ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Ελληνες πληρώνουν έως και δύο φορές περισσότερο για να συστήσουν μια εταιρεία

23:01 - 06 Οκτ 2013 | Συνεντεύξεις
Οι Ελληνες πληρώνουν έως και δύο φορές περισσότερο για να συστήσουν μια εταιρεία
Τριπλάσια ποσά, από αυτά που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι, καταβάλλουν οι Ελληνες, που θέλουν να συστήσουν μια εταιρεία. Αν και διαφαίνεται φως στο τούνελ του γραφειοκρατικού κόστους, ο δρόμος να προσεγγίσουμε ως χώρα τα κοινοτικά δεδομένα είναι ακόμη μακρύς και ακόμη μακρύτερος για την ελληνική επιδίωξη -του κόστους- των 100 ευρώ.

Παράγοντας του λιανεμπορίου υποστηρίζει ότι μέχρι και πριν από μια πενταετία χρειάζονταν πάνω από 70 άδειες για την λειτουργία ενός σούπερ μάρκετ, σήμερα έχουν πέσει στο μισό.

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Α. Ταγιάνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου είπε ότι πλέον κατά μέσο όρο απαιτούνται πέντε μέρες για την εκκίνηση μιας νέας εταιρείας στην Ελλάδας!


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το κόστος για την εκκίνηση μιας νέας εταιρείας στη χώρα μας ανέρχεται στα 910 ευρώ.

 

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,4 ημέρες με κόστος 372 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη απάντησή της πριν από δύο χρόνια (2011), η Κομισιόν διαπίστωνε πως για την έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας στην Ελλάδα απαιτούνταν 15 ημέρες, ενώ το κόστος της διαδικασίας ανερχόταν στα 1.101 ευρώ.

078637

Απαντώντας στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή για το κατά πόσο επετεύχθη ο στόχος της μείωσης κατά 25% των διοικητικών επιβαρύνσεων στη νομοθεσία της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Ιταλός Επίτροπος αναφέρει πως πράγματι αυτό συνέβη μεταξύ της περιόδου 2007-2012, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση 30,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις (συνολικό γραφειοκρατικό κόστος στην Ε.Ε. 123,8 δις ευρώ). 

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου σε σχετική δήλωσή του επεσήμανε  ότι «η Ελλάδα για πρώτη φορά, από την ένταξή της στο ενιαίο νόμισμα, σημειώνει καλύτερες επιδόσεις - σε σχέση με τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο - στον απαιτούμενο χρόνο ίδρυσης μιας εταιρείας». 
Και κατέληξε λέγοντας ότι «ο διακηρυγμένος άλλωστε ευρωπαϊκός στόχος που είναι οι τρεις ημέρες και τα 100 ευρώ για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης θα πρέπει να αποτελεί και ελληνική επιδίωξη».

087592bd

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 07 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.