ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθησυχαστική έκθεση από την Nomura - «Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά ομόλογα»

17:27 - 08 Δεκ 2009
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

(upd) Η Nomura αποφασίζει να καθησυχάσει τις αγορές και τον πανικό που προκάλεσαν η S&P και η Fitch, τονίζοντας πως τα ελληνικά ομόλογα απέχουν πολύ από το κατώτατο αποδεκτό όριο της ΕΚΤ, το ΒΒΒ- , και πως αντίθετα με τις φήμες περί αναβάθμισης του ορίου αυτού σε Α-, η ίδια πιστεύει πως δεν πρόκειται να συμβεί. Μάλιστα τονίζει πως θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος τόσο στην ΕΚΤ όσο και στην Ε.Ε, εάν κάποια στιγμή δεν γίνουν αποδέκτά τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας-μέλους του ευρώ.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως δεν βλέπει καμία απειλή στο να υπάρχει ένα τόσο χαμηλό αποδεκτό επίπεδο και πως δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αναβάθμισή του.

Συνεπώς, η Νomura, δεν θεωρεί ότι κινδυνεύουν τα ελληνικά ομόλογα και τονίζει πως περιμένει πως η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει περαιτέρω απόδειξη ότι έχει δεσμευθεί στη συγκρατηση των δαπανών.

Η σημερινή ανακονίωση του κ. Παπακωνσταντίνου ότιτ η ελληνική κυβέρνηση «θα κανει ότι χρειαστεί για να μειώσει το έλλειμμα», συμπεριλαβανομένου ενος συμπληρωματικού προϋπολογισμού, είναι ένα βήμα προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Οταν λοιπόν η κυβέρνηση ανακοινώσει συμπληρωματικά μέτρα και όταν η ρευστότητα βελτιωθεί στις αγορές, τότε η κινδυνολογία γύρω από τα ελληνικά ομόλογα θα πάψει, όπως τονίζει ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος.

Μετά την προειδοποίηση της S&P για την ελληνική οικονομία και μετά την σημερινή υπβάθμισή της από την Fitch, γεγονότα που έστειλαν, κερδοσκοπικά κατά πολλούς και κυρίως κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Προβόπουλο, το spread των ελληνικών ομολόγων στα υψηλά επτάμιση μηνών, οι αναλυτές βλέπυουν σημαντική αγοραστική ευκαιρία.

Ετσι, πριν από λίγο, ο κ. Michiel de Bruin, διευθυντής της αγοράς ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στην F&C Asset Management Plc, τόνισε πως η πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι η απόλυτη αγοραστική ευκαιρία του σήμερα.

Οπως υπογραμμίζει, η αγορά υπερβάλει αυτήν την στιγμή. Μπορεί τα νεά για την Ελλάδα να μην είναι καλά τις τελευταίες εβδομάδες, όμως όλα αυτά είχαν ήδη αποτιμηθεί. Δεν ήταν κάτι καινούργιο.

Η Ελλάδα όντως έχει δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι η μόνη προβληματική χώρα, όπως επισημαίνει ο κ. de Bruin και τονίζει πως το τρέχον spread είναι άκρως ελκυστικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.