ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσχημα για ανατιμήσεις τα μπλόκα!

08:41 - 29 Ιαν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μόνο ο καταναλωτής ξέρει τι πληρώνει. Αυτή είναι ίσως η πιο σωστή φράση που θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Την ώρα που ο ένας επιχειρηματικό ς κλάδος μετά τον άλλο μετρά τις πληγές του από το καθολικό μπλακ άουτ που προκαλεί ο παρατεταμένος αποκλεισμός των δρόμων, ποιος είναι σε θέση να αποτιμήσει τις συνέπειες που μετακυλούν στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή; Τα αγροτικά μπλόκα έχουν προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά; Το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό, η κατάσταση αρκετά ρευστή και η πραγματική αποτίμηση... το πιο δύσκολο έργο!

« Μια βόλτα στις λαϊκές αγορές είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν έχουν σημειωθεί ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα. Ειδικά εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδικαιολόγητο. Τότε θα μιλούσαμε για... καραμπινάτη αισχροκέρδεια» επισημαίνει στο «R» ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, κ. Μιχ. Τσιφάκης. Και συνεχίζει «Άλλωστε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανατιμήσεις σε μια τόσο παγωμένη και κακή αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της αντιπροέδρου της ΕΚΠΟΙΖΩ, κ. Παν. Καλαποθαράκου, η οποία αρνείται την εμφάνιση οποιουδήποτε φαινομένου ανατίμησης στην αγορά.

Μια διαφορετική εικόνα περιγράφει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κ. Γ. Λεχουρίτης. «Βεβαίως και έχουν διαπιστωθεί ανατιμήσεις στην αγορά. Στα οπωροκηπευτικά μπορούμε να μιλάμε μάλιστα για ένα 20%» δηλώνει χαρακτηριστικά, καθιστώντας ωστόσο σαφές την ίδια ώρα ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι απλά το πρόσχημα και όχι η πραγματική αιτία.

Ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα «βλέπει» και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασ. Κορκίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης δεν είναι για την ώρα εφικτή. «Εφόσον πλήττεται το εμπόριο, είναι φυσικό να πλήττονται και οι καταναλωτές, αφού η όποια συνέπεια μετακυλά αυτόματα στην τσέπη τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαινόμενα ανατιμήσεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οφείλονται όντως στις δυσκολίες που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, σε κάποιες άλλες είναι απλά μια δικαιολογία. «Παράγοντες της αγοράς σχεδίαζαν αυξήσεις στην τιμή των προϊόντων... Και η αγροτική συγκυρία ήταν ότι καλύτερο».

«Δεν υπάρχει κανένα κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης» διαβεβαίωνε πριν δύο ημέρες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην 5η ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή (ΕΣΚΑ).

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, η υπουργός απάντησε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε ετοιμότητα και αν διαπιστωθούν φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μαρίνα Φούντα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.