ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nomura: Ισχυρό το ενδεχόμενο μείωσης του ελληνικού ελλείμματος το 2010

18:31 - 13 Ιαν 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Αρκετά υψηλό είναι το ενδεχόμενο να σημειώσει το ελληνικό έλλειμμα μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις το 2010 σε σχέση με φέτος, θεωρεί ο διεθνής επενδυτικός οίκος Nomura σε σημερινή έκθεση του, με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της. Μάλιστα, η Nomura θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκφράσει κατά πάσα πιθανότητα την εμπιστοσύνη της απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Η έκθεση της Nomura αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έπεται σημερινής έκθεσης του αναλυτή της Deutsche Bank Μαρκ Ουόλ, σύμφωνα με την οποία μία από τις κρίσιμες ερωτήσεις που αναμένεται να τεθούν αύριο στον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα είναι "κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα να αποχωρήσει οικειοθελώς από την ευρωζώνη".

Η περίπτωση της Ελλάδας θέτει, ωστόσο, ένα δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει η Νomura. Αφενός, η ΕΚΤ έχει μια "φυσική κλίση" προς την αυστηρότητα, καθώς οι αξιωματούχοι της θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους "θεματοφύλακες" της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αφετέρου, η ΕΚΤ είναι παράλληλα ο θεματοφύλακας της ενότητας της νομισματικής ένωσης και είναι απίθανο να ενθαρρύνει τη διατήρηση των διαφορετικών νομισματικών συνθηκών που προκύπτουν από τα διευρυνόμενα περιθώρια απόδοσης μεταξύ των κρατικών ομολόγων.

Η Nomura εκτιμά ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα δώσει ένα "μήνυμα ελπίδας", επαναλαμβάνοντας πιθανότατα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα. "Πράγματι", σημειώνει ο διεθνής οίκος, "η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι επεξεργάζεται ένα σύνολο μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά αρκετές μονάδες εντός του έτους".

Η Nomura αναφέρει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να "διολισθήσουν" εκτός των προϋποθέσεων που θέτει η ίδια. Το κόστος μίας αντίθετης προς αυτή στάσης θα υπερβεί σημαντικά τα οφέλη της διατήρησης της νομισματικής σταθερότητας, σημειώνει η Nomura. Αναφέρει, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να βρεθεί στη θέση να "διαλέξει" πώς θα κινηθεί, ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν "σημαντικό αντίκτυπο" στο έλλειμμα του 2010 και ότι τα ελληνικά ομόλογα το Δεκέμβριο του 2010 θα βρίσκονται πάνω από το Α- από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης, το οποίο ως προϋπόθεση αρκεί.

"Ακόμη κι αν η Moody’s δίνει ‘αρνητική’ προοπτική, η δημοσιονομική κατάσταση δεν έχει απαραιτήτως επιδεινωθεί από την τελευταία αξιολόγηση του οίκου στις 22 Δεκεμβρίου", αναφέρει η Nomura. Σε περίπτωση "διάσωσης", δυο πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου, σύμφωνα με τη Nomura. Πρώτον, ότι η διάσωση μιας χώρας δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ (αποτελεί πολιτική επιλογή και θα περιλαμβάνει εμπλοκή του ΔΝΤ ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και δεύτερον, η Ελλάδα δεν οδεύει προς χρεοκοπία κατά τη γνώμη μας, επισημαίνει ο αναλυτής του διεθνούς οίκου Λοράν Μπίλκε. Πράγματι, θεωρούμε εξαιρετικά μεγάλη την πιθανότητα το ελληνικό έλλειμμα να παρουσιάσει από το 2009 στο 2010 μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη, αναφέρει η Nomura.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.