ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τέχνη στην άμυνα των επενδύσεων

09:33 - 09 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Επενδύστε στην Τέχνη! Ίσως αυτή η φράση αποτυπώνει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά έργων τέχνης κι ενώ ο "σκόπελος" της οικονομικής κρίσης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Σαφώς κι ο εν λόγω κλάδος μετρά σημαντικές πληγές από το "τσουνάμι" των επιπτώσεων που έφερε μαζί της η πρωτοφανής χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές του χώρου η αγορά έργων τέχνης μπορεί εύκολα να ανακάμψει. Γεγονός που μοιάζει ουτοπία, την ώρα μάλιστα που το ένα μετά το άλλο τα ταμπλό των διεθνών χρηματιστηρίων δεν σταματούν να κοκκινίζουν! Κι όμως...

Απόδειξη η πώληση σε τιμή που έσπασε όλα τα ρεκόρ πριν από λίγες ημέρες ενός γλυπτού του Ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι σε δημοπρασία του οίκου Sotheby΄s. Πρόκειται για ένα μπρούτζινο άγαλμα άντρα σε φυσικό μέγεθος ("Άνδρας που περπατάει") που πουλήθηκε τηλεφωνικά σε ανώνυμο αγοραστή έναντι 104,3 εκατ. δολαρίων (!), ήτοι το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για έργο τέχνης σε δημοπρασία. Και να φανταστεί κανείς ότι χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά...

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Αγόρι με πίπα» που δημοπρατήθηκε από τον Sotheby's τον Μάιο του 2004.

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει εν μέσω μιας ιδιαίτερα διεθνούς δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας τον κλάδο της αγοράς έργων τέχνης να ανακάμπτει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών σε ασφαλείς διεξόδους.

Μια προσεκτική ανάλυση του Mei Moses, του παγκόσμιου δείκτη για την αγορά τέχνης, μαρτυρά πως κατά τα τελευταία 50 χρόνια τα έργα τέχνης δίνουν ετήσια απόδοση 10,5%, την ώρα που η απόδοση του δείκτη S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι 10,9%. Υπό τη σκιά της ύφεσης τον τελευταίο χρόνο ο Mei Moses υποχώρησε μόλις 4,5%, ήτοι η πρώτη μείωση σε συνολικό διάστημα πέντε ετών, μετά από αποδόσεις +20% ετησίως.

Αξίζει να τονισθεί στο σημείο αυτό ότι στη διάρκεια του 2009 τα κέρδη των διεθνών οίκων δημοπράτησης δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Με τους πελάτες (σ.σ. των υψηλών εισοδημάτων) να μετράνε σοβαρές απώλειες στα εισοδήματά τους, μεγάλοι οίκοι, όπως ο Sotheby's και η Christie's είδαν τα κέρδη τους να κατρακυλούν πάνω από 80%.

"Η αγορά έργων τέχνης πάει καλά στην Ελλάδα. Σαφώς η οικονομική κρίση μας επηρέασε. Είδαμε το τζίρο μας να υποχωρεί κατά 20%. Όμως η κατάσταση είναι ελπιδοφόρα", δηλώνει στο ''R" ιδιοκτήτης γνωστής αθηναϊκής γκαλερί που εμπορεύεται σημαντικά έργα εμπορικών καλλιτεχνών.

Μαρίνα Φούντα

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 09 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.