ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒΝP Paribas: Μην αγοράσετε ακόμα Ελλάδα!

13:29 - 21 Ιαν 2010
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Προσοχή συστήνει στους διεθνείς επενδυτές, σε σημερινή της έκθεση η BNP Paribas, λέγοντας πως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Ελλάδα να ανακοινώσει πώς ακριβώς σχεδιάζει να αντλήσει τα κεφάλαια, από τις πωλήσεις ομολόγων, πριν αρχίσουν να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα. Οπως τονίζεί, «πρώτα πρέπει να δούμε το σχέδιο της Ελλάδας και μετά να αποφασίσουμε εάν πρέπει να μπούμε στην αγορά.  

Οπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, το premium των αποδόσεων που ζητούν οι επενδυτές για να διατηρούν στο χαρτοφυλάκιο τους τα 10ετή ελληνικά ομόλογα, έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο (σήμερα στις 311 μ.β.) από την «γέννηση» του ευρώ, και οι ανησυχίες γύρω από την ικανότητα της Ελλάδας να μπορέσει τελικά να πουλήσει τα ομόλογά της, έτσι ώστε να χρημαοτοδοτήσει το μεγαλύτερο έλλειμμα που «τρέχει» κάποια χώρα σήμερα στην Ευρωζώνη, συνεχίζονται.

Οπως υπογραμίζει η BNP Paribas, η Ελλάδα δεν έχιε πουλήσει ακόμα ομόλογα το 2010 και πρέπει να περιμένουμε να ανακοινώσει πώς ακριβως θα το κάνει. Η αύξηση του spread αντικατοπτρίζιει περισσότερο την ικανότητα έκδοσης ομολόγων, παρά την κατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών της χώρας.

Σε ότι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη, είναι απολύτως λογικό κάποιος σήμερα να επωφεληθεί από τα τρέχονται επίπεδα των spreads. Oμως αυτή η επενδυτική ευκαιρία που μυρίζει έντονα Ελλάδα, αυτήν την στιγμή, είναι ακόμα πάρα πολύ πρώιμη. Πρέπει οι επενδυτές να περιμένουν να δουν σταθεροποίηση, η οποία θα έρθει μόλις η Ελλάδα ανακοινώσει στα σχέδια της.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:57 - 21 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.