ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασική σύνταξη και νέο σύστημα υπολογισμού προωθεί το υπ. Εργασίας

10:03 - 12 Φεβ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών που προτείνει για το ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για σταδιακή μείωση της βασικής σύνταξης.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Εργασίας στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής των Ειδικών, η νέα αρχιτεκτονική δομή της σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα του προνοιακού και του ανταποδοτικού της τμήματος και θα ισχύσει από το 2018.

Συγκεκριμένα, η βασική σύνταξη αποτελεί το ελάχιστο ποσό, το οποίο καταβάλλεται σε κάθε συνταξιούχο και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της αναδιανομής του πλούτου.

Η βασική σύνταξη είναι ενιαία για όλα τα ταμεία και καταβάλλεται στο σύνολό της για 35 χρόνια διαμονής στη χώρα. Η βασική σύνταξη για τους ανασφάλιστους χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν σήμερα, για την απονομή των συντάξεων αυτής της κατηγορίας, από τον ΟΓΑ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος  της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Φώτης Σκουλαρίκης, δήλωσε ότι με αυτό το διαχωρισμό που εφαρμόζεται ήδη στον ΟΓΑ, η βασική σύνταξη ΟΓΑ – στα 360 ευρώ σήμερα - μειώνεται κατά 4% ετησίως.

Τέλος, για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε οποιαδήποτε ταμείο, η βασική σύνταξη χορηγείται χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Από την άλλη, η αναλογική, η ανταποδοτική σύνταξη αποτελεί το μέρος της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης και στις καταβληθείσες εισφορές. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο προωθεί την δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής, καθώς ο εργαζόμενος καθίσταται εγγυητής κάθε ενσήμου του.

Σημειωτέον ότι για τον υπολογισμό του μέρους αυτού της σύνταξης θα μελετηθούν εναλλακτικές εκδοχές, σε σχέση με τη βάση υπολογισμού και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Ο θεσμός της βασικής σύνταξης εφαρμόζεται για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά από 8 – 10 χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση, από το ένα σύστημα στο άλλο. Το ποσό της βασικής σύνταξης καθορίζεται κάθε φορά σε ύψος που προσδιορίζεται επί του συνόλου των δικαιούχων, αφαιρουμένου του ποσού που καταβάλλεται για τους ανασφάλιστους, και αντιστοιχεί στο 1/3 των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος για τις συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το υπουργείο, το Δημόσιο εγγυάται το συνολικό επίπεδο της σύνταξης, με την εφαρμογή κανόνων που διασφαλίζουν την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος τόσο από το κράτος όσο και από τις άλλες δύο πηγές, δηλαδή από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 12 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.