ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ

11:46 - 30 Ιαν 2013 | Συνεντεύξεις
Συνεχίζεται το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του εμιράτου, με την υπόσχεση του Καταριανού ομολόγου του για επενδύσεις 1 δισεκ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Σημαντική για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας -Κατάρ. "Είναι σημαντική ημέρα, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο, με ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης" ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι "μπορούμε να δώσουμε μία νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες".
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "οι Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγαπούν τη ζωή, το εμπόριο και τη θάλασσα". Σημειώσε, ακόμα, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της γραφειοκρατίας και κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Το επιχειρηματικο συμβούλιο Ελλάδας - Κατάρ ήταν μία πρωτοβουία του ΣΕΒ και παρουσία του κ. Σαμαρά μπήκε σήμερα η υπογραφή στη συμφωνία σύστασής του.

 

 

Συναντήσεις Σαμαρά με τον εμίρη και το διάδοχο του Κατάρ

Γεμάτο ήταν το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού σήμερα στο Κατάρ. Το πρωί συναντήθηκε αρχικά με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Ταμί μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.
Επίσης, θα επισκεφθεί το τεχνητό νησί που έχει δημιουργηθεί στο Κατάρ, το μουσείο ισλαμικής τέχνης και τέλος το νέο αεροδρόμιο, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες.

 

1 δισεκ. ευρώ για σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Έτοιμος να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani, χωρίς όμως να προσδιορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι επενδύσεις θα στοχεύσουν σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ υπεγράφη και η σχετική συμφωνία στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

 

Η επιχειρηματική αποστολή

Πέρα, πάντως από τις επενδύσεις στην Ελλάδα σε ακίνητα και λιμάνια, αλλά και τις ενεργειακές σχέσεις, καθώς το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), βασικός παράλληλος στόχος είναι να «ανοίξουν» κι άλλο οι δουλειές στο εμιράτο. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία της αποστολής αρκεί να αναφερθεί ότι μεταξύ άλλων συμμετέχουν κορυφαία ονόματα του εφοπλιστικού κλάδου, που ασχολούνται με τη μεταφορά φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, οι μεγάλοι του κατασκευαστικού κλάδου περιλαμβανόμενης της Αρχιρόδον η οποία έχει διαχρονικά ισχυρή και αξιόπιστη παρουσία στη Μέση Ανατολή, σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος αλλά και κορυφαίοι επιχειρηματίες όπως ο Ευτύχης Βασιλάκης, του ομίλου Aegean-Αutohellas, o Δημήτρης Κοπελούζος και ο Δημήτης Παπαλεξόπουλος της Τιτάν.
Χέρι – χέρι ο πρωθυπουργός με τους εθνικούς πρωταθλητές του επιχειρείν προσπαθεί να ανοίξει αγορές, βάζοντας τη διπλωματία στο οικονομικό παιχνίδι ενεργά.

 

Η ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

ACTOR S.A.

Kalitzantzis Dimitrios
TERNA S.A.

Peristeris George, Natsis Stathis
J&P AVAX S.A.

Ioannou Christos, Mitzalis Konstantinos
CCC

Tawfic Khoury
ARCHIRODON C.O.

Theodoridis Nikolaos
SALFO S.A.

Foteinos Ioannis
CBRE Atria

Perrotis Ioannis
DERA S.A.

Sachinis Hanry
COPELOUZOS GROUP

Copelouzos Dimitrios, Sifnaios Konstadinos
MAMIDAKIS GROUP

Stassis Georgios
NATIONAL BANK OF GREECE

Christodoulou Petros
ALPHA BANK

Mantzounis Demetrios, Theodoridis Artemios
EUROBANK ERGASIAS S.A.

Nanopoulos Nicholas
PIRAEUS BANK

Lekkakos Stavros
GLOBAL FINANCE S.A.

Plakopitas Nikolaos
RELATIONAL S.A.

Papaeugeniou John, Theodoridis Spyros, Kliafas John, Tsabourakis Nikos
MACHAS & PARTNERS

Machas Petros
M&P BERNITSAS LAW OFICES

Bernitsas Panayotis
HELLENIC HAL YVOURGIA

Manesis Nikolaos
HALYVOURGIKI INC

Angelopoulos Constantine, Skindilias Georgios
VIOHALCO S.A.

Ioannidis Eukleides
TITAN CEMENT C.O.

Papalexopoulos Dimitri
ALUMIL S.A.

Chatzigeorgiou Christopher
ORBIT POLYMERS S.A.

Triantafyllou Athanasios, Gerontopoulos Panagiotis, Staboulis Nikolaos
FRIGOGLASS

Varvias Gerasimos
HELLENIC AEROSPACE INDUSTRY S.A.

Linakis Kyriakos, Vasilopoulos Nikolaos
HELLENIC VEHICLE INDUSTRY S.A.

Papakostas Demetrios
HELLENIC DEFENCE SYSTEMS S.A.

Pilalis Konstadinos
AEGEAN AIRLINES

Vassilakis Eftichios
TEMES S.A.

Constantakopoulos Achilles
DYNACOM TANKERS MANAGEMENT LTD- DYNAGAS LTD

Prokopiou Georgios
TSAKOS E.N. Ltd

Tsakos Nikolaos
ANANGEL SHIPPING

Angelikousis Ioannis, Stylianou Dimitrios
REDESTOS S.A.

Efthymiadis Nikos
AGRITEX ENERGY S.A.

Efthymiadis Efthymios
ATHENS MEDICAL CENTER

Apostolopoulos Georgios
MEDICON HELLAS S.A.

Dimotsantos Spyridon
BIOMEDICINE GROUP

Spanos Evangelos
EYDAP S.A.

Stavridis Stelios
UNISYSTEMS S.A.

Fessas Theodoros
OPTOCORE LTD

Poulantzas Drakoulis
VARDAS S.A.

Vardas Theodoros
FASHION BOX GREECE S.A.

Tsouvelekakis Konstantinos
ACROPOLIS MUSEUM

Pandermalis Dimitrios
SEV

Lavidas Athanasios, Patsiavos Ioannis
ATH. CHAMBER OF COMM. & INDUSTRY

Michalos Constantine

 

Επόμενος σταθμός η Μόσχα

Στα σχέδια του κ. Σαμαρά είναι να μεταβεί σε Ρωσία και Κίνα το 2013. Παράλληλα, κλιμάκια με κορυφαίους υπουργούς και αρμόδιους φορείς θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στο εξωτερικό για να προωθήσουν το στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόσχα ετοιμάζεται το αμέσως προσεχές διάστημα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί το «ξεπάγωμα» των διμερών σχέσεων, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική Σύνταξη της «Φωνής της Ρωσίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
Μιλώντας σε ένα από τα ιστορικότερα ΜΜΕ της Ρωσίας, ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε αρχικώς τη λύπη του γιατί «επί 2,5 χρόνια, περίπου από τον Οκτώβριο του 2009, έως τον Ιούνιο του 2012 οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν ουσιαστικά παγωμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε το διάστημα αυτό καμία επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μόσχα και οπωσδήποτε μετά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου το Φεβρουάριο του 2010 δεν συνέβη απολύτως τίποτε μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Πιστεύουμε στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, γι΄ αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση, πρόκειται για σαφή απόφαση της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου, που θα περιλαμβάνει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τα τέλη Φεβρουαρίου να είναι η ημερομηνία που έχει προταθεί στη ρωσική πλευρά.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 30 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.