniou John, Theodoridis Spyros, Kliafas John, Tsabourakis Nikos
MACHAS & PARTNERS

Machas Petros
M&P BERNITSAS LAW OFICES

Bernitsas Panayotis
HELLENIC HAL YVOURGIA

Manesis Nikolaos
HALYVOURGIKI INC

Angelopoulos Constantine, Skindilias Georgios
VIOHALCO S.A.

Ioannidis Eukleides
TITAN CEMENT C.O.

Papalexopoulos Dimitri
ALUMIL S.A.

Chatzigeorgiou Christopher
ORBIT POLYMERS S.A.

Triantafyllou Athanasios, Gerontopoulos Panagiotis, Staboulis Nikolaos
FRIGOGLASS

Varvias Gerasimos
HELLENIC AEROSPACE INDUSTRY S.A.

Linakis Kyriakos, Vasilopoulos Nikolaos
HELLENIC VEHICLE INDUSTRY S.A.

Papakostas Demetrios
HELLENIC DEFENCE SYSTEMS S.A.

Pilalis Konstadinos
AEGEAN AIRLINES

Vassilakis Eftichios
TEMES S.A.

Constantakopoulos Achilles
DYNACOM TANKERS MANAGEMENT LTD- DYNAGAS LTD

Prokopiou Georgios
TSAKOS E.N. Ltd

Tsakos Nikolaos
ANANGEL SHIPPING

Angelikousis Ioannis, Stylianou Dimitrios
REDESTOS S.A.

Efthymiadis Nikos
AGRITEX ENERGY S.A.

Efthymiadis Efthymios
ATHENS MEDICAL CENTER

Apostolopoulos Georgios
MEDICON HELLAS S.A.

Dimotsantos Spyridon
BIOMEDICINE GROUP

Spanos Evangelos
EYDAP S.A.

Stavridis Stelios
UNISYSTEMS S.A.

Fessas Theodoros
OPTOCORE LTD

Poulantzas Drakoulis
VARDAS S.A.

Vardas Theodoros
FASHION BOX GREECE S.A.

Tsouvelekakis Konstantinos
ACROPOLIS MUSEUM

Pandermalis Dimitrios
SEV

Lavidas Athanasios, Patsiavos Ioannis
ATH. CHAMBER OF COMM. & INDUSTRY

Michalos Constantine

 

Επόμενος σταθμός η Μόσχα

Στα σχέδια του κ. Σαμαρά είναι να μεταβεί σε Ρωσία και Κίνα το 2013. Παράλληλα, κλιμάκια με κορυφαίους υπουργούς και αρμόδιους φορείς θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στο εξωτερικό για να προωθήσουν το στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόσχα ετοιμάζεται το αμέσως προσεχές διάστημα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί το «ξεπάγωμα» των διμερών σχέσεων, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική Σύνταξη της «Φωνής της Ρωσίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
Μιλώντας σε ένα από τα ιστορικότερα ΜΜΕ της Ρωσίας, ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε αρχικώς τη λύπη του γιατί «επί 2,5 χρόνια, περίπου από τον Οκτώβριο του 2009, έως τον Ιούνιο του 2012 οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν ουσιαστικά παγωμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε το διάστημα αυτό καμία επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μόσχα και οπωσδήποτε μετά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου το Φεβρουάριο του 2010 δεν συνέβη απολύτως τίποτε μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Πιστεύουμε στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, γι΄ αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση, πρόκειται για σαφή απόφαση της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου, που θα περιλαμβάνει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τα τέλη Φεβρουαρίου να είναι η ημερομηνία που έχει προταθεί στη ρωσική πλευρά.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 30 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.