ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην πρέσα τα κέρδη των τραπεζών το 2010

12:58 - 11 Ιαν 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η πιστωτική επέκταση το 2010 και δε θα ξεπεράσει το 5%. Την ίδια ώρα η πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ασκεί πίεση στα εταιρικά κέρδη των τραπεζών και οι πονοκέφαλοι δε σταματούν εδώ. Αρκετοί αναλυτές είναι σκεπτικοί και για την πορεία των επισφαλειών στο τέταρτο τρίμηνο.

Εκτιμούν ότι η πορεία της πραγματικής οικονομίας είναι πολύ δύσκολη και περιμένουν χειροτέρευση της πορείας των επισφαλειών. Θεωρούν πως οι τραπεζίτες θα επιλέξουν την αύξηση των προβλέψεων στο τέταρτο τρίμηνο εξέλιξη που θα φέρει σημαντική μείωση των εταιρικών κερδών.

Αναφορικά με την πιστωτική επέκταση κάποιοι αναλυτές αναμένουν αύξηση 5% το 2010. Όμως σημειώνουν πως η πραγματική δεν θα ξεπερνά το 3% αφού μέσα στη συνολική περιλαμβάνονται και οι αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων. Αυτά όμως δεν είναι νέα δάνεια σημειώνουν.  

Με χαμηλή πιστωτική επέκταση δημιουργείται φόβος στα dealing rooms ότι ο πήχης για το 2009 θα μπει χαμηλά στο τέταρτο τρίμηνο ώστε να αποτελεί και μία καλή αφετηρία για το 2010.

Αναλυτής χρηματιστηριακής σημείωνε στο «R» πως με δεδομένο ότι οι τράπεζες είναι «υποχρεωμένες» να έχουν μεγάλο ποσοστό των περιουσιακών τους στοιχείων σε ελληνικά ομόλογα θα εξαρτηθεί η κερδοφορία τους και από την πορεία των ομολόγων.

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζών θεωρούνται ελκυστικές και οι περισσότεροι αναλυτές δίνουν υψηλότερες τιμές στόχους. Ο πήχης για τη δίκαιη τιμή της αγοράς με τα σημερινά δεδομένα τοποθετείται στις 2.500 μονάδες. Όμως η πορεία της αγοράς εξαρτάται άμεσα από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των διεθνών αγορών και τα εταιρικά κέρδη των μεγάλων εταιρειών του ΧΑ.

Γ.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 11 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.