ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H SEC συγκρατεί το short selling στη Wall Street

09:30 - 25 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Το θέμα του short selling, δηλαδή των ακάλυπτων πωλήσεων μετοχών από επενδυτές που ποντάρουν σε πτώση της τιμής, δεν απασχολεί όπως φαίνεται, μόνο την Ελλάδα (οι χρηματιστές ζήτησαν κατάργηση του short selling πριν από μερικές ημέρες), αλλά και τη Wall Street.

Χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αποφάσισε να λάβει κάποια μέτρα για να συγκρατήσει τις ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών, βάζοντας τέρμα στις ατέρμονες συζητήσεις που κράτησαν ένα χρόνο.

Το ζήτημα είχε διχάσει τους επενδυτές, καθώς από τη μία πλευρά οι ιδιώτες επενδυτές ζητούσαν μέτρα κατά του short selling αλλά από την άλλη, μεγάλα σπίτια της Wall Street, όπως η Goldman Sachs ήταν αντίθετα.

Τώρα, η SΕC πήρε μία μεσοβέζικη απόφαση, όπως χαρακτηρίστηκε (γιατί μπορεί να μην ικανοποιήσει κανέναν)  και με ψήφους 3-2 αποφάσισε να θέσει κριτήρια στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών όταν η τιμή υποχωρεί 10% έναντι του κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας. Ετσι, όταν η τιμή μιας μετοχής πιάνει το όριο της πτώσης του 10% τότε θα ενεργοποιείται το μέτρο και οι χρηματιστές θα μπορούν να προβούν σε ανοικτές πωλήσεις μόνο σε τιμή ανώτερη της καλύτερης τιμής αγοράς της μετοχής. Το μέτρο θα ισχύει μέχρι την επομενη ημέρα.

Το ζήτημα έπεσε στο τραπέζι όταν οι εταιρείες General Electric Co., Charles Schwab Corp. και περισσότεροι από 5.600 ιδιωίτες έστειλαν προς τη SEC αίτημα για συγκράτηση των ακάλυπτων πωλήσεων, ανάλογο με αυτό που ίσχυε μέχρι το 2007 (κανόνας του up-tick) αλλά καταργήθηκε στη συνέχεια. Ομως άλλοι παίκτες της αγοράς όπως οι Goldman Sachs Group Inc. και τα hedge funds,  Citadel Investment Group LLC και D.E. Shaw & Co. συνασπίστηκαν κατά των περιορισμών.

Η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro, δήλωσε πριν να ψηφίσει ότι «το short selling μπορεί να παίξει σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο στις αγορές όπως το να παρέχει ρευστότητα και το να κάνει αποτελεσματική την αγορά. Παρόλα αυτά μας ενδιαφέρει ότι η υπεροβλική καθοδική πίεση που ασκείται στις τιμές, που συνοδεύεται από κύμα ανοικτών πωλήσεων μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αγορές και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Χρ. Ιωάννου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.