ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στέγνωσαν» οι μάνικες σε μερίδα πρατηρίων …

08:27 - 17 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ουρές σχηματίζουν από χθες στα πρατήρια καυσίμων οι οδηγοί προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, υπό το φόβο ότι η τριήμερη απεργία των τελωνειακών (από την Τετάρτη ως τη Παρασκευή) θα προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά.

Σαν αποτέλεσμα, αρκετά πρατήρια έχουν ήδη «στεγνώσει» από καύσιμα, ενώ σε όσα διαθέτουν ακόμη βενζίνη και ντίζελ, οι βενζινοπώλες έχουν βάλει «πλαφόν» κοντά στα 30 ευρώ ανά πελάτη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλη Κιούση, ελλείψεις παρατηρούνται για την ώρα μόνο σε ένα 20%-30% από τα συνολικά 1.100 πρατήρια της Αττικής, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι μέχρι αύριο θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα στις δεξαμενές πολλών περισσότερων. Γι' αυτό και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών επισημαίνει με χθεσινή της ανακοίνωση ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και καλεί τους πολίτες να μην σπεύδουν χωρίς λόγο να εφοδιάζονται με καύσιμα.  «Προκειμένου να μην δημιουργηθεί τεχνητό πρόβλημα έλλειψης, καλούνται οι καταναλωτές να συνεχίσουν να εφοδιάζονται με τους ρυθμούς που εφοδιάζονταν πάντα. Όσοι δεν κινούν τα οχήματά τους, παρακαλούνται να μην τρέξουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, προκαλώντας συνωστισμό και τεχνητή υπερκατανάλωση» αναφέρει η Ομοσπονδία. Η ΟΒΕ προσθέτει ακόμη, με αφορμή πληροφορίες για κινητοποίηση του κλάδου, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση και τα πρατήρια θα είναι κανονικά ανοικτά.

Τιμές στο ύψος τους

Αναφορικά με την τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, έφθανε χθες έως τα 1,42 ευρώ στις Κυκλάδες, τα 1,41 ευρώ στο νομό Λασιθίου, τα 1,40 ευρώ στη Φθιώτιδα, τα 1,39 ευρώ στην Πιερία, τα 1,38 ευρώ στο Ρέθυμνο και στη Λέσβο, τα1,37 ευρώ στη Λάρισα και στη Χίο, κ.ά. Σε κάποιες ακραίες ωστόσο περιπτώσεις σε πρατήρια εθνικών οδών, η τιμή της φτάνει και τα 1,47 ευρώ.

Ανέστειλαν οι εφοριακοί την απεργία

Στο μεταξύ, ανέστειλαν χθες την προγραμματισμένη για σήμερα απεργία τους οι εφοριακοί υπάλληλοι. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΔΟΥ αναφέρει ότι "κάτω από τη σημερινή δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργιακές κινητοποιήσεις που θα οδηγούσαν σε καλύτερα αποτελέσματα τους εφοριακούς, αφού τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν καθολικό χαρακτήρα. Σε αναστολή της απεργίας που είχαν εξαγγείλει για την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, προχώρησαν και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.