ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα εποχή στις αγορές, με ράλι μετοχών και ομολόγων βλέπει η JP Morgan

13:32 - 11 Ιαν 2010
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

«Παραμένουμε αγοραστές των ευρωπαϊκών μετοχών και περιμένουμε περαιτέρω ράλι στο επόμενο διάστημα» τονίζει σε νέα ανάλυση της η JPMorgan και σημειώνει πως τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου των εισηγμένων αναμένεται να είναι ισχυρά και θα συνδυαστούν με βελτίωση των πωλήσεων, της top line ανάπτυξης δηλαδή, κάτι που αποτελεί το ζητούμενο πλεόν για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οίκου με τίτλο «Α new regime - Rising bond yields can be tolerated by equities » και ημερομηνία 11 Ιανουρίου, η βελτίωση στην αγορά εργασίας θα αποτελέσει έναν ακόμη θετικό παράγοντα στην οικονομική ανάκαμψη, και δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή πολιτικής από πλευράς των κεντρικών τραπεζών σύντομα.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές της JPMorgan, όλα δείχνουν πως μπαίνουμε σε μία νέα εποχή στις αγορές, όπου η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, θα οδηγηήσει ε σταθεροποίηση του αμερικάνικου δολαρίου και σε περατέρω ράλι των μετοχών. Η αρνητική συσχέτιση του δολαρίου και των μετοχών το 2009, ήρθε η ώρα να «σπάσει», και σύντομα οι δύο αυτές αγορές θα κινηθούν παράλληλα.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα έχει να κάνει με την βελτίωση στην αγορά εργασίας και την δυναμική κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οσο οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν με σταθερούς ρυθμούς και για τους «σωστούς» λόγους, δηλαδή λόγω της βελτίωσης των προοπτικών της οικονομικής ανάπτυξης, τόσο οι μετοχές θα το «ανεχθούν» και θα μπορέσουν να κινηθούν υψηλότερα. Σήμα εξόδου από την αγορά ομολόγων θα αποτελέσει η άνοδος πάνω από τις 100-150 μονάδες βάσης από τα σημερινά επίπεδα.

Ιστορικά, οι κυκλικές μετοχές, τείνουν να υπεραποδίδουν των αμυντικών κατά την διάρκεια των φάσεων άυξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Κάθε ένας κυκλικός κλάδος – τεχνολογία, βασικά υλικά και βιομηχανία – έχουν θετική συσχέτιση με την πορεία των αποδόσεων ομολόγων, με την βιομηχανία να υπεραποδίδει όλων.

Αντίθετα, όλοι οι αμυντικοί κλάδοι – φάρμακα, τηλεπικοινωνίες, κοινή ωφέλεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά – κινούνται αντίθετα με τις αποδόσεις ομολόγων, και την χειρότερη απόδοση έχει ο φαρμακευτικός κλάδος.

Ενώ ο χρηματοοικονομικός κλάδος δεν παρουσιάζει μία ξεκάθαρη συσχέτιση σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων, συνήθως όσο πιο απότομη γίνεται η καμπύλη αποδόσεων ( steepening of the yield curve ), τόσο καλύτερη πορεία έχιε ο κλάδος στο ταμπλό.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:04 - 11 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.